Koewegje - Foto: Wouter Steenbergen
Koewegje
Foto: Wouter Steenbergen

Het weer: Zon, zon en nog eens zon

Zwolle – Zaterdag wordt Zwolle getrakteerd op een weldadig zonnebad. De lucht is van vroeg tot laat blauw. Door de aanvoer van droge lucht is er geen wolkje te zien, zelfs vliegtuigstrepen ontbreken waarschijnlijk. We beginnen wederom nogal koel, reken op een graad of 7 zaterdagochtend. Maar daarna zit de temperatuur overtuigend in de lift, dankzij ongehinderde instraling door de zon en een matige wind uit het zuidoosten. Windkracht 3 tot 4 in de middag.

We mogen ‘s middags 23 graden verwachten op de stadsthermometers. Een warmteniveau waar je ook midden in de zomer blij mee zou zijn. Is het zondag ook zo warm? Nee, het wordt nog iets warmer: 25 graden zit voor zondag consistent in de weermodellen. Dat telt als een zomerse temperatuur. Het verschil met zaterdag is dat de lucht vochtiger wordt. Dat maakt bewolking mogelijk en die verschijnt ’s middags dan ook. De zon wordt later op de dag getemperd door de wolken, maar pas in de avond en nacht naar maandag wordt de kans op een regen– of onweersbui groter.

Genoemde wolken horen bij een koufront, dat uit het zuidwesten komt opzetten. Het brengt een einde aan het prachtige nazomerweekend en luidt een nieuwe week in die een stuk koeler is. En wisselvallig, want er is elke dag kans op regenachtige perioden of buien. Dit wordt veroorzaakt door een lagedrukgebied bij Ierland, dat onstabiele lucht aanvoert.

Dinsdag lijkt de beste dag van de week te worden voor wie een hekel heeft aan nattigheid. Woensdag is de slechtste dag, met de meeste regen in het verschiet. Weblog Zwolle houdt je op de hoogte van eventuele wijzigingen in deze prognose.

Artikel delen: