Almelose Kanaal - Foto: Wouter Steenbergen
Almelose Kanaal
Foto: Wouter Steenbergen

Het weer: Grijs en perioden met regen

Zwolle – Zaterdag zijn de neerslagkansen groot. Anders gezegd: het wordt nat. Een regenfront ligt over Zwolle heen of dicht in de buurt, te dicht in de buurt. De bewolking ervan is dik. Wie omhoog kijkt zal het misschien niet geloven, maar achter die grijze massa bevindt zich werkelijk ergens de zon. Volgens de berekeningen heeft het front de neiging om in de loop van de dag naar het noorden te kruipen. Dan wordt de bewolking dunner en schijnt de zon misschien toch eventjes in het Almelose Kanaal.

Garanties dat dit echt gaat gebeuren, worden echter niet verstrekt. Gedurende de dag neemt de wind af en draait hij van zuidwest naar zuid. Aan het eind van de middag staat er nog maar weinig wind, terwijl er kans op regen blijft. De middagtemperatuur is 15 graden en de nacht naar zondag verloopt zacht. Er wordt warme lucht uit het zuiden aangevoerd, die op zondag het kwik in Zwolle naar 21 graden brengt. Een bijna zomers niveau.

Niet te vroeg juichen, want het weer is zondag onbetrouwbaar. Sommige weermodellen voorzien dat al voor de middag onweersbuien ontstaan. Waarna het in de middag droog wordt en de temperatuur boven de 20 graden stijgt. Het beste deel van de zondag, en van het hele weekend, zou de middag kunnen worden. Zonovergoten is het zeker niet, er is nog veel bewolking. In de avond is er wederom kans op een bui.

Maandag is een natte dag. Dat is de schuld van buien die vanuit het zuidwesten verwacht worden. Het is ’s middags nog wel 17 graden.

Dinsdag tot en met vrijdag kan Zwolle opdrogen. Regen van betekenis staat voor die dagen niet op de weerkaarten. De middagtemperatuur daalt naar ongeveer 14 graden.

We komen even terug op de stevige wind van vrijdag, met name in de avond. Op grotere hoogte stond er nog veel meer wind. Een weerballon die het KNMI vrijdagmiddag vanuit De Bilt opliet, registreerde op 4 kilometer hoogte een windsnelheid van 80 km/u en op 8 kilometer 160 km/u. De grootste windsnelheid werd rond 12 kilometer hoogte gemeten: bijna 200 km/u. De windrichting op die hoogtes was zuidwest tot west. Op zijn tocht naar boven bevond de ballon zich geruime tijd te midden van (regen)wolken.

Artikel delen: