Zwolle vervangt onveilige populieren

Zwolle vervangt onveilige populieren

Zwolle – Uit onderzoek is gebleken dat ongeveer 375 populieren in Zwolle in slechte staat zijn. Deze boomsoort wordt slap en kwetsbaar als ze ouder wordt, waardoor er gemakkelijk grote takken afbreken. Voor de veiligheid van de bewoners en het verkeer gaat de gemeente Zwolle deze populieren vervangen.

Wethouder William Dogger: ”Het is altijd jammer als je een groot aantal bomen ineens moet vervangen. Groen is immers heel waardevol voor onze stad, het maakt de omgeving aantrekkelijker en bomen zorgen ´s zomers voor schaduw en verkoeling. Daarom laten we bomen zo lang mogelijk staan, ook als ze ziek zijn. Wanneer bomen echter een gevaar gaan vormen voor de veiligheid, bijvoorbeeld omdat er takken kunnen afbreken, dan zit er niets anders op dan deze bomen te vervangen.”

Vorig jaar heeft de gemeente een onderzoek laten doen naar de kwaliteit van alle 2.500 populieren in Zwolle. Het onderzoeksrapport maakt duidelijk hoe de populieren ervoor staan en welke problemen er mogelijk zijn te verwachten.

Ten opzichte van andere boomsoorten groeien populieren snel en beginnen ze relatief vroeg af te takelen. Daardoor vertonen populieren vanaf een bepaalde leeftijd (en afhankelijk van de soort ) gebreken , zoals spontane takbreuk. Deze gebreken blijven vervolgens terugkomen. Vanwege de veiligheid vraagt de gemeente voor 375 onveilige populieren kapvergunning aan. In het winterseizoen 2019/2020 worden de bomen verwijderd.

De komende tijd bereidt de gemeente de plannen voor de herplant voor. Op de meeste plekken worden jonge populieren terug geplant. Op een aantal locaties komen andere boomsoorten terug om de biodiversiteit van het groen in de stad te vergroten. Wanneer het terug planten op dezelfde locatie niet mogelijk is, zoekt de gemeente naar andere alternatieven zoals het terug planten elders in de stad. In het plantseizoen vanaf april 2020 start de gemeente met de herplant. Meer informatie staat op de website www.zwolle.nl/populieren.

Artikel delen: