Directeur NAM te gast in talkshow over gaswinning in Theater de Spiegel - Foto: Daphne van de Velde
Foto: Daphne van de Velde

Directeur NAM te gast in talkshow over gaswinning in Theater de Spiegel

Zwolle – Vooruitlopend op de parlementaire enquête organiseert Theatergroep Jan Vos in veertien theaters een talkshow over de gaswinning in Groningen. Aan de hand van getuigenissen van politici, geologen, gedupeerden en andere betrokkenen wordt onderzocht wat er mis ging in het Groningse aardbevingsdossier.

Bij de eerste talkshow in Internationaal Theater Amsterdam maakte minister Wiebes zijn opwachting. Nu tijdens de tweede talkshow op 9 oktober in Theater de Spiegel zal de directeur van de NAM, Johan Atema, te gast zijn. Daarnaast wordt er gesproken met de voorzitter van de Maatschappelijke Stuurgroep Groningen Jan Kamminga, aardbevingsgedupeerde en voormalig voorzitter van de Groninger Bodembeweging Lambert de Bont en de Zwolse wethouder Monique Schuttenbeld die zich bezig houdt met de energie-transitie.

De gasten worden geïnterviewd door journalisten Reinalda Start, Heleen Ekker en Margriet Brandsma die voor het NOS journaal onderzoek deden naar de gaswinning. Ze schreven daarover het spannende en onthullende boek de Gaskolonie, dat een belangrijke informatiebron vormde voor de voostelling GAS. Tjeerd Bischoff, schrijver van het toneelstuk GAS, zal vertellen over de totstandkoming van het stuk en welke opzienbarende informatie hij niet kwijt kon. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door zanger Jan Veldman. De presentatie van Gasterij de Toekomst is in handen van de Groningse cabaretier Arno van der Heijden.

Afgelopen najaar speelde Toneelgroep Jan Vos middenin het Groningse aardbevingsgebied een uitverkochte reeks voorstellingen GAS. De voorstelling werd erg goed ontvangen door pers en publiek en maakte deel uit van de Officiële Juryselectie van het Nederlands Theater Festival. Toneelgroep Jan Vos is daarnaast van mening dat de perikelen rond de gaswinning voor heel Nederland relevant zijn. Op woensdag 9 oktober staat GAS in De Spiegel in Zwolle.

Artikel delen: