Jumping Zwolle overtreft zichzelf op derde dag - Foto: Digishots
Foto: Digishots

Jumping Zwolle overtreft zichzelf op derde dag

Zwolle – Dat Marcus Ehning zaterdagavond de 1.45m Medium Tour-finale op Jumping Zwolle won was als een dejavu van vorig jaar. Het daaropvolgende ‘goede doel springen’ blies het dak van de IJsselhallen er figuurlijk af. De VIP en de bezoekers van het concours waren zo genereus dat er maar liefst 18.350 euro werd opgehaald voor Stichting Paardrijden Gehandicapten ’t Hoefijzer in Zwolle.

Jumping Zwolle wordt op handen gedragen door de ruiter, sponsoren en bezoekers. Aan elke detail is gedacht en wordt beloond door schitterende ritten van klasseruiters. Marcus Ehning, een van ’s werelds beste ruiters, gaf in de NIJWA Groep Prijs een formidabel staaltje barragerijden. Als eerste starter van twaalf reed hij de meest ideale lijnen met de elfjarige merrie Calanda (v. Calido I), waarmee hij naar eigen zeggen nog steeds niet uitgestudeerd is. Albert Zoer was op plaats drie de beste Nederlander met Heechhiem’s Cancun VDM (v. Balou du Rouet).

“Dit was echt een mooie proef met balken die overal vielen”, complimenteert Marcus Ehning de parcoursbouw. Op donderdagavond zat hij al dichtbij de overwinning, maar kreeg hij met Calanda twee fouten in de laatste lijn. “Daar was ik niet blij mee. Ik heb voor nu een ander hoofstel en bit gepakt. Ik rijd Calanda al vanaf haar zesde, maar ik heb nog steeds niet al haar potentieel eruit gehaald. Klink misschien gek, aangezien ze al veel goede dingen deed in vijfsterren proeven. Ze heeft al het vermogen en alle kwaliteit, ze is snel van nature, maar nu nog de mindset en haar focus. Het is een sterk, ontzettend sensibel paard. In het begin konden we alleen opstappen in haar stal. Zo scherp was ze. Maar de sprong was altijd goed. Ze schoot er nooit vluchtig overheen, alleen tussen de hindernissen werd ze hectisch. Ze gaf altijd meer dan nodig is. Nog steeds, maar daar houd ik wel van.”

Snel kijkt hij de barrage terug op de iPhone en zegt: “Kijk, die sprong op de laatste oxer en de wending erna was wel echt mooi he. Calanda wil gewoon niet in de buurt van ’t hout komen, op het voorterrein ook niet. Ik ben gewoon heel blij dat ik won zonder over de ‘rode lijn’ te gaan en m’n paard te forceren.”

Na de winst van vorig jaar op zaterdagavond én in de Grote Prijs liet Marcus Ehning zich al ontvallen graag terug te komen in Zwolle. “Dit concours is echt fun. Ik rijd zo vaak op die grote concoursen, in het landenteam, op de Global Champions Tour, in de Global teams, dan wil je foutloos rijden voor een ander, voor je team. Dit weekend geeft veel minder druk, je rijdt echt voor jezelf. Zwolle is extra bijzonder omdat het publiek enorm meeleeft. Ze gingen zelfs staan na m’n barrage. Dat maak je niet veel meer mee hoor. Zwolle is in alle opzichten vijfsterren waardig. Alles is goed. Overal is aan gedacht en ik voel dat de mensen hier blij zijn dat ik hier ben. Niet dat het doorslaggevend is in mijn concoursplanning, maar het geeft wel een goed gevoel. In Duitsland ervaar ik dat veel minder.”

Euforie was er ook bij SPG ’t Hoefijzer, dat 18.350 euro mag uitgeven aan een nieuwe buitenaccommodatie. Pim Mulder was de showmaster van de avond door als laatste ruiter de springrubriek te winnen en foutloos over de hoge plankensteil te springen, wat zes seconden tijdsvoordeel opleverde.

“Wat was dit gaaf. Voor hindernis één ging het publiek al tekeer. Ik wilde zo hard al ik kan. Net als vorig jaar, alleen was dat paard niet snel genoeg en werd ik tweede. Toen ik dit jaar internationaal mocht mee rijden zei ik: goed, ik kom, maar alleen als ik de zaterdagavondproef ook mag meerijden”, grapt hij. “Weet je, ik ken hier veel mensen die niet veel met paarden hebben en toch kwamen kijken. Mooi ook, die spanning of de joker, de hoge steil, eraf gaat of niet. Toen we Hessel Hoekstra als eerste ruiter zagen, zeiden we onderling tegen elkaar: als die joker er niet afgaat, kunnen we net zo goed stoppen. Toen hij er een fout op maakten, juichten we op het voorterrein”, lacht hij.

“Het allermooiste is dat er zoveel geld opgehaald is. Vorig jaar 11.000 euro, nu ruim 18.000. Mijn buurjongen gaat ook wel eens naar ’t Hoefijzer om te rijden. Ik ben er bekend mee. Het geld komt wel heel goed terecht.”

In totaal werden er zaterdag vier internationale rubrieken verreden. De finale voor zes- en zevenjarige springpaarden om de Stoeterij Sterrehof Prijs kwam op naam van de succesvolle Ier Richard Howley op Hera de Landetta II (v. Bustique). Jur Vrieling won de 1.40m GMB Prijs op VDL Latina van ’t Merelsnest (v. Nabab de Reve). De 1.30m Zone College Prijs werd op vrijdagochtend gewonnen door Harrie Wiering met Bandit Gin Z (v. Balou du Rouet).

Jumping Zwolle sluit zondag af met nog drie springproeven. Na de show van vierspanmenner IJsbrand Chardon om 13.40 uur gaat om 15.00 uur het hoofdnummer, de 1.55m Roelofsen Horse Trucks Grote Prijs van start.

Foto's 3
Jumping Zwolle overtreft zichzelf op derde dag - Foto: Digishots
Foto: Digishots
Jumping Zwolle overtreft zichzelf op derde dag - Foto: Digishots
Foto: Digishots
Artikel delen: