Ossenmarkt - Foto: Wouter Steenbergen
Ossenmarkt
Foto: Wouter Steenbergen

Het weer: Grijs en vaak regenachtig

Zwolle – Zondag is de bewolking boven Zwolle dik en verzadigd met water. Dat valt er met grote regelmaat uit. Het is al vroeg in de ochtend nat en vanaf het middaguur wordt de regen meer buiig. Het voordeel daarvan is dat je tussendoor kans hebt om droog over straat te kunnen. Mocht je ook nog een opklaring tussen de wolken ontwaren, dan heb je helemaal mazzel.

In de loop van de middag en vooral in de avond komt de uitsmijter, in de vorm van een nieuwe intensieve regenzone. Mogelijk met onweer als extraatje. Er staat een matige zuid– tot zuidwestenwind, kracht 4, met vlagen tot ongeveer 50 km/u. De meeste wind in de avond. De temperatuur stijgt van 13 graden in de vroege ochtend tot een maximum van ruim 16 graden, een waarde die pas ’s avonds wordt bereikt. De etmaalhoeveelheid neerslag die wordt berekend, varieert van 10 tot ruim 20 millimeter. Alsof je een tot twee volle emmers per vierkante meter leeggooit.

Dagen met zo veel regen als op deze zondag komen weinig voor in Nederland. Het wordt in dit geval veroorzaakt door een lagedrukgebiedje dat van Midden-Engeland naar Denemarken trekt. Op zijn tocht stuurt het diverse actieve neerslaggebieden over onze omgeving heen.

Maandag is die hele zaak verder naar het oosten doorgetrokken. Het weer knapt op en maandagmiddag blijft het waarschijnlijk droog. De zon laat zich weer zien boven de stad.

Dinsdag passeert een volgend lagedrukgebied, dit keer dichterbij dan op zondag. Het centrum wordt zelfs boven onze regio verwacht en dat belooft niet veel goeds, als je niet van regen houdt. Er staat nogmaals een bak regenwater op het programma en mogelijk onweersbuien.

Woensdag en donderdag kan Zwolle opdrogen. Regen is er niet of nauwelijks. Het wordt frisser met middagmaxima van ongeveer 14 graden en nachtminima rond 7 graden.

Artikel delen: