Wipstrik spaart energietips - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto

Wipstrik spaart energietips

Zwolle – Deze maand worden bewoners uit de Wipstrik gevraagd naar hun meest praktische energietip. Het gaat om tips die iedereen gemakkelijk en zonder veel kosten kan uitvoeren.

Over het klimaat en duurzaamheid wordt veel gesproken en nagedacht. Zonnepanelen, warmtepompen en muur- of vloerisolatie zijn de bekende voorbeelden. Initiatiefneemster Corinne Tijsseling van Wijkvereniging Wipstrikkwartier: “Wij hadden de behoefte om juist even niet over deze grote voorbeelden na te denken maar lekker praktisch bezig te gaan. Juist ook omdat wij ervaren dat sommige mensen het gevoel hebben zelf niet veel duurzaams te kunnen doen vanwege hun financiën of afhankelijkheid van de woningbouw. Terwijl veel wijkbewoners (on)bewust al goede dingen doen om energie te besparen en door hun tips met elkaar te delen zijn we ook al heel positief bezig.”

Samen met kunstenaar Simone van der Meulen trekt Tijsseling daarom met een BuurtKar, gevuld met energietips, door de straten van de Wipstrik. Op zoek naar buurtbewoners die hun eigen tip graag delen met de buurt. We krijgen tips van kinderen van drie jaar tot ouderen van midden tachtig; vertelt van der Meulen enthousiast. De tips die buurtbewoners elkaar geven zijn praktisch. Bijvoorbeeld om het koude douchewater op te vangen en te gebruiken om de planten water te geven. Of om de brievenbus ’s nachts met tape af te plakken vanwege de kou die er anders doorheen komt.

Van de energietips maken buurtbewoners een eigen energielabel. Deze labels worden getoond in een reizende minitentoonstelling tijdens Burendag op 28 september. Daarna is de tentoonstelling in de eerste drie weken van oktober te zien in Stadkamer centrum. Dit initiatief komt van Wijkvereniging Wipstrikkwartier en is mogelijk gemaakt door Pure Energie Fonds en het BuurtCultuurfonds van de Stadkamer. Met dank aan Enexis en Energieloket Flevoland voor de nuttige gadgets met energietips.

Artikel delen: