Graedstraat - Foto: Wouter Steenbergen
Graedstraat
Foto: Wouter Steenbergen

Het weer: Hittegolf

Zwolle – Dinsdag doet de temperatuur er nog een schepje bovenop. Verwacht wordt een extreem middagmaximum van 34 graden. Dat gebeurt onder een brandende zon die volgas geeft, niet geremd door enige bewolking van betekenis. Misschien duikt in de middag een hoge sluierwolk en een stapelwolk op. Die vormen geen belemmering voor de hete zonnestralen. Alsof dat niet genoeg is, voert een zwakke tot matige zuidoostenwind nog meer warmte aan. Verkoeling door een bui is meer illusie dan werkelijkheid.

De stadshittegolf is een feit in Zwolle. Sinds afgelopen donderdag meten de weerstations van Weblog Zwolle elke dag een maximumtemperatuur van 25 graden of hoger in de stad. Daarvan kwamen drie dagen boven de 30 graden uit. Maandag was de derde dag met 30+ en dit telt als een hittegolf. Ons weerstation in het centrum meldde om 4 uur ‘s middags 33,1 °C en dat in Stadshagen 32,6 °C. Bijzonder, want hittegolven komen meestal voor in juli.

De nacht van dinsdag op woensdag verloopt klef, door een nachttemperatuur die waarschijnlijk niet onder de 20 graden zakt. Wie niet slapen kan, kan sterren gaan kijken want bewolking is er waarschijnlijk niet.

Woensdag start zonnig en er verschijnt nogmaals 30+ op de thermometer. Voortzetting van de hittegolf dus, maar het is de laatste tropische dag van deze week. Misschien wel de laatste van het jaar 2019. Een klein lagedrukgebied afkomstig uit Bretagne arriveert in Nederland. Dit maakt dikke, vette onweersbuien mogelijk. De buien komen vanuit het zuidwesten opzetten en de meest actieve worden in de avond en nacht naar donderdag boven onze regio verwacht.

Donderdagochtend is er nog kans op een laatste bui. Het is aanmerkelijk koeler: zo’n 24 graden in de middag bij redelijk wat zon.

Artikel delen: