Studenten Comic Design presenteren uniek stripboek over mantelzorg

Foto: Ingezonden foto

Zwolle – Op 26 september ligt het boek ‘Naasten’ in de winkels. Het is een graphic novel, een beeldverhaal, over wat het voor mensen betekent om te zorgen voor iemand dichtbij die ernstig ziek is en binnenkort komt te overlijden.

Dit beeldverhaal is een unieke samensmelting van de resultaten van het interviewonderzoek van Maaike Haan van het Radboudumc en het werk van twee tekenaars, Melanie Kranenburg en Niek van Ooijen, afstuderende studenten Comic Design van de ArtEZ Academie voor Art & Design Zwolle.

Het boek bevat een verhaallijn over kanker en één over COPD. Als lezer volg je afwisselend Geert die zorgt voor zijn vrouw met uitgezaaide kanker en Eva die zorgt voor haar vader met COPD. De verhalen van Geert en Eva illustreren hoe ingewikkeld en confronterend het soms kan zijn, hoeveel druk het kan geven om voor de laatste keer het goede te doen voor de ander – maar ook hoe liefdevol, mooi en dankbaar dit zorgen kan zijn.

‘Naasten’ is niet bedoeld als informatief boek of handleiding ‘zo zorg je voor iemand’. Het wil een inkijk geven in wat het voor mantelzorgers kan betekenen om te zorgen voor iemand die binnenkort komt te overlijden. Het boek past binnen de beweging van ‘graphic medicine’, waarin men via strips ideeën en ervaringen van ziekte en gezondheid meer zichtbaar, begrijpelijk en bespreekbaar probeert te maken in onderwijs en patiëntenzorg.

‘Naasten’ was voor de tekenaars de meesterproef, het afstudeerproject van hun hbo-opleiding Comic Design. Melanie en Niek namen ieder één verhaallijn voor hun rekening. Twee verschillende stijlen, die samensmelten tot één treffend beeldverhaal over levensgebeurtenissen waarmee we vroeg of laat allemaal te maken krijgen.

De opleiding Comic Design wordt aangeboden op de ArtEZ Academie voor Art & Design in Zwolle en is de enige stripopleiding op hbo-niveau in Nederland. Tijdens de studie maken de studenten kennis met diverse toepassingen van de strip. Ze leren verhalen vertellen, niet alleen over hun zelf, maar ook over de wereld.

De academie vindt het belangrijk dat studenten worden uitgedaagd om zelf een mening te vormen, de dialoog aan te gaan met de omgeving en kritisch te zijn. Het boek ‘Naasten’ sluit naadloos aan bij het concept Human Matters. Vanuit dit concept wordt op de academie in Zwolle aan de zelfontplooiing en de ambachtelijke en narratieve vaardigheden van studenten gewerkt. Dit vanuit de overtuiging dat kunst een essentieel aspect van onze menselijkheid is en dat we door te leren, te onderzoeken, in gesprek te gaan en te creëren een waardevolle bijdrage leveren aan de wereld.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)