Gouden Geert voor Zwolse inzending

Zwolle – De film Ashkar is zaterdagavond de winnaar geworden van het Geert Wilders Filmfestival, dat een onderdeel was van de Not The Dr. Phil Show. De ‘Gouden Geert’ werd uitgereikt door rappers Lange Frans en Baas B.

De film is ,,in een paar avonden in elkaar geknutseld” door de Zwollenaren Vincent Wever, Eildert Noorda en Jochem van Veluw. Het filmfestival is een reactie van presentatoren Jeroen Kijk in de Vegte en Willem Alkema op de hype rond Fitna, de film van Geert Wilders.

Het duo riep professionele en amateur filmmakers op een polariserende film over minderheden te maken. Tussen de inzendingen zaten onder meer filmpjes van de Wereldomroep en de Arabisch-Europese Liga (AEL), de Vlaamse organisatie die opkomt voor Arabische moslimimmigranten in Europa.

Volgens de jury toonden de makers van Ashkar hun ‘eigen wijze van polariseren’. “We hebben net als Fitna met wat knip- en plakwerk een onderwerp gekozen. Ashkar is een film tegen blonde mensen”, zegt Wever. Volgens de makers is Ashkar Arabisch voor ‘blond’.

Zwolle

De films werden getoond in een circustent in Zwolle en waren onderdeel van de ‘Not The Dr. Phil Show’, een theateract van de twee presentatoren. In totaal dongen 200 inzenders mee naar de Gouden Geert.

Bron: ANP / PCZ

Artikel delen: