Raadsleden ChristenUnie op bezoek bij Klus in de Wijk - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto

Raadsleden ChristenUnie op bezoek bij Klus in de Wijk

Zwolle – Klus in de Wijk aan de Voltastraat ontving op dinsdag 15 oktober ChristenUnie-raadsleden Gerdien Rots en Ruth Stoorvogel. Tijdens hun smoothietour bezoeken CU-raadsleden in wisselende samenstelling inspirerende initiatieven in de stad.

Klus in de Wijk is een initiatief van meerdere zorgorganisaties, waaronder Frion. De klusstations in Holtenbroek en op bedrijventerrein Marslanden leveren maatwerk aan mensen die graag willen werken, maar door hun verstandelijke beperking, GGZ-achtergrond of burn-out-gerelateerde klachten (nog) niet in een reguliere organisatie kunnen functioneren.

Bij Klus in de Wijk kunnen cliënten onder meer werken bij de dienst tuinonderhoud, in de fietswerkplaats en bij de klus- en transportservice. “Voor sommige cliënten zijn we echt een dagbestedingslocatie. Anderen stromen door naar een opleiding of een betaalde baan. Dat is ontzettend mooi om te zien”, zegt initiatiefnemer Marcel Wierstra van Frion.

Op deze dinsdagmiddag zijn verschillende cliënten van het klusstation in Holtenbroek naar de Voltastraat gekomen voor een smoothie die de raadsleden ter plekke bereiden. Het bezoek komt op een goed moment, zegt Wierstra. “Er zijn een paar jaar geleden politieke keuzes gemaakt, waardoor WMO-cliënten niet altijd op de plek komen te werken die ze zouden willen. Wij willen graag dat deze doelgroep meer keuzevrijheid krijgt. Dat, wanneer ze hier aankloppen, wíj de intake doen en de inschrijving verzorgen. Hoe minder loketten een cliënt langs moet, hoe minder snel hij afhaakt. Bovendien is het veel motiverender om te werken op de plek van je keuze.”

Dat weet ook Demian Mengerink. Sinds februari 2017 doet hij werkervaring op bij Klus in de Wijk na zijn psychose een jaar eerder. “Ik wilde graag iets doen, ik had behoefte aan structuur. Via via werd ik gewezen op Klus in de Wijk. Ik belde op een donderdag, kon langskomen op vrijdagmiddag en de maandag erop starten met mijn werk. Ik ben blij dat ik dit heb gevonden. De werkdruk is laag en er is hier begrip voor mijn situatie.”

Het bezoek maakte indruk op de raadsleden. Rots: “Als ik het in een paar woorden moet samenvatten wat ik hier heb gezien, dan zou ik zeggen: warm, betrokken en potentie zien van mensen.” “En”, vult Stoorvogel aan, “veel respect en waardering voor elkaar. Mooi om te zien hoe iedereen hier met elkaar omgaat.” Rots: “Jullie signalen dat de toevoer van WMO-cliënten sinds een aantal jaar is gedaald, horen we van meer organisaties. We gaan hier zeker over in gesprek met het college van B&W.”

Klus in de Wijk is voorgedragen door Kadera, een organisatie die zich richt op de aanpak van huiselijk geweld. Zij werden vorige maand getrakteerd op een smoothie. Klus in de Wijk denkt na over een initiatief dat de raadsleden volgende maand bezoeken.

Geschreven door Jorien Marcus

Artikel delen: