Zwolle krijgt acht ton extra voor inburgering

Zwolle krijgt acht ton extra voor inburgering

Zwolle – Zwolle krijgt 800.000 euro extra voor de inburgering van statushouders. Met dat geld kan Zwolle nog eens 250 statushouders helpen. Ook kan de gemeente zich beter voor-bereiden op de nieuwe inburgeringswet. De hulp bestaat onder meer uit het voorkomen van hardnekkige schulden en inburgering ‘op maat’, waardoor statushouders sneller kunnen doorgroeien naar werk of opleiding.

Al eerder stelde de gemeenteraad voor dit jaar en volgend jaar vijf ton beschikbaar voor ‘Nieuwe Zwollenaren’. Met een grote groep statushouders is inmiddels gestart. Ze krijgen een persoonlijk plan, een gesprekstraining en hulp bij budgetteren om uit de schulden te blijven. Maar de grote rol die gemeenten vanaf 2021 bij inburgering krijgen, blijft een hele kluif. Daarom heeft het ministerie extra geld vrijgemaakt. Zwolle krijgt daarvan 300.000 euro voor 2020 en 2021.

Ook Europa heeft een speciaal fonds voor statushouders: het Asiel, Migratie en Inte-gratiefonds (Amif). Zwolle deed met succes een aanvraag voor een half miljoen euro uit dit fonds. Daardoor komen, behalve jonge statushouders en Eritrese jongeren, nu ook 250 andere statushouders in aanmerking voor een uitgebreid inburgeringstraject.

Verantwoordelijk wethouder Klaas Sloots (GroenLinks): “Zwolle loopt voorop met in-burgeren volgens de nieuwe wet van minister Koolmees. Dit extra geld betekent bijna een verdubbeling van wat de Zwolse raad zelf beschikbaar heeft gesteld. Het laat zien dat de voortvarende aanpak van Zwolle een aanzuigende werking heeft op landelijke en Europese fondsen voor inburgering. Daardoor zijn we beter in staat om ons doel te bereiken: zoveel mogelijk statushouders zo snel mogelijk aan de slag!”

Artikel delen: