Meppelerstraatweg - Foto: Wouter Steenbergen
Meppelerstraatweg
Foto: Wouter Steenbergen

Het weer: Wolken en een bui, ook zon

Zwolle – Donderdag zijn er wolken, stukken blauwe lucht en een zonnetje te zien boven de stad. Enkele buitjes trekken over, wat al in de ochtend begint en waarop rond het middaguur de kans het grootst is. Dan kan er ook een steviger exemplaar tussen zitten. Maar bedenk dat ze vlot zullen passeren, mocht je de pech hebben eronder terecht te komen. In de middag afnemend buiig. Na een frisse start gaat de temperatuur iets verder omhoog dan op woensdag: 15 graden.

Er is minder wind dan op woensdag, zwak tot matig, kracht 2 tot 3 uit het noordwesten. Aan het begin van de avond verschijnen vanuit het zuidwesten wolkenvelden. Deze horen bij ex-cycloon Lorenzo, die nog ver weg is boven de oceaan en op Ierland afstevent. Er zijn door de Ierse weerdienst waarschuwingen afgegeven voor storm en voor overstromingen door zware regenval. Verwacht wordt dat Lorenzo over Ierland heen trekt en daar afzwakt tot een ‘gewoon’ lagedrukgebied.

Zo gewoon was Lorenzo echter niet. Afgelopen zondag intensiveerde hij boven het tropische deel van de Atlantische Oceaan tot een extreem krachtige orkaan van de vijfde (zwaarste) categorie. De Duitse weerdienst DWD verklaarde dat nog nooit eerder een orkaan van de vijfde categorie zo ver oostelijk boven de Atlantische Oceaan was verschenen. Ruim 1000 kilometer oostelijker dan de vorige recordhouder. Een van de oorzaken was een zeer hoge zeewatertemperatuur, aldus de DWD.

Lorenzo buigt boven Ierland af richting het zuidoosten en wordt vrijdagochtend voor de kust van Wales verwacht, op een koers richting Zuid-Nederland. Hierbij verpietert hij snel. Wij krijgen slechts met restanten te maken, die qua luchtdruk en wind niet meer te herkennen zijn als een cycloon. De restanten zijn echter nog zichtbaar in de vorm van een omvangrijk wolkengebied waarvan de voorste randen donderdagavond vanuit het zuidwesten onze regio bereiken.

Wat we ook gaan merken, is dat vrijdag een regenachtige dag wordt dankzij de restanten van cycloon Lorenzo.

Artikel delen: