Demonstratie noodstop met de auto in binnenstad Zwolle

Zwolle – Hoe ziet een noodstop met een auto er uit in de binnenstad? Binnenstadbewoners en Veilig Verkeer Nederland laten het je zien op de Melkmarkt.

Op 27 augustus is de werkgroep ’30 km’ weer in actie voor een verkeersveilige binnenstad. Eén van de beste acties zit er aan te komen. Deze werkgroep van binnenstadbewoners houdt op 27 augustus van 14.30 tot 16.00 een remwegdemonstratie op de Melkmarkt. Deze actie is gratis toegankelijk voor jong en oud.

Een remwegdemonstratie is een spectaculair evenement om te laten zien welk effect snelheid heeft op de remweg van auto’s. Een instructeur zal eerst laten zien hoe lang de remweg is van een auto met een snelheid van 30 km/uur en daarna met 50 km/uur. De kans op een ongeluk is veel groter als je een paar kilometer te hard rijdt en dat kan al gauw ernstige gevolgen hebben. Zeker in de smalle binnenstad waar je vaak te maken hebt met kwetsbare verkeersdeelnemers, zoals kinderen, ouderen en fietsers.

De werkgroep zoekt op allerlei manieren aandacht voor de 30km-zone. Voor het hele gebied binnen de gracht geldt deze snelheid en daar willen ze mensen op een leuke manier op wijzen. Tot aan de zomer waren er verschillende acties. Van straatacties waarbij samen met bewoners van de betreffende straten de tekst ‘30’ groots op het wegdek is gespoten tot aan het uitdelen van bonbons aan chauffeurs die zich aan de snelheid hielden. Nu is het de beurt aan de remwegdemonstratie van Veilig Verkeer Nederland. “We willen graag laten zien wat er nu werkelijk gebeurt wanneer je in het centrum een noodstop moet maken”, aldus Barbara Mensink, lid van de werkgroep, “En een remwegdemonstratie maakt dat heel goed duidelijk.”

De werkgroep 30km is een onderdeel van het ‘wijkpanel’ in de binnenstad. Het wijkpanel bestaat uit binnenstadbewoners die graag op creatieve wijze de binnenstad schoner, leefbaarder en vooral nóg leuker willen maken. Het wijkpanel is ontstaan op initiatief van de gemeente en de bewonersvereniging binnenstad Zwolle (bbZ). Zie voor meer informatie: www.bbzwolle.org.

Artikel delen: