Cityswim Zwolle heeft recordaantal deelnemers - Foto: Stephan Groen
Foto: Stephan Groen

Cityswim Zwolle heeft recordaantal deelnemers

Zwolle – Zaterdagochtend vond in een zonovergoten Zwolle de zesde editie van de City Swim plaats. Ruim driehonderd deelnemers zwommen door de grachten van Zwolle. Dit was een afstand van 2,7 kilometer. Zij haalden hiermee geld op voor de stichting Tegenkracht.

Deelneemster Margot Brouwer heeft dit jaar voor de derde keer meegedaan: “De sfeer was super dit jaar. Dat kwam natuurlijk omdat het lekker weer was, maar ook omdat er veel supporters aan de kant stonden. De start vanaf het stadsstrand maakt de sfeer extra zomers en feestelijk. Het is leuk om vanaf het water de mooie stad te zien. De organisatie van het evenement wordt ook ieder jaar beter. Het was top geregeld dit jaar!”

Zwemmers van jong tot oud konden meedoen. De jongste deelnemer was 10 jaar en de oudste deelnemer 66 jaar. De kinderen zwommen in een jeugdserie, men kon meedoen aan de wedstrijd en als recreant. Ook kon men als estafetteteam meedoen. Remco van Althuis werd de winnaar van de wedstrijd.

Er werd geld ingezameld voor de Stichting Tegenkracht. Dit is een stichting die mensen begeleidt met sporten tijdens en na kanker. Want door te sporten word je fitter van lichaam en geest en herstel je sneller van behandelingen. Je krijgt het vertrouwen in eigen kunnen terug. In beweging blijven is belangrijk. Sporten helpt je tijdens de wedstrijd van je leven.

Voor mensen die er over denken om mee te gaan doen heeft Margot nog een paar tips: “Veel mensen vinden het een vervelende gedachte om in de gracht te zwemmen. Maar dat is onzin, het valt erg mee. Het water is goed te vergelijken met een recreatieplas. In buitenwater zwemmen is wel even wennen. Ik zwem zelf ook altijd in zwembaden. Je mist buiten de strepen op de bodem, dus je moet veel meer om je heen kijken om te zien waar je bent. Je hebt daarbij de overgangen in de tunnels, daar is het water donkerder.”

“Het zwemmen met een wetsuit aan is voor de meeste mensen even wennen. Een wetsuit geeft je wat meer drijfvermogen, maar zit ook strak, vooral bij de hals. Dat alles maakt het buiten zwemmen iets vermoeiender. Om je hier op voor te bereiden kun je vooraf meedoen aan clinics. Die worden gegeven bij de Wijthmenerplas. Voor ieder sportevenement geldt verder dat je je energie goed moet verdelen. Ik denk dat vooraf trainen tot 2 km genoeg is, het laatste stukje red je dan wel. En verder raad ik mensen aan om vooral mee te doen volgend jaar!”

Artikel delen: