Vechtstraat - Foto: Wouter Steenbergen
Vechtstraat
Foto: Wouter Steenbergen

Het weer: Zonnig en zeer warm

Zwolle – Zaterdag starten de thermometers in Zwolle met 13 graden. Na zonsopkomst gaan ze pijlsnel omhoog richting 31 graden. De zon straalt ongehinderd. De schaarse witte wolkenplukjes en korte vliegtuigstrepen die op grote hoogte verschijnen, vormen geen belemmering. Er is een beetje wind, kracht 3 maximaal, en die waait uit richtingen rond zuidoost. Verkoeling brengt de wind ’s middags niet meer. Het is eerder alsof een hittekanon op de stad is gericht.

Een temperatuur van 30 graden of hoger wordt als tropisch aangemerkt. Gelukkig is de lucht droog, waardoor de hitte voor de meesten iets gemakkelijker te verdragen is. Desalniettemin is zaterdag vanaf 10 uur het Nationaal Hitteplan actief, als waarschuwing voor het zeer warme weer. Met name voor kwetsbare mensen, zoals ouderen, baby’s, chronisch zieken, mensen met overgewicht, brengt de hitte risico’s met zich mee. Zij moeten alert zijn op uitdroging en oververhitting.

Weblog Zwolle’s eigen stadshitteplan is ook geactiveerd. Ons advies is om vooral veel van dit warme weer te genieten. Relax, drink voldoende en zorg ervoor dat je favoriete drankjes in ruime mate voorhanden zijn en koel staan. Deze dienen te worden ingenomen op een prettige plek naar keuze binnen of buiten de stad, liefst in leuk gezelschap en met goede muziek. Dat kan zowel overdag als tot diep in de nacht. Want het blijft lang warm. Koester daarbij de gedachte dat dit heerlijke tropische weekend nog lang niet voorbij is. Want zondag is ook zo’n superzomerdag.

Artikel delen: