Gratis Vertelfestival in binnenstad Zwolle

Zwolle – Het Vertelfestival Zwolle komt op zondag 01 juni met een zeer muzikaal vertelprogramma. Historische gebouwen, karakteristieke zalen, romantische plekjes aan het water en verborgen tuinen vormen het decor van meer dan veertig (gratis!) vertelvoorstellingen voor jong en oud. Van 12.00 tot 17.00 uur gonst het langs de Thorbeckegracht, de Diezerstraat en de Melkmarkt van de verhalen.

Het festivalterrein met diverse terrassen bevindt zich aan de Thorbeckegracht, op het grasveld voor en rond Verteltheater De Verhalenboot. Vandaaruit kan het publiek met de programmaflyer in de hand uitwaaieren over de binnenstad. Alle voorstellingen zijn gratis. Op zondag 01 juni is het ook boekenmarkt. Diverse vertellocaties bevinden zich langs de route hiervan. Kitty Peetoom voert het woord namens de festivalorganisatie. Zij vertelt, zeer trots te zijn op de programmering die dit jaar wordt neergezet. “We hebben bijzondere vertellers, verhalen die tot de verbeelding spreken en dat alles op prachtige locaties.

Internationaal

Het festival heeft, zoals gebruikelijk, een internationale tint. Op De Verhalenboot vertelt de Egyptische Chirine El Ansary ‘Mahmoud the watercarrier’, een oeroud verhaal uit het hart van Caïro. Adri Gloudemans, met diverse traditioneel Afrikaanse percussie-instrumenten, opent het festival met ‘Handen uit de mouwen’, een ritmisch, humoristisch verhaal voor jong en oud. ‘Ronja de roversdochter’ en ‘Alleen op de wereld’ zijn klassiekers die in boekvorm werden en worden stukgelezen. In Locatie Oostergo worden verhalen van Zwollenaren zelf verteld door terugspeeltheater Draad.

Jonge kinderen

Voor jonge kinderen zijn er diverse bijzondere verteltheateracts aangetrokken: de Vlaming Wouter Wuyts met zijn ‘Ark op het droge’: een schip op wielen waar per keer maximaal 30 mensen in kunnen. Theatergroep De Schudding vertelt op een paardenwagen het bekende sprookje Rapunzel, over het meisje met de gouden haren. Steeds voor slechts twaalf kinderen per voorstelling.

Muziekvertellingen

Het Vertelfestival beleeft dit jaar haar lustrum en kiest nadrukkelijk voor muzikale invloeden; als omlijsting van verhalen en als drager van verhalen. Zo is er in de monumentale Statenzaal van de bibliotheek de voorstelling ‘Het verhaal van Dave McGuire’, een ‘concert-vertelling’ over deze beroemde gitarist. Blue Dew geeft eveneens in de Statenzaal twee verschillende voorstellingen met verhalen uit het oude Ierland, en omlijst en doorweven met Ierse folk en Amerikaanse bluegrass. De Zwolse formatie Muppetstuff zingt ‘muzikale verhalen’ in jazz, folk, blues; samen met gastmuzikanten op het festivalterras bij De Verhalenboot.

Nieuw verteltalent

Er wordt op het festival ruimte geboden aan nieuw verteltalent. De Pelsertoren is de plek waar acht cursisten van Vertelschool De Verhalenboot de voorstellingen geven die ze de afgelopen drie maanden hebben gemaakt. Van futuristische vertellingen tot historische documentaire, van huiververhalen tot humoristische sprookjes.

Samenwerking

Het Vertelfestival wordt georganiseerd door Stichting Theater langs de IJssel en haar samenwerkingspartners De Muzerie, Bibliotheek Zwolle, Odeon De Spiegel Theaters, Verteltheater De Verhalenboot, Locatie Oostergo, Stedelijk Museum Zwolle.

Het festival zoekt nadrukkelijk de samenwerking met de Boekenmarkt en met het Straattheaterfestival, een dag eerder op 31 mei. “Zo maken we met zijn drieën van deze dagen een waar cultureel weekeinde!”

Programma downloaden

Het complete programma is vanaf 5 mei te downloaden via www.deverhalenboot.nl.

Artikel delen:

Reageer