Sassenstraat - Foto: Wouter Steenbergen
Sassenstraat
Foto: Wouter Steenbergen

Het weer: Zon, wind en wolken

Zwolle – Dinsdag is Zwolle een winderige stad. Vooral in de middag, wanneer tijdelijk windkracht 4 wordt aangetikt. De wind komt uit het noordwesten en de aangevoerde lucht is van polaire oorsprong. Dat je daarvandaan geen warmte hoeft te verwachten, zal wel duidelijk zijn. Tussen veel wolken door doet de zon zijn best om de temperatuur op te krikken. Maar zo nou en dan, met name rond het middaguur, is de bewolking zo dik dat dat moeizaam gaat. Ook is er dan kans op een klein pestbuitje. Een kwikstand van 17 graden is het maximaal haalbare op de Zwolse thermometers.

Maandag viel de verwachte kilte mee dankzij zonnige perioden, weinig wind en een traag doorkomend koufront. De beide stadsthermometers van Weblog Zwolle haalden zowat 18 graden. En er was neerslag van betekenis. Onze regenmeters tapten ruim 10 millimeter af, dat is een volle emmer water per vierkante meter. Het meeste viel terwijl Zwolle nog sliep: in de nacht en vroege ochtend.

Woensdag start koud. Het wordt een droge dag met afwisselend zon en wolken. De temperatuur maakt nog geen vorderingen. Vanaf donderdag bespeuren we wél een ontwikkeling naar warmer weer. Een hogedrukgebied dat nu nog boven Ierland ligt, schuift naar onze regionen. Het heeft ook al een naam: Hanneke.

Met hulp van hogedrukgebied Hanneke klimt het kwik op vrijdag richting 20 graden en in het weekend komen we daar bovenuit. Op zondag zelfs ruim bovenuit, volgens de huidige berekeningen. Dan hebben we het over een zomerse 25 graden of meer.

Maar we gaan niet te vroeg juichen. In plaats daarvan houden we komende dagen scherp in de gaten of deze warme weekendverwachting standhoudt.

Artikel delen: