Kritiek op registratie autokentekens bij Zwolle

Het CBP, het College Bescherming Persoonsgegevens, vindt de registratie van alle autokentekens op de A28 en A50 bij Zwolle onaanvaardbaar. De gegevens worden drie dagen bewaard.

De regiopolitie IJsselland wil auto’s van criminelen opsporen, die in de regio Zwolle een misdrijf hebben gepleegd en via de snelwegen proberen te vluchten. De regiopolitie noemt de registratie legitiem. Het CBP vindt het echter bezwaarlijk dat er enorm veel gegevens worden verzameld, terwijl het nog maar de vraag is hoeveel criminelen ermee gepakt kunnen worden. Vandaag bespreekt het CBP of het actie gaat ondernemen. Een student van Hogeschool Windesheim doet onderzoek naar ANPR bij Zwolle.

Bron: NOS

Artikel delen:
Reacties 55
 1. Zwolle experimenteert
  geschreven door dick, op 7 mei 2008 om 11:27

  Volgens NOS-teletekst pagina 103
  Hekelt het CBP (bescherming persoonsgegevens) dit
  Registratie ivm plegen misdrijf Lijkt mij nog niet zo gek, de gegevens worden na 3 dagen dus vernietigd. Al pak je er maar 1 crimineel mee.  ⚠️ Meld

 2. Ik ben onschuldig en ik word niet verdacht van een misdaad, ze hebben niet eens het recht om mijn gegevens 3 seconden te bewaren. Nederland op zijn kromst, dit druist in tegen het hele principe van onze wetgevingsprincipes.


  ⚠️ Meld

 3. Controversieel onderwerp idd. Vind dat ik niets te verbergen heb, ze bewaren mijn gegevens maar 3 dagen en als je er ook maar misdadiger mee kunt pakken. Al de de kentekenplaten maar niet dubbel buigen, zoals met die motorrijders.

  Benieuwd wat hier uit rolt.


  ⚠️ Meld

 4. Ik vergelijk het maar met camerabewaking in de binnenstad. Dat dient de veiligheid. Er is ooit met beelden van de camera’s een moord mee opgelost.
  Wat maakt het dan uit, dat mijn gegevens gedurende een beperkte tijd worden bewaakt?
  Wat hebben we over voor onze veiligheid?
  Ik heb nog niemand horen klagen over de camera’s in voetbalstadions. Of komt dat omdat het daar mee dan duidelijk is dat het gaat om de veiligheid?


  ⚠️ Meld

 5. Aj, maar is de grens dan John? Camera’s in de portieken? Toiletten? Parken? Is dit de oplossing voor de veiligheid? Een camera helpt mij niet in nood hoor! Het is een oplossing om meer controle en inzicht te krijgen en niet de veiligheid vergroten.
  Ik voel er niks voor om maar elke keer overal geregisteerd te worden. De volgende stap is om ook nog overal verantwoording voor gaan af te leggen of dat mijn gegevens op straat belanden. Nee, natuurlijk niet zeg je nu, maar over 5 jaar? Als we hier nu niet tegen in gaan?


  ⚠️ Meld

 6. @ john: Je ziet deze registratie van kentekens dus niet zitten? En camerabewaking in de stad? Op het voetbalveld?

  Waar ben je bang voor dan?


  ⚠️ Meld

 7. Ik ben bang dat als we op deze manier doorgaan de overheid op een gegeven moment op wat voor manier dan ook met mijn gegevens de fout in gaat. Moet je kijken wat we er de laatste jaren bij hebben gekregen:
  -Camera’s overal
  -Extra lang vast houden van allerlei persoonlijke gegevens door de gemeente
  -Verplichte ID altijd
  -Vasthouden van welke telefoon op welke plek is, MET geschiedenis daarvan
  -Email en internet geschiedenis bewaren
  En nu dit.

  Waar zit het moment dat het volk zegt: en nu is het genoeg! Of moeten we echt naar een George Orwell beschaving door groeien?

  Ik heb niks te verbergen, maar de overheid heeft ook totaal geen reden om mijn gegevens te bewaren.

  En wat als we een andere overheid krijgen? De Duitsers waren maar wat blij met onze uitgebreide bevolkingsregisters zo rond 1940…


  ⚠️ Meld

 8. Dat de grens steeds verder verlegd word dick. Nu is het vanuit “veiligheid’. Het duurt niet lag meer of het oogpunt word bijvoorbeeld “commercie”. Daar pas ik voor.  ⚠️ Meld

 9. @john van boven: Wat betreft (video) registratie in voetbalstadions, bezoek eens een van de fansites van ADO Den Haag. Absurd wat men daar doet.


  ⚠️ Meld

 10. Ik rijd toch altijd in andermans auto’s… Mij pakken ze niet! ;D

  Maar goed, op zich heb ik er helemaal geen bezwaar tegen. Ik heb nl. niks te verbergen. Ik vraag me alleen wel af hoeveel criminelen (die dit systeem natuurlijk ook kennen) hiermee opgespoord gaan worden. Andere auto, andere kentekenplaten, er zijn zat manieren om er zorgeloos langs te zoeven.


  ⚠️ Meld

 11. Het is niet zo zeer dat je iets te verbergen hebt, want dat lijkt het al gauw als je tegen deze maatregel bent. ik ben voor het behoud van mijn privacy. Ik heb ook gordijnen voor mijn ramen en niet alleen voor zon. Ik vind dat wanneer we hier niet zorgvuldig mee omgaan iedereen alles van mij kan zien zonder dat ik daar zelf toestemming aan geef. In de bovengenoemde reden van het aanpakken van criminelen katvangers, en weet ik veel wat nog meer kan ik mij wel vinden, maar gezien het risico dat ik loop dat mijn gegevens straks op straat komen heb ik liever dat ze een andere methode gaan ontwikkelen, waarbij het meerendeel van de bevolking (nog)geen last van kan ondervinden. En idd,de doorgewinterde crimineel is hier vast al op voorbereid met jouw gestolen kenteken platen. Dan zit jij met je goede gedrag op het buro voor een overval? Maar goed, wil niet uitweiden naar allemaal doemscenario’s, want daar komen we dan toch niet uit denk ik.


  ⚠️ Meld

 12. rekeningrijden
  En wat willen ze met die gegevens gaan doen? Het cbp heeft al bepaald dat ze er problemen mee hebben. Straks geeft de rechter gelijk, kunnen alle criminelen die ze hiermee gepakt hebben vrolijk weer naar huis lopen omdat er een vormfout is gemaakt: er is namelijk ongeldig bewijsmateriaal gebruikt. En in Nederland kun je niet 2 keer voor hetzelfde vergrijp vervolgd worden, en dus kun je als crimineel nooit meer gepakt worden. Dit nog afgezien van het feit dat ik vind dat de politie zowiezo geen recht heeft om mijn gangen na te gaan zonder daar een gerechtelijk bevel voor te hebben.


  ⚠️ Meld

 13. Nederland
  Ik ben absoluut niet bang voor het feit dat mijn kenteken 3 dagen wordt bewaard, men doet hier toch niets mee en dan nog niet zonder toestemming van het OM. Waar ik wel moeite mee heb is dat iedereen loopt te klagen dat de politie niet optreedt tegen de criminelen maar als er een relatief onopvallend systeem wordt toegepast, we steen en been gaan klagen. Ik vind privacy ook belangrijk maar op de openbare weg en ihkv de openbare orde mag het van mij zolang er geen willekeur plaats zal vinden. Nderland kennende zal dat niet snel gebeuren, een vormfout is nl zo geboren. 🙂 Arjan


  ⚠️ Meld

 14. hamvraag
  Ik zie een paar lijnen in de discussie tot nu toe.
  De eerste lijn is die van: waar komen we uit met al deze maatregelen. Voorkomen is beter dan genezen, dus: stoppen er mee. Een standpunt dat meer bepaald wordt door wat er eventueel kan gebeuren, dan door de eventuele negatieve effecten van nu.
  De tweede lijn is de redenering die heel dicht blijft bij de vraag: waar blijft mijn privacy.

  Het mag waar zijn, dat er de laatste jaren nogal wat aan maatregelen is bijgekomen (zie de opsomming van Japser). Daar staat tegenover dat er nogal wat aan criminele activiteiten is bij gekomen.
  Voor mij is de hamvraag: ben ik bereid persoonlijke overwegingen in te leveren voor een grotere collectieve veiligheid. Als je dat niet bent, dan houdt het op. Als je dat wel bent, komen er inderdaad nog de nodige vragen. Ze zijn sneller gesteld dan beantwoord. Maar ik vind het de moeite waard om te bezien welke mogelijkheden er zijn voor het vergroten van de veiligheid en het bestrijden van de criminaliteit.
  Ik weet ook dat elke maatregel meerdere kanten heeft. Je kunt het op een goede manier gebruiken en op een verkeerde. Maar is de verkeerde manier voldoende reden om dan ook maar de positieve mogelijkheden te laten liggen?
  Ik ben gewend met mes en vork te eten. Moet het mes verboden worden omdat je er ook iemand mee kunt doodsteken?


  ⚠️ Meld

 15. – ten eerste: men bekijkt gedurende drie dagen of er een auto met een gezocht kenteken langs is geweest… Start de achtervolging maar na drie dagen dan… Bovendien wie garandeerd er wie er achter het stuur zit???

  – ten tweede: ik word onderhand heel verdrietig van de inhoudsloze one-liner: als je niks te verbergen hebt heb je niks te vrezen… Dat dachten de Joden ook voor de tweede wereldoorlog uitbrak…

  – ten derde: vind ik het buitenproportioneel en inefficiënt om iedereen te controleren als je één iemand zoekt.

  – ten vierde: Dit is de zoveelste aantasting van onze vrijheid! We hebben net de bevrijding van ons land op 5 mei gevierd… Denk je eens in hoe de tweede wereld oorlog eruit had gezien als de Duitsers de technologische middelen hadden gehad die we nu hebben… Of de databank die we nu aan het creëren zijn… Straks ook het Elektronisch kind dossier, waarin van ieder kind vanaf geboorte tot het 35e levensjaar alle medische, financiële, opleidings- en werkgegevens, met wie een ieder omgaat, welke aangeboren risico’s op aandoeningen enz. enz. worden vastgelegd… (ok… wel een beetje off-topic, maar je moet deze maatregel van kentekenherkenning in het bredere plaatje bekijken).

  We moeten met zijn allen een keer een grens stellen! Zeggen: nu is het genoeg! Zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten, dus als de overheid de individuele burger niet vertrouwd, is de overheid dan wel te vertrouwen???


  ⚠️ Meld

 16. MTV waarschuwt voor naderende politiestaat!

  Welke functie hebben de twee spotjes die MTV laat zien? Hebben de jonge honden van MTV nu ook in de gaten dat onze vrijheden wel heel erg snel aan banden gelegd worden. Beginnen ook zij nu in te zien dat de camera??s op vrijwel elke hoek van grotere straten, langs en boven alle autowegen, in de steden en zelfs dorpen wellicht een andere functie hebben dan die zij toegeschreven krijgen door onze wetgevende, uitvoerende en controlerende macht?

  Beginnen ook zij in te zien dat er wel heel erg veel ⤽ reclame ⤽ gemaakt wordt op TV voor de landmacht, luchtmacht, marine en luchtmobiele brigade? Voelen zij ook de hete adem in de nek van de aan neocons gelieerde politici die van Nederland de afgelopen jaren het meest gecontroleerde land van Europa gemaakt hebben waar privacy geen recht meer lijkt maar een term die door politici zo gedraaid kan worden zoals het hen uitkomt? Ik wil niet voortdurend in de gaten gehouden worden. Dat recht heeft een staat alleen bij zeer speciale criminelen, bij mensen die een gevaar kunnen zijn voor de hele samenleving en zelfs dan nog moeten daarvoor heel wat formulieren ingevuld worden. De mensen die in de gaten gehouden worden zijn allemaal gewone mensen, mensen die naar hun werk gaan of ervan terug komen, een normaal leven leiden en geenszins een bedreiging vormen voor wie dan ook.

  Welk recht meent de Nederlandse overheid zich toe te kunnen schrijven zonder overleg met het volk en waarom? De actio popularis en andere wetgevingen worden stiekem verwijderd uit de wetboeken zonden medeweten van of de burger en de kamer die hierop moet toezien daar zij de controlerende functie hebben over het kabinet.

  Klik en leessst…. 😮


  ⚠️ Meld

 17. Uit verband
  @Jasper, waarom betrek je niet gelijk de chinezen, de beeldenstorm, Napoleon en het Romeinse rijk erbij? Het brede verband is dat je een verhaal van alle kanten bekijkt, daar een inhoudelijke discussie over hebt en dan een standpunt inneemt. Tot nu toe zie ik dat je alleen bevestiging zoekt om je eigen verhaal te ondersteunen. Een self-fulfilling prophecy is dat dan met het risico dat je zelf ook een verkokerde blik krijgt. niets persoonlijks hoor maar meer even een tik op je schouder. 😉


  ⚠️ Meld

 18. Wij kunnen hierbezwaar tegen maken, maar straks met rekening rijden weten ze waar je rijd en hoeveel en hoelang wordt dat bewaard, indien het er komt, dan vind ik 3 dagen voor essentiele knooppunten in het geheel niet erg.
  🙂 ;D Want bij het rekeningrijden zal het waarschijnlijk zijn dat het “10 jaar” bewaard worden, daar heb ik veel meer problemen mee  ⚠️ Meld

 19. Agenten hebben nu al de mogelijkheid om een kenteken in te toetsen terwijl ze in de auto zitten; ze krijgen dan heeeeel veel gegevens.


  ⚠️ Meld

 20. Larry rept in zijn bijdrage over de actio popularis. Deze kolom is geknipt uit de ARGUSOOG-link en het woord is hieraan gelinkt Voor wat betreft de ook genoemde waterschappen heb ik dit in al die jaren nog niet meegemaakt[/url]


  ⚠️ Meld

 21. Stemming
  een beetje stemmingmakerij dat stukje maar dat staat iedereen natuurlijk vrij. 😉
  (btw: de ??actio popularis?? is het procesrecht ??van een ieder?? (maar een ider is tegenwoordig alleen een belanghebbende, het was nl zo druk in de rechtbank))


  ⚠️ Meld

 22. Radio 1-Journaal opent net met Guusje over de Zwolse registratie. De proef gaat een jaar duren en ze is het er mee eens met iets als “Als je dit soort volk wilt vangen moet je soms offers brengen”.
  Een ramkraak wordt als voorbeeld genoemd.


  ⚠️ Meld

 23. Offer
  Een offer: Het achterliggende principe van een offer wordt wel aangeduid met de Latijnse woorden do ut des: ??ik geef opdat u (iets terug)geeft??.
  Ik wil het behaalde resultaat dus wel zichtbaar hebben zodat we kunnen zien of het doel de middelen heiligt
  ;D


  ⚠️ Meld

 24. Cameratoezicht Groot-Brittannië ??compleet fiasco?? (NRC 6 mei 2008)
  Londen, 6 mei. De Britse regering heeft miljarden ponden uitgegeven aan beveiligingscamera??s, maar dit heeft niet geleid tot een daling van de criminaliteitscijfers en is een ⤸compleet fiasco” geworden. Dat zegt de hoofdinspecteur van Londen, Mick Neville, in de Britse krant The Guardian.

  Groot-Brittannië heeft het meeste cameratoezicht ter wereld, zeggen veiligheidsexperts en actiegroepen op het gebied van burgerlijke vrijheden. Er zijn naar schatting 4,2 miljoen televisiecamera??s met een gesloten circuit (zogenoemde CCTV) geplaatst in gebouwen, winkels, treinstations en langs wegen.

  Maar hoofdinspecteur Mick Neville zegt dat slechts 3 procent van de straatroven zijn opgelost met behulp van beelden van CCTV. Volgens Neville zijn criminelen ook niet bang om gefilmd te worden.

  ⤸CCTV is oorspronkelijk bedoeld als een preventieve maatregel⤝, zegt Neville, die leiding geeft aan de politie-eenheid van Londen die zich met beeld, identificatie en detectie bezighoudt.

  ⤸Miljarden ponden zijn uitgegeven aan de technologie, maar er is niet over nagedacht hoe de politie de beelden kan gebruiken en hoe ze in de rechtszaal kunnen worden gebruikt.⤝ Soortgelijke kritiek werd al geuit in een regeringsrapport van vorig jaar oktober. Daarin stond dat de meeste CCTV-beelden niet genoeg kwaliteit hebben om de politie te helpen overtreders te identificeren.

  Neville leidt nu een initiatief om het aantal veroordelingen met behulp van CCTV te vergroten door een database met beelden te maken. Daarmee kunnen overtreders worden opgespoord. Ook wil hij foto??s van mensen die verdacht worden van beroving of verkrachting op internet zetten, aldus The Guardian. ⤸Dit moet wel worden afgewogen tegen de angst voor een Big Brother-samenleving. Daar moeten we voorzorgsmaatregelen tegen nemen⤝, zei hij.

  Er wordt nu onderzocht of er software ontwikkeld kan worden die automatisch naar verdachten zoekt op de beschikbare videobeelden, aldus de hoofdofficier.  ⚠️ Meld

 25. Flauwe keul ik geloof er geen lor van dat dit systeem opgezet is om criminelen op te sporen.Volksverlakkerij meer is het niet!
  Wat heeft de politie aan de wetenschap dat Jantje Crimineel om 1:30 over de A28 heeft gereden?Halen ze dan de Ijsselbrug op om hem tegen tehouden? ;D
  En Jantje Crimineel ook niet de eerste de beste weet dat er kamera’s staan op dat stukkie weg dus hij rijdt wel even om.Trouwens Jantje rijdt echt niet in zijn eigen auto als hij een klusje heeft gedaan.Die auto heeft hij even geleend ergens van een parkeerplaats.OOOOO zegt nu de politie beambte die met vierkante ogen naar zijn monitor zit te staren OOO daar ging 0m 1:30 uur de auto van Pietje Jansen die was toch gestolen?Ja zegt zijn collega ik geloof het wel.
  Is er nog koffie??


  ⚠️ Meld

 26. Londen
  @Willem: Het is in Londen net als ooit met de elektriciteit en de metro, men liep daar behoorlijk voor op ons. Daardoor konden wij mooi van hun fouten leren en een beter systeem opzetten. Nu zit Londen met een achterhaald systeem (elektro,metro en nu dus ook de camera’s) maar wij leren er mooi van. En trouwens: die miljarden Euro’s staan niet in verhouding met dit systeem wat toch margewerk is.
  @ Tjalling: ik heb er om kunnen lachen ;D


  ⚠️ Meld

 27. Ik heb de discussie geheel doorgelezen en ik vind ook, dat als er ook maar één crimineel gepakt kan worden met dit soort systemen we het er maar voor over moeten hebben.
  Zelfde als camera’s bij de diverse fietstunnels in Zwolle.

  Tjalling: waar denk jij dat deze beelden wél voor gebruikt worden?

  Ik vind dat de politie in Nederland veel te weinig macht heeft. Men kan wel zeggen, dat het niet eerlijk is als ze zoveel macht hebben, maar de criminelen spelen het ook niet eerlijk.
  Toen ik in Oosterbeek woonde zijn er in enkele maanden tijd 60 auto’s gestolen! Waarvan 2 gloednieuwe auto’s van mij (ok, van de leasemaatschappij). Dan vindt je toch ook, dat de politie middelen moet hebben dat volk op te sporen?

  Als je vrouw/vriendin/dochter verkracht wordt zou je het toch ook bijzonder prettig vinden als er een DNA database zou zijn waarmee ze die kl**tzak zo snel mogelijk kunnen pakken?

  @John van Boven: je mist nog 1 lijn:”Als je niets te verbergen hebt loop je ook geen risico”. Ik ben nog steeds vóór die gedachte.


  ⚠️ Meld

 28. Dis is gewoon big brother pratijken,Nederland begint steeds meer op het voormalige Rusland te lijken.
  Een beetje crimineel rijdt echt wel om of kiest een andere route.
  Maar voor deze regering ,kiest u zelf.
  Wij hebben in principe niks te willen,want ze drukken je alles door de keel zoals de euro.
  Nee, er moeten zeer drastische maatregelen worden genomen,willen wij onze Hollandse cultuur behouden.


  ⚠️ Meld

 29. Nederand steeds meer voormalig Rusland en Zwolle het Kremlin
  Nederland lijkt inderdaad steeds meer op voormalig Rusland en Zwolle op het Kremlin. Omslag lijkt te liggen in 2001/2002 door het aanhobbelen achter de meest domme VS-president die sinds 1776 gekozen is (bedoel: benoemd is door het Conservatieve Hooggerechtshof). Je zou er bijna monarchist door worden!


  ⚠️ Meld

 30. Met onze Hollandse cultuur bedoel ik,ook Nederland.
  Maar toen wij nog Holland als landsnaam bekend stonden.
  Stelden wij nog wat voor als land,nu lopen wij achter de feiten aan.
  Maar het gaat er om,dat het eng wordt,als je overal wordt opgenomen.
  Dit word een eng land.


  ⚠️ Meld

 31. @Harry Harting: In de eerste plaats word je niet OVERAL opgenomen.
  In de tweede plaats vraag ik me ECHT af wat er nou precies eng aan is als je gefilmd wordt.


  ⚠️ Meld

 32. Gewoon Plantje,het idee.
  Ik word er bang van,gelooft u nauw echt ,dat ze er niet meer mee gaan doen.
  Nee ,het begint hier mee,alles onder het mom veiligheid.
  Ik blijf erbij ,iemand die wat te verbergen heeft,neemt wel een andere route,dat ken de politie ook wel bedenken.
  Dus daarom word het uiteindelijk voor andere doeleinden gebruikt.
  Ik wil verdomme gaan en staan waar ik wilt,en dat gaat niemand wat aan.


  ⚠️ Meld

 33. Nee, veel criminelen zijn niet slim genoeg om wel een andere route te nemen. Die laten zich echt wel pakken!
  Er zullen er inderdaad altijd wel zijn die wél een andere route nemen.
  Maar om daarom nu te zeggen, dat “dus de beelden voor andere doeleinden worden gebruikt” vind ik te kort door de bocht.

  Je kunt bovendien echt gewoon gaan en staan waar je wil. Zolang je niets verkeerd doet ligt niemand daarbij je een strobreed in de weg!

  Belicht het eens van de andere kant: ik vind het bijvoorbeeld wel prettig als ik ’s avonds over straat ga en er hangt een camera. Ik weet dan, dat de kans kleiner is dat ik er overvallen word. En áls zoiets gebeurt is de kans groter dat ze door de camera beelden deze persoon of personen kunnen pakken!
  Als er in een winkel iets gestolen wordt en ik sta toevallig in de buurt kan een camera wellicht mijn onschuld aantonen.

  Het is ook een beeeeetje een half vol/half leeg verhaal volgens mij


  ⚠️ Meld

 34. Plantje,wat u zegt zit ook wel wat in,geef ik eerlijk toe.
  Maar waar eindigt dit,het word daalijk een hetze tegen de gewone burger.
  Wie pakken ze dan,kruimel dieven.
  Het lijkt mij dat de grote criminelen,toch wel weer iets anders verzinnen.
  Wat krijgen we daalijk,een gps chip ,in onze arm om te zien waar wij ala minute zijn


  ⚠️ Meld

 35. Uit verband… nee dus!
  @ Arjan:
  Ik ben het totaal oneens met je klopje op mijn schouder. Ik heb het idee dat je het varband dat ik aan wilde geven niet ziet. Kan zijn dat ik onduidelijk was, dan verduidelijk ik het!

  Dit camera-toezicht is de volgende in de rij van vele vrijheidsbeperkende, privacyschendende middelen/maatregen die we de afgelopen 10 jaar hebben ondergaan. Ter verduidelijking kan je onderstaande link eens bekijken, ik denk dat je dan wel snapt wat ik bedoel.

  http://sargasso.nl/archief/2008/02/15/volksopstand-tegen-de-privacyschendingen/


  ⚠️ Meld

 36. Tja
  Ik heb het gelezen en vindt, behalve de bankgegevens aan Amerika, alles nog wel te behappen.
  Een volksopstand? haha, was er laatst niet met veel poeha een grote anti-Fitna demonstratie georganiseerd waar wel bijna 1000 mensen op afkwamen? Nee, in deze tijd lukt dat niet meer, de kernwapens zijn al weg uit Nederland!
  Toch bedankt voor de aanvulling.  ⚠️ Meld

 37. Christenunie: Wat maakt het uit of Dit gaat te ver!
  Volkskrant 8 mei 2008

  Ed Anker van de regeringspartij ChristenUnie is feller. Hij acht het ??verkeerd?? dat toevallige passanten massaal worden geregistreerd. ??Dit gaat te ver.?? Hij heeft Kamervragen gesteld.

  Weblog Zwolle 7 mei 2008

  John van Boven van de collegepartij Christenunie: Wat maakt het uit!  ⚠️ Meld

 38. ik ben ik
  Als ik op dit weblog reageer, dan doe ik dat op persoonlijke titel. Ik zelf maak een afweging en zeg dan, dat veiligheid en criminaliteitsbestrijding belangrijker zijn, dan het 3 dagen opslaan van nummernborden.
  Zwolse fractiegenoten hebben vragen gesteld aan het college, omdat zij willen weten hoe het zit met de privacy. In hoeverre heeft het CBP een punt, daar zijn ze benieuwd naar.

  De discussie over privacy is een principiele discussie. De 3e lijn: “als je niets te verbergen hebt loop je ook geen risico” is een pragmatische benadering waarmee je de voorstanders van privacybescherming niet over de streep trekt.


  ⚠️ Meld

 39. en ik ben er ook nog
  Goed dat je een reactie geeft.
  Even de kern aanstippen adhv een quote:

  Het privacyprobleem zit vooral in onzichtbare zaken, illustreert Yvo Buruma, hoogleraar strafrecht in Nijmegen. Bijvoorbeeld in de jaarlijkse 18.000 bevelen om telefoons af te tappen. En in de bewaartermijn van gegevens. ⤸Als je ooit iemand een klap hebt gegeven, kan dat twaalf jaar later nog in je nadeel werken in een andere zaak. In werkelijkheid veranderen mensen. We moeten daarom uitkijken dat we niet worden versteend tot personen die de politie van ons maakt.⤝

  Ik denk dat het bovenstaande in deze zaak dan ook niet op zal gaan met een relatief korte bewaartermijn. Uiteraard moeten ook degenen die toegang hebben tot deze informatie maar ook tot andere dossiers duidelijk in kaart gebracht zijn, ik wil nl ook wel weten dmv audits of interne onderzoeken welke handhaver evt (on)bewust misbruik maakt van de aan hen gegeven rechten.


  ⚠️ Meld

 40. inderdaad!
  Wat mij betreft heeft Burema helemaal gelijk. De discussie over privacy wordt vooral bepaald door het gevoel dat je niet weet wat er wel en wat er niet wordt vastgelegd van je “verblijf” in de publieke ruimte. Of dat nou op straat, voor de telefoon of op internet is.
  Ik ben benieuwd hoe dit afloopt en of de CBP nog actie onderneemt.


  ⚠️ Meld

 41. Beste mijnheer Harting,

  Voor iemand die de Hollandse cultuur zo hoog in het vaandel heeft staan, maakt u opmerkelijk veel fouten (6) in een relatief kort stukje tekst. Wel mijn complimenten voor de “d’tjes en t’tjes”, toch een taalkundig aspect dat weinig mensen onder de knie hebben.


  ⚠️ Meld

 42. In Nederland wil onze regering voor ons steeds meer gaan bepalen en om te weten hoe men mensen kan sturen zal men informatie nodig hebben.
  Informatie over onze achtergrond, over ons eetgedrag, onze denkpatronen enz. enz.
  In de commerciële wereld wordt hier al volop gebruik gemaakt van informatie waarvan wij niet eens weten dat zij deze in hun bezit hebben of we weten hoe ze hier aan komen.
  Zo ben ik eens bij een organisatie op bezoek geweest die een databank hebben wanneer je de postcode van een willekeurige straat in Nederland invoerde dat kon je precies zien welke mensen in die straat woonde wat voor een tijdschriften ze lazen waar hun interesses lagen wat voor een auto ze rijden en wat voor verzekeringen ze hadden.
  Hoe ver gaat onze overheid met deze informatie te verzamelen om straks voor ons te bepalen of wij een verhoogde kans op crimineel gedrag hebben, potentie te hebben om terrorist te worden of te gaan bepalen wat voor baan of welke opleiding we strakst moeten gaan volgen.
  Zo moest ik tijdens de zwangerschap van mijn vrouw een vragenlijst invullen, hierop stonden vragen die niets met de gezondheid van het nog niet eens geboren kind te maken zouden hebben.
  Vrienden van ons vertelde dat hun zoon die 5 is al een test moest ondergaan zodat ze strakst konden bepalen of hij geen achterstanden had en of hij wel geschikt was voor normaal onderwijs(volgens mij moet iemand van 5 de wereld eerst nog ontdekken in de zandbak)
  Het is niet alleen de camera??s die de informatie verschaffen het alles bij elkaar opgeteld en verzameld.
  Ik ben van mening dat de overheid hier veel te ver in is doorgeschoten en dit geeft een gevoel alsof de overheid een heksenjacht is begonnen op de burgers in plaats van een veiligheidgevoel.
  Voor wat betreft het aanpakken van criminelen en het waarborgen van onze veiligheid ben ik wel van mening dat de politie veel meer bevoegdheden moet krijgen maar die liggen niet op dit vlak.
  Daarnaast kan onze politie nog zo veel doen maar wanneer er rechters zijn die het nodig vinden om straffen op moord, kinderporno, of verkrachtingen te veel rekening te houden met de dader in plaats van met het slachtover en daardoor in mijn ogen veel te lage straffen geven dan moet is zeggen dat mijn gevoel van veiligheid hier niet echt op vooruit gaat.
  Wij leven in een land waarin ieder individu uniek is of hij of zij nu blank, zwart of geel is wel geloof hij heeft en wat zijn achtergronden zijn.
  Onze overheid moet weer vertrouwen in ons als individu krijgen en proberen te zoeken naar de kwaliteit van mensen en die zo optimaal mogelijk benutten dit doe je niet door mensen te opserveren en mensen een richting in te drukken dit doe je door mensen kansen te geven en zelf te laten ontdekken waar zijn krachten en mogelijkheden liggen.  ⚠️ Meld

 43. ;D in braak plegen gaan ze bij hattem of wezep de -S N E L -weg op weg zijn ze dit alleen bij zwolle??? >:(
  dit moet bij elke op en afrit en elke rondweg in n.l.
  8)


  ⚠️ Meld

 44. Jeffrey…wat je zegt zit wel wat in. Alleen het probleem is weer, dat enkele individuen het vern**ken voor de rest!
  Er zijn er altijd wel een paar die de boel blijven verzieken. En om dat eruit te halen worden maatregelen genomen die ook de rechtschapen individuen raken.

  En dan kom je er toch bij uit, dat je van die maatregelen in ieder geval MINDER last hebt als je niets te verbergen hebt.

  En inderdaad dan laat ik alle mogelijke doemscenario’s achterwege. Want het is heel simpel: als morgen de wereld vergaat zijn we allemaal de sjaak! En dan maakt het niet uit hoe het komt dat de wereld vergaat 😉

  @jaja: probeer alsjeblieft iets leuks te doen met interpunctie en/of hoofdletters! Ik heb je bericht wel 3 keer moeten lezen voordat ik het helemaal begreep 😉


  ⚠️ Meld

 45. De Tweede Kamer verzet zich tegen het scannen van kentekens van alle auto??s die een snelwegenknooppunt bij Zwolle passeren.

  PvdA-Kamerlid Heerts noemde het donderdag ⤸een blunder van jewelste⤝ dat de politie daarover niet heeft overlegd met het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP). Die privacywaakhond noemt de actie van de politie ⤸in strijd met de wet.⤝

  Net als de PvdA verzetten ook D66 en ChristenUnie zich tegen het scannen van kentekens. CU-Kamerlid Anker heeft er Kamervragen over gesteld aan de ministers Ter Horst van Binnenlandse Zaken en Hirsch Ballin van Justitie. Hij vindt dat er eerst duidelijkheid moet komen over de wettelijke basis voor de actie, die volgens hem ⤸inbreuk maakt op de persoonlijke levenssfeer.⤝

  Minister Hirsch Ballin liet onlangs al weten dat de wettelijke basis niet in alle opzichten duidelijk is. Zijn collega Ter Horst staat achter het experiment van de politie. ⤸Als je criminelen wilt vangen, moet je soms onorthodox te werk gaan.⤝

  RD


  ⚠️ Meld

 46. wat een gelul, ze maken constant foto’s van auto’s bij trajectcontrole’s, wie zegt mij niet dat die voor hetzelfde doel worden gebruikt.
  Dit is spijkers op laagwater zoeken  ⚠️ Meld

 47. Niets te verbergen: Pizabestelling zet u volledig in uw hemd
  Kentekens rondom Zwolle worden voor het gemak gefotografeerd. Een voorstel om prepaidtelefoonkaarten en bezoek aan internetcafés aan een identificatieplicht te binden.

  Op zich begrijpelijke ideeën, maar gevoegd bij het burgerservicenummer, de ov-chipkaart, de routeregistratie van de komende kilometerbeprijzing, het patiënt- en elektronisch kinddossier en gemeentelijke ideeën over een verwijsindex van probleemjeugd gaan we gestaag af op een elektronisch spookhuis.

  Niet overtuigd? Kijk voor de grap eens op
  http://aclu.org/pizza/images/screen.swf.

  Uw pizzabestelling gekoppeld aan de risicoanalyse van uw zorgverzekeraar, uw hypotheekverlener, uw vakantie- en uw kredietwinkelier. Ook wie niets te verbergen heeft staat straks in zijn ondergoed.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.