Prinses Margriet opent kantexpositie in Zwolle

Zwolle – Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden verrichtte vrijdagmiddag 25 april in het Stedelijk Museum aan de Melkmarkt de officiële opening van de tentoonstelling “Hollandsche Kant, met passer en liniaal’’. De prinses onthulde een vitrine met daarin een replica van de bruidszakdoek en het huwelijkskleed van Koninging Juliana.

Deze expositie, samengesteld vanwege het dertig-jarig bestaan van de Landelijke Organisatie Kant Kunst Nederland (LOKK), toont verschillende technieken van het kantklossen. De tentoonstelling blikt onder andere terug op de periode waarin Nederland nog verschillende kantscholen bezat. De sociale aspecten van de kantwerkster worden belicht. Zij leerden in die tijd behalve kantklossen ook het ontwerpen van kantpatronen.

In damesbladen uit de eerste helft van de 20e eeuw is een aantal van deze ontwerpen gepubliceerd en deze zijn voor de expositie opnieuw getekend en geklost. Zes kantkunstenaars van de werkgroep Experikant exposeren met modern werk, gebaseerd op deze klassieke ontwerpen.

Koninklijk kant
Op de tentoonstelling de replica’s van de bruidszakdoek van Prinses Juliana (1937) en een bij het huwelijk van Prinses Juliana en Prins Bernhard cadeau gedaan huwelijkskleed te zien.

Het oranje project
Zes kantkunstenaars (Truus Buijs, Nel Butter, Judith Pieters, Gerda Smallenbroek, Margreeth van der Velden en Mariet Visser) van de werkgroep ‘Experikant’ exposeren met verrassend modern werk. Als uitgangspunt voor hun werk gebruikten ook deze kunstenaars de klassieke patronen,uit het bovengenoemde boek.

Part of Art
Het derde onderdeel van de expositie is Part of Art. José Besters-Uilenbroek maakte een bijzondere installatie waarin fotografie en kant samengaan. En ja, ook dit is kant, in een totaal afwijkende en verrassende vorm.

Publicatie
Bij de tentoonstelling verschijnt het boek “Hollandsche Kant, met passer en liniaal” van Yvonne Krijgsman en Hanneke Troost. Een prachtige uitgave waarin de op de tentoonstelling geëxposeerde kanten met patroon en al zijn opgenomen.

Artikel delen:
Reactie 1
  1. prinses Margriet opent kantexpositie in Zwolle
    prachtige foto’s ben blij dat ik dit mocht ontvangen
    ik zou graag op de hoogte gehouden worden wanneer het boek uitkomt
    groetjes en succes nog


    ⚠️ Meld

Reageer