Zwolle is een veilige stad…

Zwolle – Zwolle is geen misdadige stad. Tenminste, in de nieuwste Misdaadmeter van het AD scoort Zwolle niet hoog. Wel vallen er harde cijfers te lezen over misdaad in de Hanzestad van het jaar 2007. Eindhoven nam ook dit jaar de eerste positie in, gevolgd door Tilburg en Arnhem. De veiligste plaats is Nieuwkoop.

Er waren in 2007 totaal 327 woninginbraken, 24 aanrandingen en 11 verkrachtingen (relatief het meest in Oud-Assendorp en Holtenbroek), 57 gevallen van handel in softdrugs en 63 in harddrugs (met als uitschieters Park Wezenlanden en Holtenbroek), 115 gevallen van oplichting (7 in Hogenkamp en 9 in Aa-landen Noord), 352 zaken betreffende winkeldiefstal in Zwolle. Geweld scoort toch hoog: 690 mishandelingen (193 in de binnenstad en 94 in Holtenbroek) en 301 bedreigingen. Het bedrijventerrein Marslanden Noord is zeer veilig te noemen. Daar vonden bijvoorbeeld geen inbraken, vernielingen of diefstal plaats.

Artikel delen:
Reacties 30
 1. Dit bv Geweld scoort toch hoog: 690 mishandelingen (193 in de binnenstad en 94 in Holtenbroek) en 301 bedreigingen
  690:365= toch zowat 2x per dag! ( 1,89)


  ⚠️ Meld

 2. Goed voorbeeld idd “mishandelingen” & bedreigingen. Ze hebben het ook alleen over verhoudingen tot andere steden. Maar dit lijkt ook een beetje het tijdsbeeld “verschofteriging van de samenleving”.
  De afgelopen paar dagen: Die postbode in Zeeland die door een groep (dat natuurlijk weer wel….meelopers/kuddedieren) wordt vermoord omdat hij wat van hun asociale gedrag zegt. Bedreigingen: allerlei hakenkruizen en nazi-symbolen in Hengevelde. Ook brieven met hele vuige en foute taal in de brievenbussen.


  ⚠️ Meld

 3. ff iets heel anders….

  ik fiets net door zuid en er werd een fietser aangereden op de rontonde door een ouwe Z*K! >:( en hij reed gewoon door!!>:( Dit is nou al de zoveelste keer dat ik meemaak dat of ik of iemand anders word aangereden door automobilisten die gewoon te lui zijn om te wachten! >:(

  Ik zou graag zien dat er bij die bestuurders nog een examen wordt afgelegt om te kijken of ze het rijbewijs echt waard zijn…

  en dan zeggen ze wat over de jeugd…


  ⚠️ Meld

 4. @ …. Ik hoop dat jij dan wel zo sociaal was om het kenteken te noteren en dit aan de gedupeerde te geven Of had je het al gemeld bij de politie ( kenteken en plaats delict?)


  ⚠️ Meld

 5. Zou heel goed kunnen hij gebruikt meerdere namen. Geen 1 lijkt op zijn echte naam. En in zijn reacties heeft hij het ook vaak over een ander, nooit over hemzelf. Tja, beetje jammer op zijn minst.


  ⚠️ Meld

 6. provinciaal
  En op provinciaal niveau hoe scoort Zwolle dan? Deventer was altijd de meest onveiligste stad van Overijssel maar vorig jaar hadden wij ze ingehaald. Hoe zit dat nu?


  ⚠️ Meld

 7. Tsjonge, zuid komt niet eens in het lijstje voor en Henkjan begint te zeuren dat het er niet veilig is. Zou toch eens iets aan je beeldvorming doen……….


  ⚠️ Meld

 8. Enschede had 5 moorden, zwolle maar 1, dus dat telt al behoorlijk zwaar. Daarnaast had Enschede 862 mishandelingen en Zwolle 690 maar vergeet niet dat in Enschede zon 45000 duizend meer mensen wonen. Aanranding is 24 voor Zwolle en 36 voo enschede, 22 verkrachtingen voor enschede tegenover 11 in Zwolle…In absolute getallen scoort enschede slechter, maar in verhouding komt het allemaal een beetje op het zelfde neer.


  ⚠️ Meld

 9. @Jozef en/of @…:
  En…heb je nou de politie gebeld en het signalement doorgegeven? Een auto met verbogen kentekenplaten is lijkt me best snel te achterhalen.

  Ik heb nog nooit een auto gezien die dat had. Ik vind het een beetje moeilijk te geloven, dat een bejaarde in een auto met verbogen kentekenplaten rijdt. Misschien was je vergeten het kenteken te noteren en wil je er zo onderuit komen? 😉


  ⚠️ Meld

 10. Me ik vind als bewoner van zwolle zuid Henkjan gelijk heeft wat de onveiligheid hier betreft dus snap ook niet dat het niet in cijfers is weergegeven ,heeft misschien ook te maken dat men er te weinig aangeifte van doet .Maar vind zelf ook dat er veel onrust hier is recent is er nog overval geweest op de pluswinkel en hebben jongeren hier anderen mishandeld met de jaarwisseling is hier het meest vernield waar de politie nog steeds voor naar getuigen vraagt dus ik bedoel maar


  ⚠️ Meld

 11. @dezzenaar: Bedankt voor je reactie. Wat betreft op provinciaal niveau wordt idd altijd gesproken over relatieven. Dus in verhouding tot het aantal inwoners. Dat werd andere jaren, naar ik weet, ook altijd bekend gemaakt welke stad in overijssel gemiddeld het slechts scoorde. Kan me herinneren dat ze dat meestal in de krant vermelden (Zwolse Courant) ben benieuwd of ze dat dit jaar weer doen want het is uit het artikel van AD lastig op te maken.


  ⚠️ Meld

 12. @Plantje

  Zoals je kan zien is dat bericht niet door mij geschreven dus ga niet meteen zeggen dat ik er zo onderuit probeer te komen. Ik vind de aangereden persoon wel wat belangrijker dan dat nummerbord.


  ⚠️ Meld

 13. Daar heb je gelijk in.

  Ik zag ergens hierboven iemand noemen dat iemand onder zowel “…” als “jozef” post, dus vandaar dat ik dat even had aangenomen.


  ⚠️ Meld

 14. @ Plantje: ik

  Zou heel goed kunnen hij gebruikt meerdere namen. Geen 1 lijkt op zijn echte naam. En in zijn reacties heeft hij het ook vaak over een ander, nooit over hemzelf. Tja, beetje jammer op zijn minst.

  Jozef post in elk geval onder 3 namen hier. 3 namen die niets met zijn eigen naam te maken hebben. Die ken ik toevallig.

  ==========

  Jozef houdt zich voorlopig even ‘rustig’.


  ⚠️ Meld

 15. Dank u admin.

  Maar goed…on topic: mijn vriendin en ik zijn met koninginnedag nog even de stad in gegaan. Toch gewoon om ook de stad Zwolle te proeven.
  Ook vandaag dat weer gedaan en ik moet zeggen dat ik me er behoorlijk veilig voel!

  En ik heb ook niet echt het idee, dat het in Zwolle Zuid erger is dan in de rest van Zwolle. Vergis je niet: er wonen hier best wel veel mensen!


  ⚠️ Meld

 16. Psies Plantje. Er worden weer een tweetal voorbeeldjes genoemd, terwijl we al in maand 5 zitten van dit jaar…. Heeft denk ik toch een hoop te maken met beeldvorming (lees: roddel en achterklap).

  En die beeldvorming wordt dus bepaald door mensen die er negatief over roddelen. Mooi cirkeltje dus, waarin “we” onszelf de grond in praten.
  Dus mensen: de cijfertjes wijzen toch echt wat anders uit dan veelal gezegd wordt. Ik hou mij voorlopig liever even bij de feiten 😉


  ⚠️ Meld

 17. Veiliheid
  Vind het “gevoel van veiligheid in Zwolle” herkenbaar. Heb ik ook, hier allemaal in huis overigens. Er wordt ons tegenwoordig nogal snel een “gevoel van onveiligheid” aangepraat door sommige negatieve geesten. Jammer, als het tenminste gaat over plaatsen (of wijken) in Nederland waar ik regelmatig kom. Over andere stukken Nederland kan ik natuurlijk niet meepraten. Maar ik kom nog wel eens ergens, ook hier hebben wij over onveiligheid overdag niet te klagen.


  ⚠️ Meld

 18. kijk wat beter om je heen op straat…smiddags en savonds..

  er zijn mensen hier die zich veilig voelen of veilig zijn maar er zijn meer mensen bij wie dat niet het geval is


  ⚠️ Meld

 19. Idd

  maar er zijn meer mensen bij wie dat niet het geval is

  Die mensen zullen er ongetwijfeld zijn. Kun jij aangeven wat voor de meesten het meest onveilig aandoet?


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.