Stadswachten mishandeld aan Kastanjestraat

Zwolle – Op donderdag 8 mei rond 11.00 uur werden op de Kastanjestraat drie personen aangehouden voor mishandeling dan wel ambtsbelemmering en verzet. Even daarvoor kreeg de politie een melding van een conflict waarbij Stadswachten betrokken waren en waarbij inmiddels ook geslagen werd.

Ter plaatse vertelden de Stadswachten dat zij een man hadden aangesproken, omdat hij op straat bier aan het drinken was. De man weigerde het bier af te staan en begon de Stadswachten uit te schelden. Vervolgens begon ook een omstander zich met de zaak te bemoeien. Deze 49-jarige man uit Zwolle schold de Stadswachten uit waarna een worsteling ontstond. Daarbij kreeg een Stadswacht een klap en werd zijn overhemd kapot gescheurd. Hierop werd de politie gebeld. Na het verhaal van de Stadswacht te hebben aangehoord wilde de politie overgaan tot de aanhouding van de 49-jarige man wegens mishandeling. Die verzette zich echter hevig. Zijn 34-jarige vrouw en zijn 17-jarige zoon probeerden de aanhouding te beletten. Hierop wilden de agenten alle drie de personen aanhouden, maar zij bleven zich verzetten. Na de komst van meer agenten lukte het uiteindelijk de drie aan te houden.

Hierbij werden wel de nodige bedreigingen en beledigingen geuit aan het adres van de politieagenten. Alle drie de verdachten zijn na verhoor heengezonden. De 49-jarige man kreeg een dagvaarding mee. De zaak van de 17-jarige man wordt gezien zijn leeftijd behandeld door het Openbaar Ministerie. De zaak tegen de 34-jarige vrouw werd geseponeerd. De Stadswacht deed aangifte van mishandeling en een agent deed aangifte van bedreiging en belediging door de verdachten.

Artikel delen:
Reacties 28
 1. Blijf ik het toch raar vinden dat je niet een biertje mag drinken voor je huis op straat maar wel op een terras… Bovendien, wat doen stadswachten in vredesnaam in de Kastanjestraat?


  ⚠️ Meld

 2. Stadswachten,ze zijn helemaal niets.Kunnen ook niets maar met een pakkie aan denken ze dat ze de hoofdcomissaris zelf zijn.
  Doet me denken aan die rode Post.De meest geliefde parkeerwachter van Zwolle.


  ⚠️ Meld

 3. Ja, dat artikel had ik ook al gelezen in de Stentor. 1 verhaal, van 2 heel verschillende kanten belicht. De waarheid zal wel ergens in het midden liggen…


  ⚠️ Meld

 4. Ik denk dat de gebruikte manier om het bier af te moeten geven ipv de man hierop aan te spreken ivm de volgende keer, niet helemaal lekker viel en dat daarna de boel escaleerde. Wat daarna gebeurd is buiten proportie en zo gaat dat wel vaker. maar Tjalling, om nu de stadwachten gewoon over 1 kam te scheren en te roepen dat ze helemaal niets zijn is, op zijn minst, niet netjes. We mogen blij zijn dat deze mensen dit werk doen om anderen te ontlasten. Dus


  ⚠️ Meld

 5. @ Arjan, het zijn wel melkert banen dus mensen die uit soos/wao uitkering komen. Die krijgen ineens een uniform aan en zijn ineens in hun eigen ogen belangrijk. ( ze vergeten wel even dat ze vaak ook zelf op hun gat zaten een biertje voor de tuin dronken) Maar 11.00 uur met een biertje op straat is ook wel raar.

  BTW wie ontlasten ze nou? Er moest toch politie bij gehaald worden?

  De manier van benaderen is fout. Kijk maar eens als en politie agent je wijst op fietsen in de diezerstraat en een stadswachter. ( uit eigen ervaring)


  ⚠️ Meld

 6. Kan niets anders zeggen dan dat de politie schandalig gehandeld heeft door deze mensen, Lello, Elvira en kinderen (inderdaad hardwerkende, lieve, gastvrije schatten) zo te behandelen, laat ze echte lastpakken aanpakken!!!!
  Moest me even van het hart.
  mevr. Rudeboy


  ⚠️ Meld

 7. Ik denk eigenlijk ook dat de waarheid wel ergens in het midden zal liggen.
  Voorop gesteld: ik ben er zelf niet bij geweest…. Maar het lijkt me erg stug, dat je in een Nederlandse cel geen medicijnen kunt gebruiken als je deze voor een hartkwaal nodig hebt.

  Nogmaals: dat is gewoon mijn gezonde verstand….geen feiten


  ⚠️ Meld

 8. Hoe het precies gezeten heeft weet je toch niet. Maar duidelijk is het dat er enkelen iets te assertief geweest zijn. Ik ben toch blij dat er stadswachten in Zwolle rondlopen, ook al zullen ze in dit geval misschien niet op de meest tactvolle wijze gehandeld hebben.
  Ik begrijp de respectloze reacties van Tjalling en Derk dan ook niet. Zie je een keer blauw op straat… is het weer niet goed!


  ⚠️ Meld

 9. lieve, gastvrije schatten

  Was ook ooit eens zo’n NLse film dat schatjes heette…;D Ik weet niet of dit vergelijkbaar is, maar normaal gesproken begin ik in ieder geval niet met fysiek geweld.


  ⚠️ Meld

 10. @Derk, ik zal ook niet zeggen dat men universitair geschoold is maar (de echte melkert banen bestaan btw niet meer) met de juiste begeleiding vind ik het niet verkeerd om burgers met een uniform bepaalde routinezaken te laten behandelen (is bij winkelbeveiliging etc niet anders). De nadruk zal inderdaad moeten liggen op omgangsvormen en de-escalerend leren optreden, als dat niet lukt dan moeten ze inderdaad maar andere werkzaamheden gaan doen. Blijft het feit dat geweld door stadswachten & burgers niet getolereerd mag worden (tenzij gepast geweld uit zelfverdediging).


  ⚠️ Meld

 11. Tja persoonlijk neem ik die gasten ook niet serieus, sommige die kunnen amper nederlands spreken en die gaan je dan zeggen wat je wel en niet mag. En dan gaan ze een beetje tof doen omdat ze een uniform aan hebben en dan loopt het uit de hand omdat deze mensen niet voor dit soort situaties geschikt zijn. Daarvoor is de politie. Laat de stadswacht maar het verkeer regelen met evenementen lijkt me een stuk beter 🙂


  ⚠️ Meld

 12. Da’s ook niet leuk want dan zijn de verkeersregelaars weer overbodig ;D
  Afgelopen week werd weer een vrachtje verkeersregelaars ingewerkt door agenten op de gracht bij de afslag naar het station. Dat kwam de doorstroming van het verkeer niet echt ten goede ;D


  ⚠️ Meld

 13. Een aantal stadswachten en een tiental agenten laten een bierdrinkende zwerver ontsnappen en pakken met z’n allen een gezin van drie personen op… 😀

  Hoezo de sterke arm der wet?
  Incapabel zijn ze en ze zouden een flinke trap onder de kont moeten hebben van de commisaris!
  Daar betalen wij belasting voor… >:(


  ⚠️ Meld

 14. Kan ver met je mee Bernard

  Ik ben toch blij dat er stadswachten in Zwolle rondlopen, ook al zullen ze in dit geval misschien niet op de meest tactvolle wijze gehandeld hebben.
  Meer blauw op straat… ’t is niet gauw goed!

  Vrije interpretatie. Vandaag ook weer één: “ja ze moeten allemaal werken kan me niet schelen hoe of wat”. Ammehoelah, diezelfde mensen weten niet wat ze willen want ze willen stadswachten etc gewoon weer in de ww. Makkelijk om vanalles te schreeuwen, maar meedenken hoe het wel moet…..tja da’s lastig. Trusten 8)


  ⚠️ Meld

 15. De manier van benaderen is fout. Kijk maar eens als en politie agent je wijst op fietsen in de diezerstraat en een stadswachter. ( uit eigen ervaring)

  Het mooiste wat ik daarvan heb meegemaakt was toen ik door de Mandjesstraat liep. Ook een fietser, 2 stadswachten: Jongeman, stap jij even af. Die jongeman riep iets van: echt niet en fietst door. Vlak voor hij bij de Diezerstraat komt, komen er twee agenten de hoek om. Ik heb helemaal krom gelegen toen hij mocht uitleggen waarom hij daar fietste EN waarom hij de stadswachten negeerde.


  ⚠️ Meld

 16. Nu moet je natuurlijk altijd van elkaar afblijven,maar stadswachten.
  Kom op zeg,dat zijn mensen wie nergens anders aan de bak komen.
  Het zijn toch zeker geen agenten(godzijdank).
  Ik denk dat het allemaal wel meevalt,wat er is gebeurt.
  Daarom een kleine boete ,zal dan wel op zijn plaats zijn.
  Groeten Rinus Van Marle


  ⚠️ Meld

 17. Op pagina 34 van het Zwolsche gedeelte van de Stentor van vandaag, zaterdag, staat een mooie column van Wout “Krabbels” Sleijster over deze kwestie.


  ⚠️ Meld

 18. Ik vind het een staaltje machtsmisbruik van sociaal ontspoorden die middels subsidies in een uniform gehesen zijn en dat in eendrachtige samenwerking met professionele machtswellustelingen, die nu in commissie de waarheid proberen te verdraaien om hun fouten en onkunde te kunnen verdoezelen.

  Of hebben ze hier hun inspiratie opgedaan: Klikkerdeklik…


  ⚠️ Meld

 19. Maar het is toch fout..?
  Dan lees ik dit stukje en alle reacties (mooi want je moet je af en toe kwaad maken voor iets) maar dan mis ik waar het nou om gaat.
  Ergernis nummer 1 van mensen is dat anderen iets doen wat niet mag en er mee weg komen.
  Nou mag je geen alchohol op straat drinken (Ja jasper, op het terras wel en de discussie of het wel of niet goed is is een andere discussie) en er wordt op gereageerd.
  Ongeacht het nivo van de beste mensen zal het ongetwijfeld verbaal zijn begonnen…
  Als er dan ‘gewoon’ geluisterd wordt naar deze aanwijzingen dan is er vervolgens niks aan de hand…1 blikje bier van de Aldi à ?? 0,49 cent is verloren gegaan en de hardwerkende, sociale medemens had na die ‘politieterreuraktie’ 5 minuten later deze vriendelijke, doet niemand kwaad zwerver gewoon weer een biertje aan kunnen bieden…de Stadswacht was toch alweer verder gelopen.

  Ik ben ook voor een betere opleiding voor Stadswachten en zodoende meer bevoegdheden.
  In het buitenland wagen we het niet ons niet aan de aanwijzing van bijv. een Spaanse agent te houden…waarom..?

  En nu waarom hier dan niet?


  ⚠️ Meld

 20. Ik ben het vrijwel helemaal met Leen eens. Enige wat de sociale medemens nog beter zou kunnen doen is de zwerver een biertje laten opdrinken op het eigen terras. 😉


  ⚠️ Meld

 21. Men moet leren dat de stadswachten een deel van het gezag is wat ervoor zorgt dat het op straat veilig is in deze stad een soort rechterhand van de politie zo zie ik het.Verder vind ik dat er nog veel meer vandeze stadswachten mogen komen in alle wijken van Zwolle om te controleren of alles netjes en ordelijk wordt nageleefd op straat.Want in sommige wijken wordt er knap wat vernield en versmeerd.  ⚠️ Meld

 22. Opvoeding
  Ben het met je eens Pieter! @Leen:

  Ik ben ook voor een betere opleiding voor Stadswachten en zodoende meer bevoegdheden.
  In het buitenland wagen we het niet ons niet aan de aanwijzing van bijv. een Spaanse agent te houden…waarom..?
  En nu waarom hier dan niet?

  Ook mee eens! Het antwoord is volgens mij dat het respect en de tolerantie behoorlijk aan het verdwijnen is in de maatschappij. Blijf er bij dat dat ook voor een groot gedeelte aan de opvoeding ligt.


  ⚠️ Meld

 23. @ Japser: mooie anekdote

  Het mooiste wat ik daarvan heb meegemaakt was toen ik door de Mandjesstraat liep. Ook een fietser, 2 stadswachten: Jongeman, stap jij even af. Die jongeman riep iets van: echt niet en fietst door. Vlak voor hij bij de Diezerstraat komt, komen er twee agenten de hoek om. Ik heb helemaal krom gelegen toen hij mocht uitleggen waarom hij daar fietste EN waarom hij de stadswachten negeerde.

  Hoop en verwacht dat de s.wachten de politie snel gebrieft hebben; helaas zal de fietser geen bekeuring hebben gekregen….had ie alleen voor zijn gedrag al verdiend :'(


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.