Blekerswegje - Foto: Wouter Steenbergen
Blekerswegje
Foto: Wouter Steenbergen

Het weer: Stadshittegolf op komst

Zwolle – Vrijdag wordt een warme augustusdag. In de vroege ochtend is het nog koel, daarna gaat het kwik omhoog naar 27 graden. Er is minder wind dan op donderdag, maar meer sluierbewolking. Die geeft de hemel een wittige aanblik. Dat is jammer voor degenen die zweren bij een knalblauwe lucht. Voor alle anderen valt er niks op het zomerweer af te dingen. De zon komt goed door de sluierwolken heen en de temperatuur is zomers. De wind is zo zwak dat je hem bijna vergeet als je met je bootje langs het Blekerswegje tuft.

Officieel wordt van een zomerse dag gesproken wanneer de temperatuur 25 graden of meer bereikt. Die waarde haalden de beide weerstations van Weblog Zwolle in Stadshagen en Diezerpoort op donderdag al. Beide registreerden ’s middags tussen 25 en 26 °C. Zodoende telt donderdag voor een stadshittegolf al mee. Daarvoor zijn minimaal vijf zomerse dagen (25+ °C) achter elkaar nodig, waarvaan drie of meer tropisch (30+ °C) moeten zijn. Zit een Zwolse stadshittegolf erin? Wij denken van wel.

Afgaand op de nieuwste prognoses, is de kans groot dat van zaterdag tot en met maandag de maximumtemperatuur binnen de stad naar een puffende 30 graden – of hoger – oploopt. Als die tropische hitte waarheid wordt, is de stadshittegolf een feit. Gelukkig bieden de nachten voorlopig nog afkoeling.

Was er eerst nog twijfel over een regenkans op zondag en maandag, inmiddels is die mogelijkheid uit de verwachtingen geschrapt. Al die dagen verlopen droog en met veel zon. Pas op dinsdag en woensdag verschijnen de eerste zwakke neerslagsignalen in de weermodellen. Maar het is nog de vraag wat daarvan terechtkomt.

Artikel delen: