Kleine Veer weer in de vaart

Zwolle/Hattem – Het zomervaarseizoen is weer begonnen voor het Kleine Veer.
Zaterdagmorgen werd het Kleine Veer voor het eerst dit jaar weer in de vaart genomen. Burgemeester van Hattem Piet Zoon heeft samen met de Zwolse wethouder Hennie Kenkhuis de
officiële handelingen verricht: de heer Zoon heeft om 11:00 uur het voet- en fietsveer overgevaren van Hattem naar Zwolle, en eenmaal aan de Zwolse oever aangekomen heeft de heer Kenkhuis het roer overgenomen.


Het Kleine Veer in de nieuwe blauwe kleur

Voor Piet Zoon was dit namelijk zijn laatste vaart als burgemeester van Hattem, en voor Hennie Kenkhuis de eerste vaart in zijn functie als wethouder.
Eenmaal teruggekomen aan de kant van Hattem werd er door de Theeschenkerij Oldeneel voor
drinken gezorgd en werd er door Klassiek gitarist Gertjan Adema voor de nodige muzikale omlijsting gezorgd: een compositie met elementen als water en kikkers erin, welke door de heer Zoon en de heer Kenkhuis ten gehore gebracht werden.


De Zwolse wethouder Hennie Kenkhuis

Meer informatie en foto’s bij ‘Lees verder’…

De historie van het Kleine Veer voert ons terug tot 1795. Toen was in de handgeschreven notulen van de Magistraat van Hattem al sprake van het Kleine Veer of Oldeneler Veer.
De laatste exploitanten van het veer waren de gebroeders Van der Kolk uit Zwolle. Wegens
hoge leeftijd moesten zij hun werk als veerbaas in 1962 staken. Daarmee verdween het veer uit de vaart. 


Gitarist Gertjan Adema, wethouder Kenkhuis en de burgemeester Zoon

In 1982 stak een aantal instanties de koppen bij elkaar om het Kleine Veer in ere te herstellen. In 1986 was het eindelijk zover: dat jaar werd als proef beschouwd om de behoefte bij het publiek te peilen.

Aan de Zwolse kant werd voorlopig gebruik gemaakt van de oorspronkelijke veerstoep en aan de Hattemse kant was de loswal in de haven de aanlegplaats. Dit betekende echter dat de overzettijd ongeveer 15 minuten bedroeg. Tijdens deze proefperiode werden in drie maanden tijd bijna 7000 passagiers overgezet, reden genoeg om het veer definitief in de vaart te brengen.

Door de aanleg van nieuwe afmeerplaatsen en fietspaden werd de overzettijd tot circa 4 minuten teruggebracht en vanaf 1987 vaart het Kleine Veer dan ook weer ieder zomerseizoen dagelijks over de IJssel tussen Zwolle en Hattem.
In de toekomst zal de vaarweg van het Kleine Veer nog korter worden, wegens de werkzaamheden
aan de oevers en de verlegging van fietspaden.

De exploitatie van het Kleine Veer is in handen van de Regio IJssel-Vecht, een samenwerkingsverband van gemeenten.
Het Kleine Veer is opgenomen in diverse fiets- en wandelroutes door de prachtige
IJsseluiterwaarden. Ook bestaat de mogelijkheid om via andere veerdiensten (Zalk, Wijhe, Olst en Deventer) een korte of lange route aan weerszijden van de IJssel te kiezen.
Vanaf dit seizoen is het Kleine Veer te herkennen aan de nieuwe blauwe kleur.


Klassiek gitarist Gertjan Adema

Artikel delen:

Reageer