Warm onthaal nieuwe burgemeester Peter Snijders - Foto: Hennie Vrielink
Foto: Hennie Vrielink

Warm onthaal nieuwe burgemeester Peter Snijders

Zwolle – Maandagavond om vijf over zeven begonnen de klokken van de Peperbus te luiden. Dat is zeer ongebruikelijk. Alleen bij zeer belangrijke vergaderingen in de stad wordt dit gedaan. Deze keer voor de nieuwe burgemeester Peter Snijders, die op dat moment samen met zijn vrouw en beide kinderen werd verwelkomd in de hal van het Stadhuis en werd toegezongen door het kinderkoor van basisschool Octopus uit Zwolle-Zuid. Daarna naar de Raadszaal voor de officiële installatie. Ondanks alle bijgezette stoelen zat de zaal vol met belangstellenden. De wethouders en gemeenteraadsleden van Zwolle waren omringd met familie, vrienden en bekenden van Peter Snijders en zelfs gemeenteraadsleden uit zijn vorige gemeente Hardenberg.

Raadsgriffier Arthur ten Have las het Koninklijk Besluit voor, waarin de benoeming van Snijders op 30 augustus werd bekrachtigd met de handtekening van Koning Willem Alexander, precies op de dag dat Henk Jan Meijer na negentien jaar afscheid nam als burgemeester van Zwolle. Het was de taak van de Commissaris van de Koning in Overijssel Andries Heidema de nieuwe burgemeester van de provinciehoofdstad te beëdigen. De Commissaris stipte even “de tegengestelde emoties” van de familie Snijders aan vanwege het recente overlijden van de moeder van Peter Snijders. Dinsdag wordt van haar in een rouwdienst afscheid genomen. Volgens Heidema is Snijders niet de 2.0 versie van Henk Jan Meijer, maar iemand met een eigen stijl, “een mooi mens, een stabiele en integere bestuurder waarbij je je veilig voelt.” De Commissaris typeerde hem ook als een man, waar je veel lol mee kunt hebben en die “Engelse humor weet te combineren met Drentse nuchterheid.”

Aan locoburgemeester René de Heer de eer Peter Snijders de Zwolse ambtsketting om te hangen. De Heer had de afgelopen twee weken als loco de ambtsketting mogen dragen, maar “weet nu weer wat mijn plek is. Er is maar één burgemeester en dat ben jij.” Met zichtbare trots en een glunderend gezicht ontving de nieuwe burgemeester de versierselen van de stad. Namens de regio voerde de recent geïnstalleerde Deventer burgemeester Ron König het woord. “We zijn blij met de keuze van de Zwolse gemeenteraad”, omdat Snijders ook een belangrijke rol heeft te vervullen in de verdere ontwikkeling van de regio.

Namens de gemeenteraad heette Gerdien Rots  de nieuwe burgemeester van harte welkom. “De stad is er klaar voor je in ons midden op te nemen.” Vele Zwollenaren willen de nieuwe burgemeester graag ontmoeten en hem de mooie en ook minder mooie plekken laten zien. Namens het stadsbestuur bood Gerdien Rots de nieuwe burgemeester een stoere en milieuvriendelijke fiets aan van Zwolse makelij voor zijn bezoek aan de vele stadsbewoners die met hem willen kennismaken.

Als laatste kreeg Peter Snijders het woord. “Het is fantastisch om hier voor u te staan. De warmte van de stad valt over ons heen.” Wel beseft hij dat de lat in Zwolle hoog ligt en het niet eenvoudig is in de voetsporen van Henk Jan Meijer te treden. Maar ook trots dat hij dit ambt mag gaan vervullen: “Het voelt als het winnen van de hoofdprijs in de loterij.” Inmiddels heeft hij goed begrepen dat Zwolle een groeispurt gaat maken, maar er wel belang aan hecht dat economische groei plaatsvindt in goede balans met haar sociale en culturele waarden. Hij staat in de starthouding. “Het mag nu wel beginnen.”

Foto's 2
Warm onthaal nieuwe burgemeester Peter Snijders - Foto: Hennie Vrielink
Foto: Hennie Vrielink
Artikel delen: