Middag van Mooi Schoon groot succes: Vrijwilligers in het zonnetje gezet

Zwolle – ‘Inspirerend’, ‘leuke ontmoetingen gehad’, ‘in de watten gelegd’, zo was te horen na de succesvolle Middag van Mooi Schoon. Deze middag was georganiseerd vanuit het zwerfvuilprogramma Mooi Schoon van ROVA voor alle mensen die zich inzetten om zwerfvuil op te ruimen. Bij het prachtige Infocentrum IJssel Den Nul in Olst werden de vrijwilligers, waaronder 42 uit Zwolle, zaterdagmiddag warm onthaald.

Goede voorbeelden
Enkele goede voorbeelden kwamen aan het woord. Zo wordt in Hasselt ieder voorjaar een grote buurt opschoonactie gehouden. In Genemuiden heeft een vrijwilliger in haar garage een ‘zwerfvuildepot’ met afvalgrijpers, veiligheidshesjes en handschoenen. Zij roept buurtbewoners zo’n zes keer per jaar op om mee te helpen om de buurt zwerfvuilvrij te maken. Het Heetense initiatief ‘Heeten Opgeruimd’ heeft 45 vrijwilligers die allen een straat hebben geadopteerd die zij regelmatig vrijmaken van zwerfvuil. In een levendige discussie werden ideeën uitgewisseld om meer mensen te betrekken, werden successen gedeeld en oplossingen bedacht om op een handige manier zwerfvuil op te ruimen.

Inspirerende workshops en lezingen
De vrijwilligers maakten kennis met de app ‘HelemaalGroen’ waarin wordt bijgehouden waar jij (of je team) zwerfvuil hebt opgeraapt. Alex van ‘EnjoyCleaningUp’ liet zien hoe hij honden traint om plastic flesjes, blikjes en drinkpakjes te zoeken. De presentatie ‘Heel snel, heel anders’, van Ferenc van Damme van Studio Vers Bestuur ging over co-creatie door je oprecht te interesseren voor de ander en een open dialoog met elkaar aan te gaan . Team Migaloo vertelde over de sloeproeitocht die ze over de oceaan gaan maken en hun kijk op de plastic soep.Vanuit de hilarische workshop ‘moppertherapie’ klonk regelmatig luid gelach op.

Creativiteit
De vrijwilligers leefden zich ook creatief uit. Zwerfvuilgrijpers werden prachtig versierd, er werden mooie boekjes gemaakt van gebruikte melkpakken, de rinkelstokken die werden gemaakt van flesdoppen waren regelmatig te horen. De zaadbommen die werden gemaakt van klei gemengd met zaadjes van o.a. klaproos en korenbloem vergroten komend voorjaar de biodiversiteit. Ook stapten, ondanks de gestaag neervallende regen, enkele vrijwilligers in de kano’s en kajaks van het initiatief Trash Hunters Zwolle.

Verbinding en waardering
Onder het genot van heerlijke hapjes en drankjes wisten de vrijwilligers elkaar goed te vinden. Er vond een levendige uitwisseling plaats van ervaringen en initiatieven. De finale van de Middag werd gevormd door de zwerfvuilquiz. De winnares ging naar huis met een door een kunstenares prachtig versierde afvalgrijper.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)