Diezerenk - Foto: Wouter Steenbergen
Diezerenk
Foto: Wouter Steenbergen

Het weer: De zomer keert terug

Zwolle – Woensdagochtend is het fris met vooral in het buitengebied kans op mistbanken. Ze lossen gauw op, nadat de zon om half zeven zijn eerste stralen op stad en land heeft geworpen. Het is het begin van een droge dag met veel zonneschijn. In de loop van de ochtend verschijnen met het stijgen van de temperatuur stapelwolken. ’s Middags wordt het vrij warm; we mikken op 24 graden binnen de stadsgrenzen. Last van de wind heb je niet omdat die zwak is.

Rond het middaguur groeien de stapelwolken en ze smeren zich misschien in de breedte uit tot een wolkendekentje. Tevens arriveert sluierbewolking op grotere hoogte. Deze wolkenactiviteit kan de zon in de weg zitten. Geen nood, het is maar tijdelijk, zoals alles wat het weer en het leven aangaat, en de paraplu’s hoeven ook niet in de aanslag. De wolken ontwikkelen zich niet meer tot een bui.

Dinsdagmiddag gebeurde dat in het noorden van de stad nog wel. Ons weerstation in Stadshagen ving rond 2 uur anderhalve millimeter regen op. Dat was de laatste neerslag in Zwolle tot zondag.

De diverse weercomputers zijn het zo roerend eens met elkaar dat een zonnige zomerperiode op komst is, dat je er bijna een brok in je keel van krijgt. Zulke eenstemmigheid is vaak ver te zoeken. Met zijn allen berekenen ze nu dat het elke dag warmer wordt dan de dag ervoor, maar zonder te warme plaknachten. Dat er tot zondag geen regen komt. En elke dag veel zon aan een blauwe hemel met hier en daar onschuldige wolkjes. Het klinkt als een sprookje, toch geloven wij dat het werkelijkheid wordt deze week.

Artikel delen: