Riante winst voor Scania Zwolle

Zweden/Zwolle – De Zweedse truckfabrikant Scania heeft in de eerste drie maanden van dit jaar 21 procent meer winst geboekt. De nettowinst bedroeg 2,5 miljard kroon (2,67 miljoen euro). De omzet ging met 15 procent omhoog naar 22 miljard kroon. Dat liet het bedrijf maandag weten.

Scania profiteert net als zijn branchegenoten Volvo en MAN van de aanhoudend sterke vraag naar vrachtwagens en bussen in Oost-Europa en Rusland. Scania heeft ongeveer een derde van de Russische truckmarkt in handen. Om aan de stijgende vraag te kunnen voldoen, wil het bedrijf zijn productie uitbreiden tot 100.000 voertuigen in 2010. De belangrijkste fabriek van Scania staat in Zwolle.

De orderontvangst daalde in het afgelopen kwartaal met 27 procent naar meer dan 20.000 trucks en bussen. Dat komt onder meer omdat Scania door de grote vraag moeite heeft om op tijd aan zijn klanten te leveren. De leveringstijd bedraagt momenteel negen tot twaalf maanden, terwijl normaal sprake is van drie tot vier maanden, aldus Scania. De Zwolse vestiging van Scania wil haar productie verhogen van 140 naar 160 trucks die per dag van de band moeten gaan rollen. Daarvoor zal het ook extra personeel aan gaan trekken.

Artikel delen:

Reageer