Ambonstraat - Foto: Wouter Steenbergen
Ambonstraat
Foto: Wouter Steenbergen

Het weer: Voorproefje van een nazomerweekend

Zwolle – Vrijdag in alle vroegte is het winterkoud. Bij windstilte in de nacht koelt het af naar 6 graden op neushoogte. Aan de grond is vorst mogelijk en wit berijpte weilanden met daarboven mistbanken. Gelukkig zet de temperatuur na zonsopkomst om kwart over zeven een gestage stijging in met bestemming 19 graden in de middag. Wolken die aanvankelijk aanwezig zijn, verdwijnen in de loop van de ochtend.

De zon krijgt vrij spel boven Zwolle. Met dank aan een vrijwel afwezige wind voelt het in de zonneschijn warmer aan dan de thermometer suggereert. Mocht je in de middag toch een zuchtje wind voelen, dan komt dat waarschijnlijk uit oostelijke richtingen. Hogedrukgebied Hanneke – zo genoemd door de Duitse weerdienst – verplaatst zich met haar kern van Nederland naar Centraal-Europa. Hierdoor wordt lucht uit zuidoostelijke regionen deze kant op gestuurd. De opwarming van het weekend kan beginnen.

De nacht naar zaterdag verloopt helder. Het koelt een fractie minder sterk af, maar het kwik komt wel beneden de 10 graden. Zaterdag is een topdag, zowel wat betreft zonneschijn als warmte. Aangename warmte. Een middagtemperatuur van 23 graden staat al dagen in de verwachtingen. Aan de hemel zijn soms plukken sluierwolken te zien, maar misschien ontbreken die zelfs en is de lucht egaal blauw. Voor zeilers en andere windsporters waait er in de middag een bruikbare zuidoostenwind, kracht 3 tot 4.

Zondag doet er qua temperatuur nog een schepje bovenop: een maximum van 25 graden in de stad. Dan mogen we spreken van een ware nazomerdag. Er is iets minder wind dan op zaterdag. De dag begint zonnig, maar later neemt de bewolking toe. Kans op buien is er volgens de laatste berekeningen pas in de nacht naar maandag.

Artikel delen: