Het weer: Veel zon en heet

Zwolle – Zondag is er van vroeg tot laat barstens veel zonneschijn. Het wordt tropisch warm. Zaterdag overschreden de Zwolse thermometers rond 13.00 uur de 30 graden en we verwachten dat zondag hetzelfde gebeurt. In de blauwe lucht verschijnen hier en daar witte sluierwolkjes en vliegtuigstrepen. Misschien ‘s middags zelfs een stapelwolk, hoewel die kans in Twente groter is. Er staat weinig wind uit richtingen rond oost. Dat zwakke zuchtje wind merk je in de middag het best.

De luchtvochtigheid is overdag laag. Je voelt een droge hitte, die niet drukkend is zoals bij naderend onweer. De beide weerstations van Weblog Zwolle in Stadshagen en Diezerpoort meldden zaterdagmiddag een lage relatieve vochtigheid van slechts 30 procent. De hoogste temperatuur die ze registreerden was ruim 31 graden. We gaan kijken of zondagmiddag 32 graden gehaald wordt. In de avond koelt het langzaam af, zo rond middernacht is het ongeveer 20 graden. In de vroege ochtend ligt het minimum bij 16 graden, koel genoeg om je huis te luchten.

Na het weekend is het nog steeds bloedheet. De luchtvochtigheid neemt toe en daardoor wordt het drukkender. Dat maakt de hitte onaangenamer. Vocht is een ingrediënt voor de vorming van buien. Maandag komt het in de regio Zwolle waarschijnlijk nog niet zover, in de loop van dinsdag is er wel kans op een bui, maar het ziet er allemaal nog niet overtuigend uit. Tot en met woensdag houdt het tropische zomerweer stand, met veel zon en temperaturen boven de 30 graden.

Artikel delen: