Bevrijdingsfestival Zwolle: druk en warm

Zwolle – Het was maandagmiddag op Park Wezenlanden, tijdens het Bevrijdingsfestival Overijssel, erg druk. Naar schatting waren er midden op de middag ongeveer 100.000 festivalbezoekers.


VEEL publiek…

Het goede weer en de brandende zon had ook nadelen. Er vielen mensen flauw bij het hoofdpodium. De organisatie deelde aan het publiek natte sponzen uit. Buiten dit leed genoten ook veel mensen van de muziek en het fraaie zomerweer.


Publiek viel flauw… Deze dame werd naar het ziekenhuis gebracht.

 
DORST !!!


Het was reteDRUK!

Artikel delen:
Reacties 47
 1. Inderdaad een grote gekkenhuis zeg.. net terug en de conclussie: gezellig maar té druk eigenlijk. Bij het verlaten van het terrein moest je echt je best doen om er door te komen. Als er een grote calamiteit zou zijn geweest vraag ik me af of het wel goed zou zijn gekomen.

  Hier een sfeerimpressie van tijdens het optreden van Leaf:  Maak melding

 2. organisatie uit het jaar 0
  Stefan, ik ga helemaal met je mee. Als er iets was gebeurd was het 1 groot drama geworden met doden in de achtertuin van de Commissaris van de Koningin. Het was onverantwoord zo hutje-mutje. Veel te kleine ingangen en geen uitgangen. Alles moest in en uit onder ene poortje onder dat provinciehuis, wie bedenkt dat? Ik las van de week een stoer verhaal van de organisatie en de autoriteiten over “crowd-management”. Nou Zwolle jullie moeten nog een hoop leren. Wanneer is de evaluatie? Van ellende en voor eigen veiligheid ben ik maar weggegaan. En die gekke presentator maar lollig roepen van we hebben een extra uitgang gemaakt en graag doorlopen op de trappen: shame on you: je publiek is aan de dood ontsnapt meneer Alkema! En catering/toiletten? Wat een ramp. Munten waren alleen geldig voor drinken bij de schaarse kraampjes. Veel te weinig barren en op verkeerde plekken. Ik heb dus maar niks gehaald. Munten konden ook niet retour: volgend jaar weer geldig of doorverkopen werd er gezegd. De catering van Koebrugge was ook weer erg slecht. 4,- voor een broodje aangebrande beenham die met de handen door een onervaren student werd belegd. Kortom een drama was het. Ondanks mijn passie voor de muziek van o.a. DJ Roog en Cusco kon ik dit plein aan de voorzijde niet betreden en waarderen. Geen ruimte meer voor de liefhebber. Ben benieuwd ik hoorde veel mensen klagen over het festival dit jaar. Of zijn Stefan en ik de enigen?


  Maak melding

 3. De sfeer was er opperbest, maar echt.. het was té druk. Té veel mensen op een té klein oppervlak. Het park had helemaal benut moeten worden!!!


  Maak melding

 4. Zwollywood
  Ferry Corsten op een NOS-weblog:

  Binnen een klein half uurtje waren we boven Zwolle: Wow dat zag er vet uit! Het is hier erg druk en gezellig, helemaal top. Gelukkig hebben we hier wel iets langer de tijd dan in Vlissingen. De set van Ferry was goed en ondanks de hitte werd er goed gedanst.

  D??r wordt hier trouwens ook flink wat water uitgedeeld, is ook wel nodig, want de festivalbezoekers staan hier in de volle zon.

  Stond er vlakbij toen hij een interview voor De Stentor gaf. Wat een broekie nog. Maar heel vriendelijk.


  Maak melding

 5. Als je het terrein op kwam via de “achterkant” vanaf de kinderboerderij, viel het reuze mee om er door te komen. Er prettig dat deze ingang er bij is gekomen. En dan voelt de drukte niet zo overweldigend. Ja, bij het provinciehuis was het een puinhoop en erg druk. Het trechter-idee… veel mensen door een relatief smalle doorgang. En ook op diezelfde plek een munten-kassa.
  Maar ja, in de drukte kunnen we toch genieten van de vrijheid!


  Maak melding

 6. maar tis weer >:(

  zwolle = een dorp

  2100uur werdt iedereen weer wegestuurd

  waarom zo klein terrein en dan ook nog eens dat gezeur
  van je tas controleren glas oke maar plastic flesje of blikje

  moet je bij de ingang snel op drinken anders mag je er niet op
  druk mmm als iedereen gewoon door KAN lopen nix aan de hand


  Maak melding

 7. Waardeloze organisatie. Totaal geen goede inschatting van de doelgroep. Ik werd door twee hekken heen geduwd en kreeg een hek op mijn hoofd. Daarna werd ik bijna teruggeslagen door de security terwijl ik naar voren geduwd werd. Eindelijk binnen kwam kutzco met zin violengezeik. Totale afgang. Er is er maar een die helemaal opgaat in die onzin van hem en dat is hij zelf. Waarom stopte Roog eerder als gepland? OMdat Cuzco zijn intro langer als 10 min moest duren?
  Als festivalganger leg je dit misschien snel naast je neer omdat eht over het algemeen wel goed geregeld is en er echt een leuke sfeer hing, maar als dance/house liefhebber is dit een dikke anti-climax.
  De organistaie heeft laten zien dit gewoon niet aan te kunnen, terwijl dit tch duidelijk van te voren allemaal bekend was.
  Laten we alsjeblieft een organisatie als lowlands of pinkpop om raad vragen, want dit is een SCHANDE.


  Maak melding

 8. gewoon rustig an….nix aan ’t handje
  We hebben een topdag gehad vandaag daarbij moet ik zeggen dat ik ’t allemaal prima vond gaan! Ik ben er zelfs met 2 kinderen (van 08-’98 en 10-’01) geweest en als je je maar rustig houdt, nix aan het handje… we waren ’t terrein ZO op en af.
  Wat de kassa’s aan gaat, ja die belemmerden wel de doostroming naar het terrein toe vooral, maar op zich koste dat ook hooguit 10 seconden om, om deze blokkade aan stilstaande mensen heen te lopen. De momenten die wij doorlopend waren, waren ook behoorlijk druk; rond 1250 liepen we een hele horde veldverlaters tegemoet na Direct, Leaf was goed maar de kids wouden graag nog ff aan de andere kant van het Provinciehuis kijken en zo gezegd zo gedaan ook aan die kant hebben ze zich even prima vermaakt! 15 minuten voor Krezip zou optreden weer met de 2 kids onder het Provinciehuis/de brug door, met alle gemak zo ook wat later bij het verlaten van het terrein…. en eigenlijk later op de avond met Ilse de Lange van hetzelfde laken een pak! nix aan het handje. Al met al een zonovergoten topdag!  Maak melding

 9. Zag nog een van jullie mannen lopen foto’s te maken bij Within Temptation. 😀

  ’s Middags was het wel erg druk ja en er mocht inderdaad wel wat meer variatie qua muziek.
  :'(

  Maar verder was het top!


  Maak melding

 10. wat een k*t bende kom je speciaal voor free2dance blazen ze het af gewoon qua beveiliging en politie waardeloos geregeld had beter gekunt dat het gewoon door kon >:(


  Maak melding

 11. Festival
  Iedereen heeft gelijk wat hier staat, het is alleen wat je er zelf mee doet. idd ik vond het ook erg druk. maar heb me er bij neergelegd en de zogeheten krenten uit de pap gezocht….

  Ik had een topdag!!

  Je weet dat er een hoop mensen komen, dat het druk is en dat de toeganswegen al jaar en dag smal zijn, waarom ga je dan toch zitten klagen als je dat al weet?
  Als je je een beetje had voorbereid dan had je geweten dat er via de kinderboerderij nog een ingang was. en ook via de wethouder Alferinkweg.

  Maar tip voor volgend jaar, pak het hele park zoals afgelopen jaar.

  See you in 2009


  Maak melding

 12. Ben (gelukkig) niet verder gekomen dan de ingang van het provinciehuis. Zag ik heel in de verte een kraampje muntverkoop staan en toen zakte de moed me al in de schoenen. Gelukkig zag mijn vriendin het ook niet zitten en zijn we lekker naar de stad gefietst waar we heerlijk op de beste plaatsen van ’t terras van Stapp’s Inn tegen normaal echt geld een heerlijk potje bier hebben gedronken.
  En inderdaad, je moet er niet aan denken als er ongelukken waren gebeurd in het park, de mensen zitten dan als ratten in de val.


  Maak melding

 13. En inderdaad, jem oet er niet aan denken als er ongelukken waren gebeurd in het park, de mensen zitten dan als ratten in de val.

  Denk je dat de gemeente dan een vergunning afgeeft? De regels zijn na o.a. de gebeurtenissen in Enschede en Volendam zo streng, dat park was bij een calamiteit binnen 10 minuten leeg geweest. Iedere medewerker/vrijwillger weet precies wat hij/zij in zo’n geval moet doen, de hekken liggen binnen ‘no time’ plat en iedereen kan via alle kanten het park verlaten.


  Maak melding

 14. Jee minee wat kunnen we als zwollenaren weer ongelooflijk zeiken zeg! Geniet nou eens een keer en anders meld je je zelf aan om mee te gaan helpen. Misschien heb je dan de ruimte???? (En nee ik ben geen vrijwilliger of medewerker)

  Ik heb in ieder geval genoten gisteren. Van het lekkere weer en de goede muziek.


  Maak melding

 15. free2dance
  ook een prima dag gehad, maar ik begreep van te voren al niet waarom free2dance niet op dezelfde plaats was als voorgaande jaren…

  het was er een beetje lastig komen maar wel genoeg ruimte…


  Maak melding

 16. Ik heb ook lekker genoten van het festival en het mooie weer. Via de achterzijde (kinderboerderij kant) naar binnen gekomen zo rond 12:15. Was prima te doen ondanks dat het al erg druk was.
  Eenmaal op het grote veld is het wel erg druk, maar je kon er nog prima tussendoor lopen.
  Alleen de bij de bar was het ’s middags wel erg lang wachten – 30 minuten. Maar goed, het is dan niet anders. Het zijn allemaal vrijwilligers die daar aan het werk zijn en die doen ook gewoon hun best.

  Richard


  Maak melding

 17. Berciht vor Hermen
  Jongen wat heb jij het zwaar zeg!
  Tip: Ga volgend jaar gewoon niet, dan hoef je je ook niet zo te ergeren en vooral niet je broodje door een onervaren student te laten beleggen…

  Ik heb een topdag gehad!  Maak melding

 18. Locatie Free2Dance
  Even ter verduidelijking:

  De locatie van Free2Dance dit jaar was vanwege uitgelopen werkzaamheden in het park noodgedwongen verplaatst naar de parkeerplaats van het provinciehuis.

  Volgend jaar wordt het weer gehouden op het eiland in het park de Wezenlanden, net als vorig jaar.

  Het commentaar van jullie dat de doorgang onder het provinciehuis volledig vastliep is correct. Door meerdere factoren is dat, mijns inziens, te verklaren:
  – Extra drukte door toegangsweg Free2Dance vlakbij onderdoorgang.
  – Plaatsing van muntverkoop in de toegangsweg.
  – Personen die de trap gebruikten als tribune.
  – Extra toestroom van mensen door het perfecte festivalweer.

  En misschien zijn er nog wel meer redenen te bedenken waarom dat gebeurde. Maar het belangrijkste is wel, hoe moet het volgende jaren anders?

  Mijn conclusie voor volgend jaar:
  – Free2Dance naar het eiland, zodat ingang Free2Dance geen belemmering meer vormt voor de rest van het festivalpubliek.
  – Muntverkoop op andere plek dan in de toegangsweg.
  – Uitzicht vanaf de trap naar het podium onmogelijk maken, zodat de behoefte niet meer bestaat dat de trap als tribune wordt gebruikt.
  – Wat betreft het weer……. dat is altijd afwachten.

  Hopelijk hebben jullie nu wat meer duidelijkheid.

  Als laatste zou ik nog een groot compliment willen maken aan alle 850 !!! vrijwilligers die ook dit jaar het Bevrijdingsfestival Overijssel hebben mogelijk gemaakt. Zonder hen geen festival.

  Zwolle mag daar trots op zijn.


  Maak melding

 19. Het onmogelijk maken de trap als tribune te gebruiken is geen oplossing denk ik. Mensen willen dat toch graag en het is ook ideaal. Wellicht is het handiger een deel van de trap af te zetten en daar mensen door te laten lopen naar het festival terrein.

  Ik vond het ook een topdag! Ik denk dat het een moeilijke maar wel noodzakelijke beslissing is geweest Free2Dance te sluiten.
  Met name in de middag geen ENKELE moeite gehad het terrein op te komen. Net voor Leaf was het gewoon doorwandelen.

  En absoluut: Zwolle mag trots zijn!


  Maak melding


 20. Het was me gister toch een dag;D
  Er kwamen leuke artiesten optreden
  (leukere dan vorig jaar)
  En als je een beetje op tijd was stond je vooraan..
  Het weer werkte ook wel mee, alleen door de warmte werden een paar mensen niet goed. Maar als je genoeg drinkt voorkom je dat (meestal)
  Een prima oplossing was dat de mensen van de E.H.B.O rond gingen met emmers water met sponzen. Zodat je je even kon koelen.
  En voor allen vrijwilligers een petje af;)


  Maak melding

 21. Bevrijding?
  Veel en veel en veel te druk! >:(
  Je deed er een half uur over om een een drankje te krijgen,
  mensen op de trappen liepen gewoon niet goed door.
  Dom geregeld met de muntjes, en ook te weinig stands voor de muntjes.
  Bars zaten op de verkeerde plekken, en vooral ook te weinig.
  Het eten was veel te duur en vooral ook vaak aangebrand of juist niet gaar.

  Presentator op het grote podium zei wel de hele tijd ‘Drink veel water’
  2 euro voor een half bekertje, waar je wel eeuwen voor moet wachten, om vervolgens door de drukte de helft uit je bekertje te laten slaan.

  Ik kan me niet inbeelden hoeveel doden of gewonden hier gevallen zouden zijn als er een calamiteit uitbrak. Slecht geregeld qua nooduitgangen.

  Voor mij geen herhaling, tenzij ze het terrein FLINK uitbreiden.

  Als ik mij een kudde dier wil voelen, ga ik wel een week tussen een groep schapen leven.

  Voor mij geen bevrijdingsfestival maar bedrukkingsfestival.  Maak melding

 22. Ik heb me prima vermaakt, ja het was druk, ja je moest lang wachten bij de bar, maar de drukte vond ik juist leuk en het wachten scheelt weer in de bier consumptie. Niet gegeten, gewoon met een groep langs de Boer, lading snacks gehaald, twee frituurpannen aangeschopt en voor 2 euro de man klaar.

  Ik ben twee keer naar huis gegaan en kon elke keer makkelijk op en af het terrein.

  Volgend jaar weer!

  EN als die schatting van 180.000 echt klopt, hebben we eindelijk dat Haarlem afgetroefd en is BFO de grootste allertijden 😀


  Maak melding

 23. …..
  De organisatie was echt klo…! Geen aanduiding waar je kunt parkeren. Wel auto’s wegslepen!
  De drankvoorziening van het niveau kleuterschool en Crowd-Management…..Niks van gezien.

  Maar goed, zo loopt het in heel Zwolle. Gemeente en bestuur moeten nodig eens van de pot komen.


  Maak melding

 24. Richard, niet zo zeuren jongen, was een super goede organisatie en hij was nog gratis ook. En ja, bij zulke evenementen zijn er altijd wel gebreken. Als jij zo geweldig foutloos werk verricht, volgend jaar een gratis topevenement van jouw hand?

  Prima vermaakt daar!


  Maak melding

 25. Jij kreeg dus dat onverantwoord geplaatste hek op je flikker ik was zo ongeveer de laatste die er toen door kwam:P


  Maak melding

 26. Als het allemaal zo slecht is dan blijf je de volgende x toch thuis, je hoeft er niet heen te gaan!

  Ik vind aan dat hele bevrijdingsfestival maar 1 nadeel zitten en dat is de leegloop van het terrein om middernacht. Die mensen lopen woonwijken in en zijn me daar een partij asociaal etc vind dat niet zo prettig als me wekkertje om half 6 gaat. Maar goed dat is het enige nadeel.


  Maak melding

 27. Ik vind het jammer dat de meeste mensen op dit forum zo negatief reageren. Ik ben inderdaad van mening dat wanneer je er voor kiest om naar een festival te gaan dat je er rekening mee moet houden dat er zich onvolkomendheden kunnen voordoen. Er is ongemak geweest maar het optreden van politie en organisatie is erg efficient gebleken. Daarnaast…het is een gratis festival en we mogen blij zijn dat de gemeente Zwolle zijn inwoners de gelegenheid geeft om de bevrijding op deze manier te vieren. Ik heb een goede dag gehad en genoten van muziek, mooi weer en leuke mensen!!


  Maak melding

 28. @ Natascha & Sassism: met jullie eens! Bovendien nog een festival met een zeer aansprekend thema. Ook 1 puntje: Ben jaren geweest maar ik vond het gister voor het eerst té druk; gelukkig is het eiland volgend jaar weer bereikbaar en hebben we meer lebensraum.
  Mooi dat er ook nooit iets noemenswaardigs gebeurd. 15 aanhoudingen over de hele dag met doorlopende een dikke 100.000 mensen. In heel Zwolle[/url] De aanhoudingen kunnen ook goed ergens anders mee te maken hebben, bijvoorbeeld steken met een bierglas lukte niet rond het festival. En in de stad was het ook behoorlijk druk.

  Bedankt vrijwilligers!


  Maak melding

 29. Hulde
  Nederland op z’n smalst hoor, al dat geklaag en gezeik. Een GRATIS festival met legio topartiesten en minstens zo leuke lokale en regionale bands op de kleinere podia. En maar klagen en klagen, terwijl dit een jaar van improvisatie was. Tja, Free 2 Dance is uit de hand gelopen… zulke dingen gebeuren soms, helaas. Maar er wordt hier door sommigen een drama van gemaakt alsof er tientallen doden zijn gevallen.

  Als je niet tegen drukte kunt, ga je toch NIET naar een festival waarbij je van tevoren weet dat er zeker 100.000 man op afkomt?

  Hulde voor al die vrijwilligers die het mogelijk maken dat zo’n mooi festijn in Zwolle kan plaatsvinden!


  Maak melding

 30. Je had eens moeten zien hoe hard mensen hadden geklaagd als ze Free2Dance NIET gesloten hadden. Als ze niets hadden gedaan aan crowd management enz enz… Gewoon de boel op zijn beloop laten.

  DAN was het pas een zooi geweest. En dan hadden mensen ook weer vanalles te zeiken gehad.

  Jammer, dat ze het voor sommige mensen nooit goed kunnen doen.


  Maak melding

 31. sluit me volledig aan bij plantje en Stefan. Ik was er gisteren trots op in Zwolle te wonen! Sommige mensen zien volgens mij graag meer barretjes…..tja, op een gegeven moment houdt de ruimte toch echt op lijkt me… 😉


  Maak melding

 32. ..
  Oké..
  free to dance..
  podium rechts in de hoek waar je er ook uit kon dacht ik?
  er stond daar een meisje van de crew?
  leeftijd tussen de 16/19?
  was wel knap meisje..
  weet iemand toevallig wie dat is?:O
  bruinhaar, blauwe ogen..

  Het was echt gewoon te vet!
  Jammer dat free to dance snel was afgelopen..
  Mr togh..
  die hele reis was de moeite waard!:D


  Maak melding

 33. Jammer voor de free-2-dance liefhebbers dat de alternatieve lokatie niet geheel naar behoren ging werken, maar dit was overmacht.
  Als het eiland klaar was geweest waren deze bezoekers allen via een andere ingang gekomen, was er geen drukte geweest onder de boog bij het provinciehuis.

  Laten we met zijn allen blij zijn met zo’n gratis festival met een goede line-up, zeker qua bands! Het blijft toch elk-wat-wils, gezien dat feit was er een goed afwisselend programma.

  Ik heb me de hele dag bijzonder goed vermaakt!

  VeraLynn, Kudra Mata, Typhoon, Ilse de Lange, Arid en Claw boys claw… en dat alles koste me een anderhalveliterfles Spa-bronwater, 10 munten bier en een patatje!


  Maak melding

 34. Ik heb me ook prima vermaakt – en vind ook dat de organisatie een knap staaltje werk heeft verricht. Wat mij betreft mag dat volgend jaar weer.
  Echter met een aantal kritieken ben ik het wel eens: slechte toillet/munten/drankvoorzieningen. En vervelend dat je zelf niets mee mag nemen, terwijl het de geboden voorzieningen onder de maat waren. Dus ik zou zeggen: (niet alcoholische)dranken toestaan mee te nemen, OF zorgen voor ruime voorzieningen
  Maar goed, ik beschouw dat als opbouwende kritiek en dan kan het festival alleen nog maar beter van worden.
  Overigens zou ik de trap ZEKER vrij houden: hier werd ook veel gebruik van gemaakt door oa gehandicapten die daar prima mee kunnen kijken van af de trappen. Anders sta je ook maar ergens met rolstoeltje tussen al die lange mensen 🙁
  Uit/ingang aan adere zijde – bijv een 2-tal vanaf de weg ipv provinciehuis?  Maak melding

 35. uhhh…met trap vrijhouden bedoel ik eigenlijk voor kijkers beschikbaar houden met uitzicht op podium – misschien zelfs aan staatzijde tribunes plaatsen ofzo  Maak melding

Reageer