“Bewoners van Stadshagen voelen zich niet veilig” - Foto: Gerrit-Jan Mondria
Foto: Gerrit-Jan Mondria

“Bewoners van Stadshagen voelen zich niet veilig”

Zwolle – Zondagochtend vroeg zijn de bewoners van Stadshagen uit hun slaap opgeschrikt door het geratel van een machinegeweer. Waarschijnlijk een liquidatiepoging in het criminele circuit van Zwolle.

Omliggende woningen en auto’s werden geraakt door rondvliegende kogels. Maandagavond was dit onderwerp van gesprek in de gemeenteraad. Het was de eerste vergadering die de nieuwe burgemeester Peter Snijders voorzat. Als verantwoordelijk stadsbestuurder voor de openbare orde en veiligheid moest hij gelijk een aantal vragen beantwoorden, die door Arjan Spaans namens het CDA aan het college waren gesteld: “Het is niet het eerste zware geweldsincident in deze wijk.” Wel complimenteerde het CDA de burgemeester dat hij zondag tijdig aanwezig was op de plek van het schietincident.

Burgemeester Snijders bevestigde dat dit zware schietincident een enorme impact heeft in de buurt en dat bewoners zich op dit moment niet veilig voelen. “Dat is niet acceptabel. Zwolle hoort een veilige stad te zijn.” Hoewel hij lopende het politieonderzoek niet inhoudelijk wilde ingaan op het incident, wil hij de komende weken met de wijkpolitie en welzijnswerkers alles proberen om de veiligheid in de wijk en scholen te waarborgen. “De openbare orde is in het geding.” Hij heeft besloten per direct de betrokken woning voor vier weken te sluiten en hoopt daarmee de rust in de buurt terug te krijgen.

Thom van Campen van de VVD wenste de inwoners van Stadshagen sterkte en benadrukte dat de aanwezigheid van de burgemeester op de plek des onheils “enorm is gewaardeerd.” Gelet op de aard van het incident vindt hij het nodig dat huiszoeking, het najagen en opsporen van wapens wordt ingezet om de criminaliteit te bestrijden. De burgemeester: “Wapens horen niet thuis in onze stad.”

Artikel delen: