Meppelerstraatweg - Foto: Wouter Steenbergen
Meppelerstraatweg
Foto: Wouter Steenbergen

Het weer: Eerst bewolkt, daarna veel zon

Zwolle – Vrijdag gaat afgezien van de milde ochtendtemperatuur weinig belovend van start. Er is plenty bewolking en ook kans op een buitje. Maar dit is gelukkig geen voorproefje van de rest van de dag. De wolken horen bij een front dat in de nacht al grotendeels over de stad heen is getrokken. Aan de achterkant van het front neemt de bewolking sterk af. In de loop van de ochtend komt de zon steeds overtuigender tevoorschijn.

We krijgen zicht op een blauwe lucht met witte stapelwolken. Dat gebeurde donderdagmiddag ook. Toen werd vanuit Zwolle en andere plaatsen in Nederland en Duitsland aan de hemel een vuurbol waargenomen. Zo’n vuurbol overdag is zeldzaam, maar op 28 juni gebeurde het ook al eens. Bij die vuurbol werd een supersone knal gehoord. Hiervan is donderdag voor zover bekend geen melding gemaakt.

Terugkomend op de frontpassage van vrijdagochtend: daarbij draait de wind van west naar noord. Als de wind eenmaal uit het noorden komt, weet je dat het front echt voorbij is. Het noorden is een frisse windhoek en ondanks alle zonneschijn komt het kwik iets lager uit dan donderdag. Toen meldden de thermometers van onze beide stadsweerstations ‘s middags een maximum van ongeveer 23 graden. Vrijdag pakt dat een fractie lager uit: 22 graden.

Vrijdagavond is alle bewolking verdwenen. Dat levert een mooie zonsondergang op om 20.00 uur. Vervolgens gaat het kwik bergafwaarts. Zaterdagochtend vroeg is het rond 8 graden, maar zo koud blijft het beslist niet.

Zaterdag wordt een vrijwel wolkeloze blauwe hemel boven de stad geïnstalleerd. Onder een stralende zon met hier en daar een sierlijk wolkje warmt het op naar 21 graden. Er staat weinig wind.

Zondag gaat ook veel zonuren scoren, in de middag komt daar wel sluierbewolking bij. De temperatuur gaat lekker in de lift naar 24 graden. Het lijkt wel zomer.

De verwachting voor maandag is flink naar beneden bijgesteld. Er wordt veel bewolking boven de stad verwacht, waaruit in de ochtend regen valt. De temperatuur haalt de 20 graden amper.

Artikel delen: