Brinkhoekweg - Foto: Wouter Steenbergen
Brinkhoekweg
Foto: Wouter Steenbergen

Het weer: Septemberzon na een koude start

Zwolle – Dinsdagochtend is het na een vrij heldere nacht ronduit koud. De minimumtemperatuur ligt bij 7 graden. Nee, het is niet plotseling winter geworden. Dergelijke ochtendminima komen in september wel vaker voor bij rustig weer. Dat geldt ook voor mistbanken, die dinsdag in alle vroegte vooral in het buitengebied kunnen ontstaan.

Maar de septemberzon komt te hulp en heeft nog kracht. Zodra die een stukje boven de horizon is verschenen, lost de mist op en het kwik in de thermometer gaat lekker omhoog naar 19, misschien 20 graden in de middag. Wolken zijn van de partij, anders zou de blauwe lucht boven Zwolle veel te saai worden. Het zijn overwegend witte stapelwolken met hier en daar wolkenveldjes op grotere hoogte. Het is erg onwaarschijnlijk dat hieruit regendruppels vallen. Er staat een zwakke, later op de dag misschien matige wind uit westelijke richtingen.

Woensdag is de minste dag van de week als je niet van regen en wind houdt. Eerst is er nog een beetje zon. Daarna worden de wolken dikker en ‘s middags gaan ze regen produceren. Neerslag en bewolking behoren bij een warmtefront dat door ex-orkaan Dorian onze kant op wordt geslingerd. Zoals bekend heeft Dorian voor veel ellende en destructie op de Bahama’s gezorgd. De orkaan is inmiddels gedegradeerd tot een gewone depressie en bevindt zich nu bij IJsland. De regen en de matige wind die op woensdag in onze regio verwacht worden, zijn onvergelijkbaar met hetgeen Dorian vorige week aanrichtte.

Vanaf donderdag wordt warmere lucht aangevoerd. De middagtemperatuur gaat naar 21 graden. Midden in de stad krijg je misschien nog een bonusgraadje extra. Het weekend houdt deze prima temperatuur vast. En volgens de huidige weerberekeningen kan Zwolle dan ook veel zon verwachten. Je leest hier of deze veelbelovende weekendverwachting standhoudt.

Artikel delen: