Evenementen bij Kerkbrugje schaden Kievitsbloemen

Zwolle – Op koninginnedag is er voor de eerste maal een ‘Duckrace’ gehouden in de stadsgracht. Een leuk evenement en bovendien voor een goed doel. Daar heeft de fractie van GroenLinks/De Groenen alle waardering voor, maar de locatie die hiervoor is uitgezocht, de stadsgracht bij het kerkbrugje, vindt GL/DG  echter uitermate ongelukkig.

Op bijgaande foto is op de oever een dichte mensenmassa te zien waar vorige week nog enkele kievitsbloemen bloeiden. “Heel bijzonder dat deze beschermde bloem nagenoeg in het centrum van Zwolle te vinden is. Deze locatie is dan ook niet voor niets het startpunt van de jaarlijks door GroenLinks/De Groenen georganiseerde kievitsbloemenexcursie, onder leiding van E.J. Weeda”, zegt de groene fractie. Laatstgenoemde is afgelopen vrijdag benoemd tot Officier in de orde van Oranje Nassau, onder meer vanwege zijn verdiensten als ‘beschermheilige’ van de Zwolse kievitsbloem. Deze benoeming vindt GL/DG in een misplaatst contrast staan met de feestelijkheden bij het kerkbrugje van afgelopen woensdag.

GroenLinks/De Groenen  heeft ook al eerder deze locatie onder de aandacht gebracht middels schriftelijke vragen op 2 mei 2005 met de constatering dat er ‘door het te water laten van kano’s bij het Kerkbrugje een aantal planten zijn vertrapt’. De populatie op deze plek lijkt sinds 2005 gedaald, maar was gelukkig nog niet geheel verdwenen.

Meer recent is de commotie rond het vernielen van kievitsbloemen in park de Wezenlanden. Zowel uit de beantwoording van de vragen uit 2005 als uw reactie rond het gebeuren in park de Wezenlanden blijkt dat u de bescherming van de plant hoog in het vaandel heeft staan. U kondigde na de vernieling in park de Wezenlanden maatregelen aan om vernieling van de beschermde flora in de toekomst te voorkomen.

GL/DG heeft de volgende vragen voor het college:

1. Heeft u inmiddels een plan van aanpak om vernieling van de kievitsbloem en andere beschermde flora te voorkomen? Zo ja, hoe ziet dat plan eruit? Zo nee, wat is de reden hiervan en kunt u aangeven of u alsnog met een plan van aanpak komt?

2. Kunt u in een eventueel plan van aanpak ook opnemen dat bij alles wat van buitenaf gebeurt (bijvoorbeeld evenementen, herinrichting, etc) er volgens een vaste procedure vooraf rekening wordt gehouden met (beschermde) flora?

Met vriendelijke groet namens de fractie van GroenLinks/De Groenen,

Rana Berends

Anneke Nusselder

Artikel delen:
Reacties 8
 1. Officier in de orde van de Oranje Nassau kievitsbloem ??.Dat ze daar een lindje voor krijgen.
  Ik zal Rana volgend jaar voordragen voor een lindje wegens het bekladen van electra huisjes,
  Die bloemen komen heus wel terug hoor.Vroeger werden ze vertrapt door de koeien.  Maak melding

 2. Je kan toch iedereen nomineren voor een lintje? Maakt dus niet uit of je vindt dat iemand de beste neuspulker is of een echte verdienste heeft, wanneer jij vindt dat het de moeite waard was wat de persoon heeft gedaan, kan je hem of haar opgeven ;D


  Maak melding

 3. Tja en komen ze mee als het leed al geschied is. Dit was al eerder bekent maar ja we wonen in Zwolle en daar komen ze steeds met het zout aan als het ei op is.


  Maak melding

 4. Schei toch eens uit met dat gemeier over die Kievitstulp. Die groeit met honderden langs Vecht en Zwartewater. Je kunt ze zelfs kopen en in je eigen tuin planten, dan komen ze elk jaar weer. Doe niet zo maf over die plant, die redt zich wel.


  Maak melding

 5. @Wilma: Volgens mij staat er in het bericht dat de fractie al eerder hier vragen over had gesteld.

  “GroenLinks/De Groenen heeft ook al eerder deze locatie onder de aandacht gebracht middels schriftelijke vragen op 2 mei 2005 met de constatering dat er ‘door het te water laten van kano’s bij het Kerkbrugje een aantal planten zijn vertrapt’. De populatie op deze plek lijkt sinds 2005 gedaald, maar was gelukkig nog niet geheel verdwenen.”

  @Tjalling: Dhr. Weeda is een vakman. Misschien moet je volgend jaar eens mee gaan met de kievitsbloemfietstocht die GL/DG organiseert zodat je wat beter weet waar je het over hebt.

  @Tjalling en Plantje: Tja smaken verschillen. Persoonlijk vind ik de kastjes er met de kunst van mevr. Berends een stuk vrolijker dan toen ze nog grijs waren. Als jullie een leuk voorstel hebben, kunnen jullie misschien wat kastjes bij jullie zelf in de buurt gaan doen. Commentaar leveren van de zijkant is altijd zo makkelijk. Hup! Ga zelf ook eens in de beentjes mensen!


  Maak melding

 6. Ow trouwens

  @Risé. De wilde variant is zeer zeldzaam. De tuin variant is sterker gemaakt door kwekers. Bekijk ook eens http://nl.wikipedia.org/wiki/Kievitsbloem

  80% van de populatie in Nederland staat in Zwolle en omgeving. Lijkt me toch echt iets om zuinig op te zijn. Met een klein beetje moeite kan dat best. Ik vind dat we er best wat trotser op mogen zijn dat we hier nog zo’n prachtige populatie kievitsbloemen hebben. Is tenminste nog iets om echt trots op te zijn. De FC laat het immers ook weer afweten.


  Maak melding

 7. Ik vind die electriciteitskastjes er ook mooier op geworden door de frisse kleuren erop. Ben niet zo kieskeurig in wat voor tekening erop staat, als het maar vrolijk oogt! 😀
  De wilde kievitsbloem moeten we denk ik inderdaad zuinig op zijn. Zonde als die verdwijnt! Niet dat ik hem zo mooi van kleur vind trouwens, houd persoonlijk meer van fris gekleurde tulpen! Mogen we die ook weer in de Zwolse perken zien? ;D


  Maak melding

Reageer