Bankje in het Ittersumerpark - Foto: Hans van Eijsden
Bankje in het Ittersumerpark
Foto: Hans van Eijsden

Het weer: Zon, wolken en misschien een buitje

Zwolle – Zondag heeft zon en wolken in de aanbieding. Het kan slechter. Er is wel kans op een enkel mini-buitje, maar verwacht er niet veel van. De kwikstand op de thermometers in de stad varieert van 11 graden in de vroege ochtend tot 19 in de middag. Hierbij is de wind zwak tot matig: kracht 2 à 3 uit het noordwesten.

Dat is een windrichting waaruit je geen warmte hoeft te verwachten. Genoemde middagtemperatuur moet dan ook komen van opwarming door zonnestraling. Als die achter te veel bewolking blijft steken, zal het frisser blijven. Maar we gaan vrolijk uit van voldoende zonuren, net zoals op zaterdag gebeurde. Toen registreerden de beide stadsweerstations van Weblog Zwolle een dagtotaal van bijna 8 zonuren.

Nog opvallender was de buiigheid zaterdag overdag. Of beter gezegd, het uitblijven van buiigheid, want die ging letterlijk en figuurlijk aan Zwolle voorbij. De regenmeters van onze weerstations bleven vrijwel droog. Dit terwijl talrijke grote en kleine buien gedurende de zaterdagmiddag over Overijssel trokken, met achterlating van regen van betekenis.

Het nabijgelegen KNMI-weerstation Heino had aan het begin van de avond een hoeveelheid van 8 liter per vierkante meter afgetapt, een weeramateur in Raalte ruim 5 liter en Lelystad Airport meldde maar liefst 13 liter regenwater per vierkante meter.

Komende week gaat een groot hogedrukgebied bij de Azoren zijn invloed naar onze omgeving uitbreiden. Dit resulteert in rustig weer met weinig kans op regen. In de ochtend is er mogelijk mist. De middagtemperatuur klimt naar 20 graden en in de tweede helft van de week wordt het vermoedelijk nog iets warmer in Zwolle.

Artikel delen: