Enthousiaste boekenwurmen op Het Speelwerk in Zwolle - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto

Enthousiaste boekenwurmen op Het Speelwerk in Zwolle

Zwolle – De eerste week van oktober staat op veel basisscholen in het teken van de ‘kinderboekenweek’. Op Het Speelwerk (school voor Speciaal Basis Onderwijs) in Zwolle is men al druk bezig met de voorbereidingen want zij maken er zelfs een kinderboekenmaand van. De maand oktober staat het thema ‘onderweg’ centraal. Lezen komt in diverse vormen terug tijdens de lessen én daarbuiten op de basisschool aan de Bachlaan in Zwolle.

Een ludiek toneelstukje van leerkrachten en leerlingen over een ‘Boekenbus’ met een lekke band vormt de aftrap van de maand. Verder gaan de leerlingen onder andere op ‘boekendate’, komt er een schrijver op school en is er een voorleeswedstrijd. ‘Op het Speelwerk wordt altijd al heel veel aandacht besteed aan lezen want: veel kinderen komen er met een leesachterstand binnen of met tegenzin in lezen. En dat terwijl lezen juist zo goed is voor de ontwikkeling van kinderen. Het aanvankelijk lezen in groep 3 op de reguliere basisschool is voor hen vaak te snel gegaan of kinderen waren nog niet toe aan het leren lezen‘ aldus directeur Arco van Diggele van Het Speelwerk.

Toen de gemeente Zwolle het lezen wilde gaan stimuleren met het programma ‘Alle Zwolse Kinderen Lezen’, twijfelde de school absoluut niet en gaf zich meteen op. In samenwerking met Maarten Keppel, leesconsulent bij de Stadkamer, is bekeken wat er op school nog gedaan kan worden om het lezen te bevorderen.

Praten over boeken blijkt erg belangrijk: elke dag een ‘boekenbabbel’ in elke groep. Veel lezen: elke dag wordt er 30 minuten gelezen in elke groep. Veel voorlezen. Naar de bibliotheek: in samenwerking met Stadkamer wordt er een Schoolbibliotheek opgezet waar je net als in de echte bieb met een eigen pasje boeken kunt lenen. Het Speelwerk is bezig om meer thematisch te gaan werken en zet daar ook nadrukkelijk boeken bij in. Want: lezen is niet alleen ‘goed voor’, maar het is vooral ook leuk! Allemaal met dat ene doel: alle (Zwolse) kinderen lezen!

Artikel delen: