Belevenistafel brengt ouderen in gesprek - Foto: Eva Posthuma
Foto: Eva Posthuma

Belevenistafel brengt ouderen in gesprek

Zwolle – Bewoners van Theodora Vos de Waal, ouderen met dementie, kunnen sinds kort allerlei leuke en ontspannende activiteiten doen met de belevenistafel die het zorghuis met hulp van het Zwolse fonds De Gasthuizen heeft aangeschaft.

‘De belevenistafel wordt ingezet aan de hand van de behoefte van de bewoner. Soms is dat rustig afbeeldingen van bloemen of oude schoolplaten kijken. Een andere keer is dat samen een spelletje doen. Wat het ook altijd goed doet, is muziek. Er staan verschillende platen op die de bewoners via het touchscreen kunnen draaien. Men kan dan luisteren of juist een dansje maken’, vertelt Gooitske Dannenberg, activiteitenbegeleidster en vrijwilligerscoördinator van Zorghuis Theodora Vos de Waal, IJsselheem.

Het apparaat maakt het makkelijk om op een onderwerp dat een bewoner aandraagt, in te spelen. ‘Als we bijvoorbeeld aan de praat raken over huisdieren, heb je niet zomer een hond of een kat in de kamer. Maar via de belevenistafel kunnen we wél allerlei dieren op het scherm erbij halen’, legt Dannenberg uit.

‘De reactie van de bewoners is dan ook mooi om te zien. En de opmerkingen: ‘moet je dat mooie katje eens zien, zo een hadden we vroeger ook’. Dit geeft dan gelijk weer aanleiding tot een mooi gesprek. Op deze manier nodigen we dus ouderen met dementie uit tot interactie.’

De aanschaf van de tafel vroeg om zo’n 10.000 euro. Dat geld was niet zomaar voorhanden bij de zorgorganisatie. ‘We kwamen 6.190 euro tekort. Daarom hebben we een aanvraag gedaan bij De Gasthuizen’, zegt Dannenberg. ‘En we hebben het gekregen. Fantastisch!’
IJsselheem is niet de eerste die een bijdrage van het Zwolse fonds De Gasthuizen ontvangt. Het fonds bestaat in 2019 tien jaar. Maar liefst 340 initiatieven voor senioren kregen in de periode 2009 – 2019 een financiële bijdrage van De Gasthuizen.

In het jubileumjaar 2019 pakt De Gasthuizen extra uit. Wie iets goeds doet voor Zwolse senioren, maakt in oktober 2019 kans op de ‘Jubileumjubel’, 10.000 euro bestedingsruimte. Het bestuur van De Gasthuizen reikt dit grote bedrag uit bij wijze van hoge uitzondering. Kijk op www.degasthuizen.nl hoe een initiatief kans maakt op de ’Jubileumjubel’, oftewel 10.000 euro bestedingsruimte.

Artikel delen: