Negende editie van de FysioZwolle Triathlon in het teken van duurzaamheid

Negende editie van de FysioZwolle Triathlon in het teken van duurzaamheid

Zwolle – Ruim 600 atleten duiken zaterdag vanaf 10.00 uur in de Milligerplas. De negende editie van de FysioZwolle Triathlon. Een topevenement waarbij atleten zwemmen, fietsen en hardlopen over diverse afstanden. Ook is de triathlon de afsluiting van het jeugd- en juniorencircuit van de Nederlandse Triathlon Bond. Tegelijkertijd heeft de organisatie een slag gemaakt in duurzaamheid.

De organisatie van de FysioZwolle Triathlon heeft de stap gemaakt naar een duurzame triathlon. Dat betekent dat er nogal wat veranderd. De triatleten worden gewezen op het belang van duurzaamheid. Ook is er een elektrische motor aanwezig waarop de wedstrijdjury de triathlon in goede banen gaat leiden. Een van de problemen was het afval van de atleten. ”Triatleten gooiden vaak hun gelletjes gewoon in de berm met de verwachting dat de organisatie het wel weer op ging ruimen. Dat willen we niet meer en vragen de atleten dringend om hun afval mee te nemen en in de wisselzone in de afvalvakken te droppen”, zegt Jeroen van Dijk.

FysioZwolle triathlon gaat verder met het stimuleren van de jeugd om aan triathlons mee te doen. De organisatie is gevraagd om de afsluitende wedstrijd te zijn van het jeugd- en juniorencircuit. Het Forte Jeugd- en juniorencircuit is hét podium voor ervaren jonge NTB-leden. Deze sporters worden gestimuleerd het circuit als belangrijkste wedstrijdreeks op hun kalender te zetten. Het circuit bestaat in 2019 uit zeven individuele en twee teamwedstrijden en is een mooie mix van allerhande soorten wedstrijden en formats, waarbij Zwolle dus de laatste wedstrijd is. Dit betekent dat alle jeugdige topatleten naar Zwolle komen. Aan de andere kant is het de bedoeling om jeugd op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met de fascinerende triathlonsport.

De eerste wedstrijd start om 10.00 uur bij het strandhuis Milligers aan de Milligerplas. De atleten zwemmen dan over de Milligerplas naar het wisselpunt op de Werkerlaan. Daar stappen de atleten op de fiets om twee ronden ronden te fietsen over de Ruimzichtweg, Hasselter-/Zwolsedijk en vanuit Hasselt via de Werkerlaan terug naar Zwolle. De atleten op de kwart triathlon fietsen in de middag vier rondjes van ruim acht kilometer. De jeugd start om 11.45 uur bij het Parc Fermé aan de Werkerlaan. De kwart triathlon start om 13.00 uur.

In tegenstelling van het fietsparkoers is het loopparkoers ingrijpend veranderd. Waar in voorgaande jaren het loopparkoers rondom de Milligerplas liep, wordt nu het Hasselterpad gebruikt, langs de Hasselterweg. Op de Oude Wetering gaan de atleten linksaf om vervolgens de Laan der Molens op te gaan naar het strandhuis aan de Milligerplas waar de finish is. De Laan der Molens wordt voor alle verkeer afgesloten. In de middaguren lopen de atleten van de kwart triathlon nog langs Stadshagen via Lisdodde en Waterlelie om
Afsluitingen

In verband met de triathlon worden wegen afgesloten. De Werkerlaan tussen de Waterlelie en Ruimzichtweg wordt in zijn geheel afgesloten. De Hasselterdijk en Zwolsedijk, Ruimzichtweg en Werkerlaan vanaf Hasselt wordt afgesloten voor doorgaand verkeer en ook is de Laan der Molens helemaal afgesloten vanaf de rotonde Stadshagenallee tot en met de Oude Wetering. Ook het laatste deel van het Hasselterpad is afgesloten.
Publiek

Het publiek wordt geadviseerd om rekening te houden met de atleten en ze ruim baan te geven. Iedereen wil natuurlijk de atleten van dichtbij zien om ze aan te kunnen moedigen. Wie dus wil kijken moet de verkeersmaatregelen volgen, maar ook punten vermijden waar het gevaarlijk kan worden voor de sporters. Ook wie toevallig op de fietsroute terecht komt wordt vriendelijk gevraagd om rekening te houden met de sporters. De fietsers komen toch met een vaartje van dik veertig kilometer per uur voorbij. Geadviseerd wordt om de wegen tussen Zwolle en Hasselt te mijden.

Artikel delen: