Programma herdenking 4 mei in Zwolle

Zwolle – Zondag 4 mei vindt om 20.00 uur de jaarlijkse herdenkingsplechtigheid plaats bij het centrale oorlogsmonument in het Ter Pelkwijkpark in Zwolle. De plechtigheid wordt voorafgegaan door een Stille Omgang.

Het herdenkingsconcert van het Bevrijdingsfestival Overijssel is dit jaar ’s middags om 15.30 uur op podium Abbott, een grote tent tegenover het Thomas a Kempiscollege m.m.v. popgroep Swelter uit Zwolle. Wethouder Kenkhuis van Cultuur woont dit concert namens de gemeente bij. De avond begint met de jaarlijkse gedachtenisviering om 18.30 uur in de Oosterkerk georganiseerd door het Podium van Kerken. Burgemeester Henk Jan Meijer en wethouder Martin Knol wonen de viering namens de gemeente bij.

De Stille Omgang vertrekt om 19.25 uur vanaf De Spinhuisbredehoek. Verzamelen en opstellen tussen 19.00 en 19.25 uur. De tocht gaat langs het voormalig Huis van Bewaring, Menno van Coehoornsingel, Stenen Pijp, Diezerkade, Brink, Rhijnvis Feithlaan, Bagijnesingel, Schoenkuipenbrug, Groot Wezenland, Burgemeester van Roijensingel, Sassenpoortenbrug, Sassenstraat, Nieuwe Markt, Samuël Hirschstraat langs de synagoge, Schoutenstraat, Wolweverstraat, Wilhelminasingel naar het Ter Pelkwijkpark.

De burgemeester, enkele wethouders en de gemeentesecretaris lopen mee in de tocht en wonen de nationale herdenking bij het monument in het Ter Pelkwijkpark bij.

Tijdens de plechtigheid treedt traditiegetrouw het Groot Mannenkoor Zwolle op. Het gastoptreden wordt dit jaar verzorgd door de Melody Singers. Na de Last Post, de twee minuten stilte en het Wilhelmus draagt burgemeester Henk Jan Meijer zoals gebruikelijk een gedicht voor, waarna de kranslegging en het defilé langs het monument plaatsvinden.

Zondag 4 mei herdenking monument Haersterveerweg in Berkum

Om 19.30 uur vertrekt vanaf het winkelcentrum aan de Campherbeeklaan een stille tocht naar het monument aan de Haersterveerweg in Berkum. Om 20.00 uur vindt daar een korte herdenkingsplechtigheid plaats georganiseerd door basisscholen De Campherbeek en De Duyvencamp die dit monument hebben geadopteerd. Wijkwethouder Erik Dannenberg woont de plechtigheid namens de gemeente bij.

Artikel delen:
Reactie 1
  1. Op Podium Abbott wordt op 4 mei een herdenkingsconcert gehouden m.m.v. de popgroep Swelter (www.swelter.nl) uit Zwolle. Anders dan voorgaande jaren wordt dit concert georganiseerd in de middag (voorsteltijd 15.30 uur) Tijdens het concert van Swelter worden via een beamer foto⤾s en korte tekstjes geprojecteerd van (recente) ⤽gewetensgevangenen⤝ over de hele wereld. Gewetensgevangenen is een term die door Amnesty International wordt gebruikt om mensen aan te duiden die gevangen worden gehouden of in hun bewegingsvrijheid worden beperkt vanwege hun politieke, godsdienstige of andere overtuiging, etnische afkomst, geslacht, kleur of taal, en die geen geweld hebben gebruikt of gepropageerd. Op verschillende momenten tijdens het concert zullen jongeren dit concert onderbreken en een brief voorlezen. Deze brief is gericht aan een van de gewetensgevangenen en kan vragen, opmerkingen of overdenkingen bevatten die de jongere zelf wil stellen/ vertellen aan de gevangene. Tijdens het voorlezen van deze brief zal de foto en de tekst van de desbetreffende gevangene te zien zijn. Swelter zal met haar aanstekelijke, gedragen popliedjes de titel van het concert muzikaal en inhoudelijk ondersteunen.


    Maak melding

Reageer