Brinkhoekweg - Foto: Wouter Steenbergen
Brinkhoekweg
Foto: Wouter Steenbergen

Het weer: Een zonnige nazomerdag

Zwolle – Zaterdagochtend is er kans op mistbanken, vooral in het buitengebied. En in alle vroegte is het koud, slechts 8 graden wordt berekend. Maar de zon gaat hier meteen na opkomst wat aan doen. Mistbanken worden opgeruimd en rond het middaguur zit het kwik tegen de 20 graden aan. ‘s Middags wordt het maximum in de stad 22 graden, dankzij uitbundige zonneschijn. Er is weinig wind.

Een prima zaterdag om erop uit te gaan in Zwolle, een lijst met suggesties vind je in onze agenda. Het is ook ideaal weer voor de wandelroute van Open Monumentendag. Die loop je onder een blauwe lucht met enkel veldjes sluierwolken en misschien nog een stapelwolkje. Beide soorten wolken doen het erg goed op de foto. Valt er nog wat af te dingen op deze zonnige nazomerdag? Ja, dat lukt ons natuurlijk wel: in de avond koelt het onder een heldere hemel behoorlijk af.

Trek je wat aan en blijf je buiten, dan zie je even na half negen in het oosten de volle maan opkomen. Die blijft bijna de hele avond en nacht in volle glorie zichtbaar. Storende bewolking is er niet. De maan staat momenteel op ruim 406.000 kilometer van de aarde en dat is verder weg dan normaal. De baan van de maan rond de aarde is namelijk niet precies rond maar licht elliptisch. Momenteel staat de maan op het verste punt vanaf de aarde. Hij lijkt daardoor een beetje kleiner dan gemiddeld.

Bij zo’n zonnige en rustige dag met een heldere avondhemel moet er haast wel een hogedrukgebied in het spel zijn. En dat klopt. Boven onze hoofden bevindt zich hogedrukgebied Gaia, zo genoemd door de Duitse weerdienst.

Met dank aan Gaia is zondag ook zo’n voortreffelijke dag. Weinig wind en tot de avond veel zon. Na een frisse start verwachten we een bijna zomerse middagtemperatuur van 24 graden in de stad. Dat is warmer dan op zaterdag.

Komende week zijn wolken in ruime mate voorhanden boven Zwolle. Het kwik daalt gevoelig: naar ongeveer 17 graden. Maandag is er regen, maar de overige dagen blijven waarschijnlijk vrijwel droog.

Artikel delen: