Openluchtbad Zwolle op koers

Zwolle – Met de komst van het nieuwe zwemseizoen ligt het vullen van de baden van het Openluchtbad in Zwolle perfect op koers. Volgens Martin van Noort, voorzitter van het bestuur van het zwembad, loopt het helemaal volgens plan.

Van Noort: “Een team van vaste vrijwilligers is al in februari gestart met het uitvoeren van reparaties en noodzakelijk onderhoud. Ondertussen zijn we ook al weer ruim vier weken geleden gestart met het vullen van de baden. Voor de zes zwembaden hebben we bij elkaar ongeveer 6 miljoen liter water nodig. Als je deze hoeveelheden vergelijkt met een badkuip van 150 liter in een woning, zijn dat 40.000 badkuipen water. Je zult begrijpen dat deze operatie de nodige tijd in beslag neemt.”

Om het bad weer zover te krijgen is een groot team van enthousiaste vrijwilligers al maanden actief om er weer voor te zorgen dat het allemaal gaat lukken. “Met elkaar hebben we al waanzinnig veel werk verzet. Het geeft iedere keer weer een fantastisch gevoel als we weer de eerste openingsdag hebben.”

Grondwater

De twee grootste (olympische) 50 meter baden nemen het leeuwendeel van de waterhoeveelheid voor hun rekening. Circa 80 % van de 6 miljoen liter water zal hierin terechtkomen via elk 6 leidingen. 24 uur per dag, 7 dagen in de week worden de baden gevuld. Dat moet redelijk gelijkmatig gebeuren, want de tussenmuren zijn wel van goede kwaliteit, maar niet in staat om eenzijdig de druk van één gevuld bad te weerstaan. De hele operatie duurt ongeveer vijf weken.

Het vullen van de baden gebeurt met grondwater. Via een eigen waterzuiveringsinstallatie en de nodige pompen wordt het water via de leidingen in de baden gespoten. “Als je ziet met wat voor een hoge snelheid dit gaat, blijkt iedere keer maar weer hoe groot onze unieke baden zijn en hoe lang het daardoor duurt voordat ze gevuld zijn.”

24 mei

Zoals het er nu naar uitziet gaat in het weekend van 24 mei het bad geopend worden. Een maand later, op 23 juni, start de nationale zwem4daagse. De landelijke aftrap hiervan vindt plaats in het monumentale openluchtbad van Zwolle. Wethouder Cnossen, gaat gezamenlijk met de vertegenwoordiging van de KNZB de opening verrichten.

De heer Cnossen is portefeuillehouder van o.a. Sport, Verkeer en vervoer en Monumentenzorg en archeologie. “Aan wethouder Cnossen hebben wij al veel te danken”, aldus Paul Uil, medebestuurslid en al vanaf het begin betrokken bij de Vereniging Openluchtbad Zwolle. “De staat van het zwembad als geheel gaat eigenlijk al jaren achteruit. Vorig jaar hebben wij veel onderhoud moeten plegen aan het bad omdat er scheurvorming was ontstaan. Het blijkt dat de scheurvormingen niet incidenteel zijn geweest. We hebben gezien dat er iets structureels aan de hand is, maar weten nog niet de oorzaak.

Vorig jaar al zijn we met de gemeente in gesprek gegaan hierover. Zij vinden dat deze ontwikkelingen van het bad zodanig ernstig zijn dat dit de Vereniging Openluchtbad te boven gaat. Gelukkig heeft wethouder Cnossen inmiddels een vooronderzoek en ook de financiering ervan toegezegd om de oorzaken van de structurele achteruitgang te onderzoeken. Wij zijn erg blij met dit onderzoek en de bijdrage door de gemeente, want de kosten van een dergelijk onderzoek is voor een vereniging niet op te brengen”.

Het maatschappelijke en sociale belang van het Openluchtbad is erg groot. De vereniging kent zo’n 5000 leden verspreid over de hele stad en daarbuiten en het zwembad trekt jaarlijks bijna 100.000 bezoekers.

Artikel delen:
Reacties 11
 1. Neemt het bad nog leden aan?

  Het maatschappelijke en sociale belang van het Openluchtbad is erg groot. De vereniging kent zo’n 5000 leden verspreid over de hele stad en daarbuiten



  ⚠️ Meld

 2. Ja hoor, dit jaar weer voor het eerst in jaren een abbo gehaald. Lekker om de hoek van mij werk, elke dag na het werk even een half uurtje baantjes trekken 🙂


  ⚠️ Meld

 3. Ik vind het een beetje jammer dat je lid moet worden om heen te gaan… Niet erg ‘sociaal’. Ik heb daar wel eens aan gedacht, maar nog voor ik tot de daad over kon gaan, begreep ik dat ze geen leden meer aannamen. Dat vind ik erg jammer….

  Kijkend naar het openluchtbad in de Wijk.. Daar moet je gewoon entree betalen en die is voor een ieder toegankelijk! Heel eerlijk? Ik denk dat dat redelijk normaal is. Vol = Vol en wie het eerst komt…


  ⚠️ Meld

 4. Ik ben nog niet eens een maand geleden NIEUW lid geworden. Dus ik zie niet in waarom dat niet kan?

  Maar de reden waarom het op deze manier ligt niet aan de stichting openluchtbad. Stukje historie:

  -Gemeente wil zwembad dicht doen.
  -Zwembad wordt gekraakt.
  -Tijdens de kraak probeert de gemeente de krakers er uit te krijgen en krijgen de krakers het zwembad op de monumentenlijst waardoor de gemeente het zwembad niet meer kan slopen.
  -Gemeente en krakers komen overeen dat de stichting de volledige exploitatie op zich neemt. De gemeente is natuurlijk een beetje pissed en heeft zoiets van: dan gaan jullie er voor bloeden ook.
  -Zonder subsidie is het moeilijk om grote uitgaves te bekostigen. Om toch de zekerheid van financiën te hebben, ook in slechte zomers, is het huidige systeem op gezet. Als dit er niet was, was het zwembad zo dicht geweest in een slechte zomer.
  -Ondertussen gaat het een stuk beter tussen stichting en gemeente en wordt er ook subsidie gegeven, echter een slechte zomer en entree zonder abbonoment kan nog steeds het zwembad de kop kosten.

  Het is dus of het zwembad dicht voor altijd na een slechte zomer, of dit systeem. Dan lijkt me dit toch de beste optie.

  Daarbij, als je naar de kosten kijkt heb je met 10x zwemmen je abbo er uit. Heel goed te doen lijkt me over een heel seizoen genomen.


  ⚠️ Meld

 5. Weer een voorbeeld dat kraken vaker hele goede kanten heeft. Zonder krakers was het bad blijkbaar allang gesloten geweest en de grond verkocht aan een project ontwikkelaar. Nu hebben er toch maar even 5000 mensen plezier van. Snap je nu ook de overheid graag kraken wil verbieden? Zodat men de Gemeentes niet meer “in de weg” kunnen staan.
  Gelukkig zijn de meeste krakers niet zulke domme mensen als vaak beweerd wordt maar denken ze wel degelijk op een sociale manier. ;D


  ⚠️ Meld

 6. @zwollenaar, kraken in deze betekende de politieke keuze van de gemeenteraad omzeep helpen, met alle gevolgen van dien.
  @zwollenaar, de gemeente raad wordt door ons gekozen, maar de mensen die kraakten heb ik zelf nooit eerder bij vergaderingen gezien. Dit betekend niet dat ik het met het zwembaden beleid van de gemeente Zwolle en haar raad eens ben.
  MAAR HET IS ALTIJD NOG ZO DAT DE MEERDERHEID 1 het voor het zeggen heeft
  😉 >:( 🙁 😮 😛 :'(


  ⚠️ Meld

 7. Japser, bedankt voor het stukje historie. Het veranderd mijn kijk. Je bent nogal heftig met NIEUW in hoofdletters te tikken, denk niet dat dat nodig is. Ik heb het ook niet over nu, maar een tijd geleden.

  Toch blijft een zwembad in de Wijk ook bestaan? Die hebben ongetwijfeld dezelfde zomers als het openluchtbad in Zwolle achter de rug gehad. Kan het zwembad dan niet genoeg plaatsen (even voor duidelijkheid, ik ben er nog nooit geweest hoor)? Dat het daardoor niet kan overleven als er een mindere zomer heeft? Want hoe meer je kan plaatsen aan ‘bezoekers’, des te meer omzet je dus kunt genereren gedurende een mooie zomer. Dus creëer je dan een spaarpotje!

  Ik kan het helemaal mis hebben hoor, ze hebben ongetwijfeld in de Wijk gewoon een subsidie. Afgezien daarvan, is het dan geen oplossing om op bepaalde tijden (dus de minder drukke) een soort van ‘vrij zwemmen’ te doen? Dat je tegen betaling op een bepaald tijdstip of bepaalde dag.. Ok, genoeg gebrainstormd!


  ⚠️ Meld

 8. het zwembad trekt jaarlijks bijna 100.000 bezoekers.

  100.000 x 4,60 = 460,000

  Ik weet niet wat het onderhouden kost per dag?
  een halve ton per seizoen lijkt me ook niet vrij weinig om een zwembad te onderhouden..

  Ik ben er mee eens om gewoon entree te vragen.. 😀


  ⚠️ Meld

 9. Een half miljoen per jaar is niet zo heel veel hoor. Bedenk ook dat ze dat water moeten bijverwarmen, best veel liters om te verwarmen. Daarbij in een slechte zomer, komen er niet zoveel mensen. En een aantal slechte zomers achter elkaar, is dan funest.


  ⚠️ Meld

 10. Hoe doet de hanzebad het dan? die is gewoon hele jaar open.. en wat dacht je van consumpties die er ook gekocht worden.. alle kleine beetjes helpen heah?


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.