87-jarige Jan Terlouw houdt hartstochtelijk pleidooi voor onze kinderen en kleinkinderen

Foto: Hennie Vrielink

Zwolle – Donderdagavond werd oud-politicus en schrijver Jan Terlouw in de Grote Kerk geïnterviewd door Boudewijn Koops, artistiek leider van de Zwolse Stadsproductie. Terlouw was uitgenodigd door het Zwolse bedrijf STORM in Recruitment, dat zijn zevende verjaardag viert. STORM wil sociaal en duurzaam ondernemen en zich verbinden met de stad Zwolle.

In 1943 ging de elfjarige Jan Terlouw naar het Christelijk Lyceum aan de Veerallee in Zwolle. Hij woonde als domineeszoon in Heerde en moest dagelijks over de IJsselbrug naar school. Deze jeugdervaringen zijn voor een deel verwerkt in zijn boek Oorlogswinter. Vanwege de oorlog kon hij in de tweede klas niet meer de IJssel oversteken en ging nauwelijks nog naar school. Hij was goed in wiskunde, maar had een “gruwelijke hekel aan schrijven”. Hij was linkshandig, maar moest van de juffrouw met de kroontjespen rechtshandig schrijven. “Ik schrijf nog steeds moeizaam met rechts en heb nooit linkshandig leren schrijven.”

Deze avond ging niet zozeer over zijn schrijverschap, maar vooral over het klimaatprobleem en de aantasting van de natuur, dat met name veroorzaakt wordt door de verbranding van fossiele brandstoffen. Volgens Terlouw kunnen we dit probleem oplossen als de politiek haar verantwoordelijkheid neemt. “De politiek moet de macht weer overnemen van het kapitaal. Vroeger kreeg de bevolking een deel van de welvaartsgroei, maar nu gaat de welvaartsgroei voor 80% naar 1% van de mensen. Er ontstaan een stinkend rijke bovenlaag en een steeds armer wordende onderlaag.”

Volgens Terlouw wil iedereen dat het zijn kinderen en kleinkinderen goed gaat in de toekomst en daarom moet het klimaatprobleem worden opgelost. Afgelopen week protesteerden jongeren tegen de aantasting van de natuur en blokkeerden een straat in Amsterdam. Jan Terlouw heeft veel sympathie voor deze jongeren. “De jeugd begint in opstand te komen. Het gaat over hun toekomst.” Ook gaf hij zijn mening over het boerenprotest. Zijn partij D66 deed de uitspraak dat de veestapel moet halveren. Terlouw vindt dit geen verstandige uitspraak. “De boeren werken met de natuur die in verdrukking is en we moeten de veestapel terugbrengen, maar dat moet wel op een voorzichtige manier gebeuren.” Hij wil boeren helpen met afbouwen van hun bedrijf als ze geen opvolger hebben. Ook pleit hij voor een inkomenspolitiek zodat boeren er niet in inkomen op achteruit gaan als ze omschakelen naar een minder milieubelastende manier van produceren. Het voedsel zal duurder worden en een groter deel van onze uitgaven uitmaken zoals dat vroeger ook het geval was.

Ondanks zijn leeftijd en wat moeite met lopen en gehoorproblemen is Jan Terlouw geestelijk en mentaal nog messscherp en deed ook donderdagavond onder de preekstoel en de kroonluchters van de Grote Kerk als domineeszoon een klemmend beroep op de aanwezigen zich politiek te roeren om de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen veilig te stellen.

Foto's 2
87-jarige Jan Terlouw houdt hartstochtelijk pleidooi voor onze kinderen en kleinkinderen - Foto: Hennie Vrielink
Foto: Hennie Vrielink
87-jarige Jan Terlouw houdt hartstochtelijk pleidooi voor onze kinderen en kleinkinderen - Foto: Hennie Vrielink
Foto: Hennie Vrielink

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)