Kantoor Schrale’s Beton - Foto: Jan la Faille
Foto: Jan la Faille

Kantoor Schrale’s Beton

Zwolle – Sinds 10 oktober 2014 is het kantoor aan de Willemsvaart 21 te Zwolle een rijksmonument. Het kantoor is ontworpen door Gerrit Rietveld en in 1958 gebouwd in opdracht van Schrale’s Beton. In 2017 is het gebouw gerenoveerd. Daarbij is het zoveel mogelijk teruggebracht in de originele staat en is tegelijk een modern comfortniveau gecreëerd. Het pand is sinds 2009 in gebruik bij VanWonen Vastgoedontwikkeling B.V.

Het kantoor aan de Willemsvaart is het enige kantoor dat ooit door Gerrit Rietveld ontworpen is. Het is geen toeval dat voor het ontwerp van het pand gekozen is voor Gerrit Rietveld. Binnert Schröder, de directeur van Schrale’s Beton was de zoon van Truus Schröder- Schräder, de vriendin van Gerrit Rietveld waarmee hij het wereldberoemde Rietveld Schröderhuis in Utrecht bouwde. Verder pasten de betonconstructies die Schrale Beton maakte goed bij de moderne en minimalistische stijl van de ontwerpen van Rietveld.

Gerrit Rietveld leerde het vak van meubelmaker van zijn vader. In de periode na 1918 ontwierp Rietveld zijn beroemde Rood-blauwe stoel. Die stoel wordt nu gezien als een van de schoolvoorbeelden van de Stijl. Piet Mondriaan was in 1917 een van de oprichters van de Stijl. Gerrit Rietveld sloot zich bij deze beweging aan.

Uitgangspunten en vormaspecten van de Stijl waren: het gebruik van primaire kleuren, zwart, wit en grijs. Het gebruik van rechte horizontale, verticale en later ook diagonale lijnen die elkaar loodrecht kruisten. Het gebruik van basisvormen zowel twee als driedimensionaal. Er werden asymmetrische composities gemaakt.

In het kantoor van Schrale’s Beton zijn verschillende concepten terug te vinden. Wat opvalt is de eenvoud van het gebouw, De eenheid is heel duidelijk in dit kantoor. De basis van het gebouw bestaat uit twee blokken met alleen aan de bovenzijde raampartijen. Lijnen zijn vooral terug te zien in de ramen. Deze vormen een band rond het hele gebouw. De raampartijen vormen horizontale lijnen. Hierdoor lijkt het dak te zweven. Ook verticale lijnen zijn terug te vinden in het gebouw. De lange zijden staan op pilaren. Primaire kleuren zijn alleen aan de voorkant van het gebouw toegepast. De voordeur bestaat uit blauwe en gele kozijnen. De rest van de kozijnen zijn wit. Het is een sober minimalistisch gebouw. Er is weinig gebruik gemaakt van kleur.

Ook binnen in het gebouw zitten de ramen boven in de binnenwanden. Behalve op de plek waar vroeger de kluis was. In het gebouw zijn niet de primaire kleuren uit de periode van de Stijl toegepast.

Tijdens Open Monumentendag gaven medewerkers van VanWonen rondleidingen door het gebouw voor geïnteresseerde bezoekers.

Artikel delen:
Foto's 9
Kantoor Schrale’s Beton - Foto: Jan la Faille
Foto: Jan la Faille
Kantoor Schrale’s Beton - Foto: Jan la Faille
Foto: Jan la Faille
Kantoor Schrale’s Beton - Foto: Jan la Faille
Foto: Jan la Faille
Kantoor Schrale’s Beton - Foto: Jan la Faille
Foto: Jan la Faille
Kantoor Schrale’s Beton - Foto: Jan la Faille
Foto: Jan la Faille
Kantoor Schrale’s Beton - Foto: Jan la Faille
Foto: Jan la Faille
Kantoor Schrale’s Beton
Kantoor Schrale’s Beton