Vuurbol van 12 september mogelijk vergaan tot gruis

|   Laatste wijziging

Een nachtelijke vuurbol
Foto: Robert Mikaelyan

Zwolle – De zeer felle vuurbol die op donderdag 12 september aan de hemel was te zien vanuit Zwolle is ook op vele andere plaatsen waargenomen. Ruim 570 meldingen kwamen er tot nu toe via het internationale vuurbolmeldpunt binnen, waarvan de meeste uit Nederland maar ook uit Duitsland en Denemarken. Dit was de tweede keer binnen enkele maanden dat overdag een vuurbol te zien was.

Een vuurbol, ook wel bolide genoemd, is een zeer heldere meteoor. Het lichtspoor van de meteoor wordt veroorzaakt door een groot of klein stuk puin dat door de ruimte beweegt en met hoge snelheid in de atmosfeer van de aarde terechtkomt. Door sterke wrijving met luchtdeeltjes wordt licht geproduceerd dat je met het blote oog kunt zien. Meteoren en ook vuurbollen worden gewoonlijk na zonsondergang aan een donkere hemel waargenomen. De vuurbol van 12 september is exceptioneel, omdat hij zo helder was dat hij ‘s middags bij daglicht als een opvallend lichtpunt verscheen aan de blauwe hemel. Hij was zo fel als een lasvlam.

Meteorendeskundige dr. Marco Langbroek verklaart dat deze vuurbol door een Amerikaanse militaire satelliet vanuit de ruimte is gedetecteerd. Met behulp hiervan kon het tijdstip worden vastgesteld wanneer de bolide op zijn helderst was: om 14.49 uur. Dat was op 42 km hoogte boven Noord-Duitsland. Op dat moment kon hij vanuit Nederland worden waargenomen. De snelheid van het object was toen ruim 66.000 km/u. Uit de Amerikaanse satellietgegevens kon tevens de baan worden afgeleid die het afgelegd had en bij benadering het formaat. Het was tussen 1,5 en 2,5 meter in diameter.

Dit was het oorspronkelijke formaat tijdens de intrede in de aardatmosfeer, verklaart Marco Langbroek tegenover Weblog Zwolle. Of dit ook de afmeting was tijdens de inslag op aarde – vermoedelijk ergens in Zuid-Denemarken – vindt Langbroek lastig te zeggen: “Doorgaans blijft er 10 tot 20 procent van de oorspronkelijke massa over. Wat ik verbazend vind, is dat er nog géén meldingen zijn van meteorietfragmenten. Op diverse filmpjes zie je de meteoor aan het eind dramatisch oplichten, wat kan wijzen op een destructieve gebeurtenis. In dat geval bleef er wellicht alleen stof en gruis over.”

Bij de vuurbol op 28 juni van dit jaar werden door velen in Zwolle harde knallen gehoord. Ook bij de vuurbol van afgelopen donderdag zijn uit het Duits-Deense grensgebied sonic booms (supersone knallen) gemeld, aldus Marco Langbroek.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)