Zorgt elektriciteitsnet voor vertraging van Zwolse ambitie?

Zorgt elektriciteitsnet voor vertraging van Zwolse ambitie?

Zwolle – Veel inwoners en bedrijven in de regio stappen over van fossiele naar duurzame energie. Daarbij wordt er niet alleen energie voor eigen gebruik opgewekt maar wordt er ook energie teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. In delen van het netwerk van Enexis Netbeheer is er sprake van een toename van gevraagd vermogen voor teruglevering. Die vraag is dusdanig groot dat het netwerk dit niet kan absorberen. De oplossing daarvoor is een uitbreiding van het netwerk maar dit gaat meerdere jaren duren.

CDA Zwolle heeft hier eerder dit jaar vragen over gesteld aan het college van B&W. Daaruit bleek dat voor Zwolle geldt dat met name potentiële toekomstige ontwikkelingen aan de Noordzijde van de stad (Hessenpoort / Tolhuislanden) hier last van hebben. Uit gegevens van Enexis zien we echter ook dat andere delen van Zwolle Zuid beperkte capaciteit hebben en hier last van kunnen krijgen.

Daarnaast gaat het ministerie van Economische zaken en Milieu de subsidie (SDE+) regelgeving in het najaar van 2019 wijzigen. Voor het verkrijgen van de subsidie zal door de aanvrager van nieuwe elektriciteitsprojecten vanaf najaar 2019 een document van de netbeheerder moeten worden overlegd. Hieruit moet blijken dat transportcapaciteit beschikbaar is op de locatie waar de productie-installatie is voorzien.

Het CDA Zwolle maakt zich zorgen om de toekomstige projecten. Woordvoerder Arjan Spaans: “wij zien nu dat een deel van Zwolle beperkte netcapaciteit heeft. Met de nieuwe SDE-regeling houdt dit in dat toekomstige projecten voorlopig geen toestemming zullen krijgen voor subsidie. De ambitie van Zwolle is echter dat we grote stappen vooruit willen zetten met de opwek van duurzame energie. Nu rijdt zowel de netcapaciteit als de daaraan gekoppelde subsidievoorwaarden mogelijk een aantal toekomstige energieprojecten in de wielen.”
Het CDA Zwolle stelt vragen aan het Zwolse college over dit onderwerp. Zo wil het CDA weten wat de gevolgen zijn voor toekomstige initiatieven. Zij hopen dan ook dat er afspraken gemaakt kunnen worden waardoor de problemen snel opgelost zullen zijn.

Artikel delen: