Erkenning en waardering voor burgemeester Henk Jan Meijer - Foto: Hennie Vrielink
Foto: Hennie Vrielink

Erkenning en waardering voor burgemeester Henk Jan Meijer

Zwolle – De markt was nog aan de gang en de terrassen op de Grote Markt zaten vol op deze zonnige vrijdagmiddag toen de genodigden in hun nette kleding de Grote Kerk binnenliepen voor het afscheid van burgemeester Henk Jan Meijer.

Na negentien jaar heeft hij zijn ambtsketen afgedaan, maar er tegelijkertijd twee eretekenen voor teruggekregen. Locoburgemeester René de Heer benoemde hem tot ereburger van Zwolle en Andries Heidema, commissaris van de koning bevorderde hem tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Vooral het ereburgerschap van Zwolle emotioneerde de vertrekkende burgemeester: “Ik ervaar dit als een unieke onderscheiding die nog maar aan weinigen is toegekend. Wim Waanders en Leo Major, de bevrijder van Zwolle, mochten dit eerder ontvangen.” De bijeenkomst werd staande geopend met het lied “Ik ben een Zwollenaar”. Commissaris Heidema: “In die negentien jaar zijn jouw vingers blauw geworden.”

De scheidende burgervader werd toegezongen door Typhoon: “In 2016 heb ik dit lied voor de koning en koningin gezongen, maar vandaag voor u.” Met het lied ‘van de regen naar de zon’ zong hij over ‘het land waar ik woon’ en bedankte Henk Jan voor “de prachtige jaren”. Gemeenteraadslid Claudia van Bruggen memoreerde de komst van Meijer negentien jaar geleden en de verwachtingen van de raad dat hij “de stad in de vaart der volkeren zou meenemen en zou verbinden.” Namens de gemeenteraad begeleidt door locoburgemeester René de Heer bood zij de burgemeester een portret aan, die in de raadszaal zal worden toegevoegd aan de portrettengalerij van voormalige burgemeesters. Tot nu toe zijn al die portretten in zwart-wit, maar nu komt er een kleurige aquarel van Henk Jan Meijer. Deze ‘stijlbreuk’ kon hij wel waarderen.

Vele woorden van lof. “Hij was een kundig bestuurder, een stabiele rots in de branding, maar bovenal een mooi mens” aldus Andries Heidema, voormalig burgemeester van Deventer, de stad van de Eagles. Meerderen roemden de bescheidenheid van Meijer. René de Heer: “Je was nooit te groot om een stap opzij te zetten als een ander het verhaal beter kon vertellen.” Coby Zandbergen van Cibap heeft echter een keer op een onbewaakt moment van Henk Jan Meijer gehoord dat hij ook wel ijdel is, maar dat heeft hij dan mooi verborgen gehouden. Zij typeerde hem als “bezield, bescheiden en betrouwbaar.” Volgens René de Heer heeft Zwolle zich de afgelopen negentien jaar ontwikkeld van een bescheiden naar een zelfbewuste stad en centrumstad. De regio Zwolle behoort nu tot de economische topcentra ’s van Nederland. Er zijn enkele duizenden nieuwe bedrijven bijgekomen en tienduizenden banen.

Henk Jan Meijer kreeg het laatste woord. Het afgelopen jaar nam hij vaak deel aan zijn “laatste vergadering” en werden er mooie woorden gesproken. Hij heeft dit ervaren als het afscheid van een mens en niet van een functionaris. “Warm en betrokken.” Ook de gewone Zwollenaren op straat die hem aanspraken heeft diepe indruk op hem gemaakt. De gemeente heeft hem een boek aangeboden over zijn burgemeesterschap in Zwolle: ‘Lange lijnen’. Het boek dat Meijer nalaat gaat niet alleen over het burgemeesterschap en de ontwikkeling van de stad, maar geeft ook inkijkjes in zijn privéleven. Ook de nieuwe burgemeester Peter Snijders was aanwezig. De laatste zin was voor hem: “Ik laat de stad met een gerust hart aan je over.” Tenslotte een muzikale ode aan de vertrekkende burgemeester en zijn familie. De Koorbazen zongen hem krachtig en uit volle borst toe met het indrukwekkende lied The Godfather.

Foto's 2
Erkenning en waardering voor burgemeester Henk Jan Meijer - Foto: Hennie Vrielink
Foto: Hennie Vrielink
Artikel delen: