Groot Wezenland - Foto: Wouter Steenbergen
Groot Wezenland
Foto: Wouter Steenbergen

Het weer: Een openluchtoven

Zwolle – Maandag ligt Zwolle te bakken in de zon. Kort na het middaguur is het al 30 graden. De temperatuur stijgt door en de stad verandert in een openluchtoven. In de middag wordt iedereen die zich buiten bevindt gaar gesudderd bij een kwikstand van zo’n 33 graden. Er is een zwakke wind uit oostelijke richtingen. Die wind is warm en koelt niet.

Je zou bijna zeggen dat de kookdampen van de stad af slaan, maar dat zijn sluierwolken en vliegtuigstrepen op grote hoogte. Tevens verschijnen er stapelwolken, waarvan sommige flinke joekels kunnen worden. Aan het eind van de middag en in de avond zou eentje kunnen uitgroeien tot een bui, die dan ook meteen gepaard gaat met onweer. We noemen deze mogelijkheid voor de zekerheid, maar de kans is klein dat het in de regio Zwolle echt tot een bui komt.

De thermometers in de twee weerstations van Weblog Zwolle registreerden zondagmiddag maximumtemperaturen van 32,5 °C (Stadshagen) en 32,7 °C (Centrum). We verwachten dat we daar maandag overheen komen, omdat de ochtend al warmer van start gaat. Zondagochtend was het nog lekker afgekoeld naar zo’n 15 graden. Maandagochtend beginnen we al enkele graden warmer.

In de avond koelt het af, maar wat gaat dat traag. Rond middernacht is het nog meer dan 20 graden. Dinsdag in de vroege ochtend wordt eindelijk 18 graden bereikt. Wie dit een prettige slaaptemperatuur vindt heeft mazzel. Voor velen zal dit te warm zijn.

Dinsdag en woensdag beloven kopieën te worden van de maandag. Veel zon en de hitte handhaaft zich. De buienkans neemt een fractie toe.

Donderdag is de kans op regen groter. Bovendien raken we de tropenhitte dan kwijt. De temperatuur duikelt omlaag naar ongeveer 25 graden. Dat is nog steeds warmer dan gemiddeld voor deze tijd van het jaar.

Artikel delen: