Vijf routes rondom Zwolle met de auto - Foto: Stockfoto
Foto: Stockfoto

Vijf routes rondom Zwolle met de auto

Zwolle – Heel Nederland kent Zwolle als de hoofdstad van de provincie Overijssel, maar wat veel mensen niet weten is dat ook de omgeving van deze stad prachtig is. En er is nog iets met een bijnaam. 

Dat betekent dat een autorit vanuit de stad naar het buitengebied werkelijk de moeite waard is. In een eigen auto of weliswaar in een huurauto. Nu steeds meer mensen kiezen voor een duurzamer leven is het niet altijd vanzelfsprekend dat iedereen een auto tot zijn beschikking heeft. De tijdelijke huurauto is een prima oplossing. Een huurauto van easyterra.nl bijvoorbeeld, ook een huurauto in de regio Zwolle. We geven je een aantal routes ter inspiratie. 

Eerst even over Zwolle zelf waar veel routes starten en eindigen. Zwolle kennen we natuurlijk van de Overijsselse Vecht en de IJssel en zeker ook van museum De Fundatie. Die laatste is een bezoek waard. 

Blauwe vingers van geld tellen

Wist je trouwens dat Zwollenaren de bijnaam ‘blauwvingers’ hebben? In de middeleeuwen was er namelijk een behoorlijk rivaliteit tussen de steden Kampen en Zwolle. De lui van Kampen beroofden regelmatig de Zwollenaren, die er op hun beurt met het vee van de mensen uit Kampen vandoor gingen. De Zwollenaren noemden de mensen uit Kampen Kampersteuren en andersom werden de Zwollenaren blauwvinger genoemd.

Lang verhaal kort: er was op enig moment een wapenstilstand tussen beide rivalen. De Zwollenaren namen het klokkenspel uit een verbrande toren en boden deze te koop aan Kampen. Als je dan toch even rustig bent, kun je maar beter handel drijven. Zo dacht ook Kampen erover. Die vond dat wel wat, mits de Kampenaren mochten bepalen hoe het bedrag werd betaald. De Zwollenaren moesten vooralsnog een wagen vol met geld gaan tellen om aan de eis van de Kampenaren te voldoen. Koperen muntstukken waren het, en… je raadt het al, daar krijg je blauwe vingers van. Daarmee was de bijnaam een feit. 

Route 1

De eerste route is een korte rit van ongeveer 30 kilometer. Je start in Zwolle en eindigt in Heerde bij de lokale vestiging van McDonald’s, voor de hongerige liefhebber zullen we maar zeggen. Onderweg zul je mooie bezienswaardigheden tegenkomen, zoals de Kuyerhuislaan. Dit is een straat in het buurtschap Herfte, onderdeel van de gemeente Zwolle. Hier stond in de middeleeuwen het wachthuis. Er werd destijds tol geheven om de weg in een goede conditie te kunnen houden. Deze lag in een drassig gebied en had daar veel van de lijden.

Route 2

De tweede route is veel langer, ongeveer 157 kilometer. Jouw rit begint en eindigt aan de Dijkzichtweg in Zwolle. Je rijdt aan de bovenkant van de hoofdstad een rondje waarbij je ook Friesland, Drenthe en Flevoland aandoet.

Route 3

De derde route begint en eindigt ook in Zwolle en is 90 kilometer lang. De route leidt je langs prachtige landschappen en mooie dorpen en steden. Onderweg zul je ook het Engelse Werk tegenkomen, een park dat in 1828 werd aangelegd in Zwolle. 

Route 4

De vierde route brengt je onder meer langs de Lemelerberg, een mooie stuwwal die 150 duizend jaar geleden is ontstaan. Daarnaast kom je onderweg ook langs de Holterberg en De Zwevende Kei, die in het jaar 2000 is geplaatst. De route is 120 kilometer lang.

Route 5

De vijfde route is 110 kilometer lang, de toer begint en eindigt in Zwolle. Deze prachtige route gaat door de Sallandse heuvelrug, een nationaal park ten zuiden van de N35. Een schitterend  landschap. Ook tref je de Molen op de Elshof, een voormalig stellingmolen in buurtschap Elshof. 

Artikel delen: