Open Monumentendag Zwolle: De Statenzaal - Foto: Ellen la Faille
Foto: Ellen la Faille

Open Monumentendag Zwolle: De Statenzaal

Zwolle – Zaterdag 14 september is het weer Open Monumentendag. In Zwolle zijn die dag zo’n vijftig monumenten open voor bezoekers. In de Statenzaal worden rondleidingen gegeven door stadsgids Gerrit van Dijk.

Het Monumentenmagazine is op 14 september gratis af te halen bij de informatiekraam van Open Monumentendag voor de Academiehuis-Grote Kerk. Het magazine bevat een variatie aan artikelen over ‘plekken van plezier’.(Het thema van Open Monumentendag 2019) Lees over de kermis, over kinderspelen, over sport, over flaneren en over nog veel meer.

In 1803 werd Zwolle de hoofdstad van de provincie Overijssel. Voor deze functie werd in 1874 het statige Gouvernementsgebouw gerealiseerd in Neo Classicistische stijl. Het pand heeft een hoge plint van hardsteen, kolossale pilasters en een fronton. Onder leiding van Rijksbouwmeester Jacobus van Lockhorst werd naast dit pand het Statenzaalgebouw opgetrokken in Neo-gotische stijl. Tussen 1895 en 1898 is hieraan gewerkt. De ruimtes in dit gebouw zijn ook neogotisch ingericht. De stijl is doorgevoerd tot in het kleinste detail. Van uitzonderlijke technische en kunstzinnige kwaliteit zijn de glas in lood vensters. De Statenzaal op de eerste verdieping was de vergaderzaal van de Overijsselse staten.

Gerrit noemt zichzelf verslaggever van de geschiedenis van Zwolle. Hij wijst je op de mooie details van het gebouw en hij geeft uitleg bij de muurschilderingen. Zo hebben verschillende Overijsselse steden speciaal een wapen laten ontwerpen voor een afbeelding voor de gebrandschilderde ramen. Je hoort ook hoe het zit met de kabouter in de achtertuin.

De tijden voor de rondleiding zijn 10.15 – 11.00 – 11.45 – 12.30 – 13.15 – 14.00 – 14.45 – 15.30  en 16.15 uur de laatste rondleiding.

De rondleidingen starten vanuit de koffiekamer bovenaan de trap en elke 50ste bezoeker mag een boek over Zwolle uitzoeken.

Artikel delen: